2015. december 7., hétfő

Rakott burgonya gazdagon (vegán).

Rakott burgonya húsmentesen, füstölt kolbász és főtt tojás ízével, vegán tejföllel.

Lehet hihetetlenül hangzik de olyan rakott krumlit :) készítettem, amelynek ízvilága és állaga teljesen olyan, mintha házi, húsos füstölt kolbászból és tejfölből készült volna.

Csupán 2 dolog kell hozzá:

Némi alapanyagismeret és jó ízérzék ;)

Akkor nézzük részletesen:
  • Füstölt kolbász helyett, házi füstölésű gabonakolbászt tettem bele; búzát, árpát, zabpelyhet, szóját, fűszereket tartalmaz, bioboltokban vásárolható.
  • Tejföl helyett bio szójajoghurtot használtam, amibe tettem citromlét
  • Tojás ízt a fekete sóval értem el + egy kevés kurkumát és őrölt pirospaprikát is használtam.
  • A kissé sajtos ízt miatt egy kis inaktív sörélesztőpelyhet tettem a "tejfölbe".

Hozzávalók:
  • Kb. 6-7 db közepes burgonya
  • 400 ml natúr szójajoghurt (sojade-t használom)
  • 250 g füstölt gabona kolbász
  • 2 evőkanál inaktív sörélesztőpehely
  • Fűszerek: Tiszta só, őrölt bors, kurkuma, őrölt piros paprika, őrölt füstölt paprika
Elkészítés:
  • A burgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk fel keresztben kb, fél cm-es vastagságú karikákra. Főzzük meg sós vízben vagy párolóban pároljuk meg.
  • A kolbász szeleteljük fel. (nekem szétesett, mint általában a gabonakolbászok de semmi baj).

  • Egy kis lábasba vagy serpenyőben tegyünk kb. 4-5 kanál kókuszolajat, tegyük bele a gabonakolbászt, borsozzuk meg és egy kicsit pirítsuk le.
  • A szójatejfölbe tegyünk 1 evőkanál citromlét, kb. 2 teáskanál fekete sót, 1 csapott teáskanál kurkumát és 2 evőkanál inaktív sörélesztő pelyhet, majd jól keverjük össze. Ha nem elég sárga tehetünk még bele kurkumát, ha nem elég tojás ízű, tehetünk még bele fekete sót.

Ha megfőtt a burgonya, szűrjük le és kezdhetjük rakni.

A főtt burgonyát, a tejfölt 3 részre osszuk el. A kolbászt 2 részre.
  1. réteg: főtt burgonya
  2. réteg: pirított kolbász
  3. réteg: fűszeres szójatejföl
  4. réteg: főtt burgonya
  5. réteg: pirított kolbász
  6. réteg fűszeres szójatejföl
  7. réteg: főtt burgonya
  8. réteg: fűszeres szójatejföl és egy pici piros paprikát és kurkumát szórjunk rá, majd egy kanál segítségével kenjük el a tetején.
  • Ha a főtt burgonya nem elég sós, akkor a rétegezésnél picit sózzuk Tiszta sóval.
  • Tegyük be a sütőbe a burgonyát sülni.
Sütési hőfok 200 fok
Sütési idő: 30 perc
Sütési mód: normál, alsó-felső
Sütés előtt, sütés után:

Tálaláskor csemege uborkát, kovászos uborkát lehet hozzá kínálni. Régebben sokan kenyeret ettek hozzá, azonban ez nem szükséges, hiszen önmagában is finom, laktató ez a rakott burgonya.

Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: