2015. december 13., vasárnap

Melegítő vöröslencse leves.

Krémes, kissé indiai ízélményt nyújtó, egészséges és tápláló leves. Az Újévkor elkészíthető egyik kedvenc levesem, hiszen finom íze mellett szerencsét is hoz ;)

Ezzel a finom levessel felmelegíthetjük magunkat a hűvösebb időkben. A gyömbér, egy pici chili segítenek ebben. A lencsével erősíthetjük immunrendszerünket, jó szabadgyökfogó képessége és C vitamin tartalma hozzájárul arcunk szépségéhez, a ráncok csökkentéséhez. A cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a benne lévő keményítőt lassabban bontja le szervezetünk, ezért nem emeli  meg olyan gyorsan a vércukorszintet.

Ez a vöröslencse leves nagyon könnyen elkészíthető. Sűrítésére semmit nem használtam csak magát a megfőtt levest turmixoltam össze.
Hozzávalók 4 személyre:
  • 25 dkg vörös lencse
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál koriander mag
  • 1 evőkanál vegamix (sómentes szárított zöldségek + fűszerek)
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • Tiszta só
  • 1/4 teáskanál őrölt chili
  • 1/3 teáskanál füstölt paprika
  • 2 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
  • A hagymát a kókuszolajon elkezdjük dinsztelni. Mikor már majdnem kész, beletesszük a római köményt, a koriandert, a lereszelt gyömbért, a fokhagymát, a füstölt paprikát, a babérlevelet és a chilit. Majd 3-4 másodperc múlva lehúzzuk a tűzről mert a fűszerek hamar odaéghetnek. A lábas forrósága miatt így is pirulnak a fűszerek, ami kihozza az ízüket.
  • Ezután beletesszük a kb. 2 cm-re vágott sárgarépát, beleöntjük a lencsét, visszatesszük a tűzre és felengedjük annyi vízzel, hogy kb. + 2-3 cm-re ellepje. Kicsit megsózzuk.
  • Puhára főzzük a lencsét, majd kiveszünk belőle 3-4 evőkanállal: ezt fogjuk tálaláskor ráhalmozni.
  • Vegyük ki a babérlevelet! ..és kézi botmixerrel turmixoljuk krémesre a levest.
  • Szükség esetén még fűszerezzük.
Tippek Izától:
  • Tálaláskor a megfőtt és kivett lencséből tehetünk a leves közepére.
  • Tehetünk rá lesütött gabonakolbász darabkákat, fokhagymás olajban megpirított kenyérkockákat is. Akár bögrében is tálalhatjuk.
  • A lencselevest nem muszáj leturmixolni. Úgy is finom és szép, hogy látszanak benne a lencsedarabkák. Kinek hogy tetszik :)

Jó étvágyat!

Iza.


Nincsenek megjegyzések: