2015. október 2., péntek

Rakott karfiol, árpagyönggyel.

Ez egy magyaros ízvilágú rakott karfiol. Szokásos módon hús és rizs kellene bele de én mindkettőt kihagytam. Nagyon laktató, magas rosttartalmú főételt sikerült alkotni, az árpagyöngy vagy úgy is nevezzük, hogy hántolt gersli jótékony hatásaival. Rendszeres fogyasztásával növelhetjük szellemi- és fizikai teljesítő képességünket, magas B vitamin, Kálium és Magnézium tartalma nyugtatja idegrendszerünket. E vitamintartalma pedig megszépít minket.
Hozzávalók:
  • 1 pohár gersli (2,5 dl-es pohár)
  • 1 nagy fej karfiol
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 bio zöldségleves kocka
  • Fűszerek: vegamix (sótlan, bio zöldségmix), tiszta só, őrölt piros paprika, őrölt füstölt paprika, frissen őrölt bors, kurkuma
  • Kókuszolaj
Elkészítés:

  • Az árpát mossuk át folyó vízben és áztassuk kb. 2-3 órán át.
  • Tegyünk fel forrni 3 csésze (kb. 7 dl) vizet, amibe tegyük bele az 1 zöldségleves kockát. Ha sótlan a zöldségleves kocka, akkor sót is tegyünk a lébe.
  • Az ázott és leszűrt gerslit tegyük bele a forró vízbe és főzzük puhára. Miután megfőtt szűrjük le de a zöldséglét ne borítsuk ki!
  • A karfiolt szedjük rózsáira és enyhén sós vízbe főzzük meg.
  • Közben egy kis olajon dinszteljük üvegesre az apróra vágott hagymát.
  • Mikor már majdnem kész, húzzuk le a tűzről és tegyük bele a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát is, vegamixet, valamint a piros és füstölt paprikát is egy kevés borssal.
  • Ebbe a fűszeres hagymás alapba tegyük bele a megfőtt és leszűrt gerslit. Tegyük vissza a tűzre a lábast, tegyünk még bele egy kis kókuszolajat és 1 percig pirítsuk össze az egészet. Ha túl száraznak találjuk, akkor még tegyünk bele olajat. (nem jó ha túl száraz és legyen jó fűszeres, mert ez adja az egésznek az ízét).
Következik a karfiol összerakása (lásd a fenti montázsban).
  • Először a karfiol felét tegyük bele a hőálló tál aljába egyenletesen. Picit sózzuk és borsozzuk. Tehetünk rá vegamixet is.
  • Ezután halmozzuk rá az egész hagymás, paprikás gerslit.
  • Kenjünk rá a vegán tejföl felét.
  • Végül a maradék karfiolt is tegyük rá.
  • A karfiolt sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá pici vegamixet.
  • Tegyük rá a vegán tejföl másik felét és szórjuk meg enyhén kurkumával és piros paprikával a tetejét.
  • A megmaradt zöldségléből 4-5 evőkanállal locsoljuk meg a rakott karfiolt.
  • Tegyük be a 200 fokos sütőbe kb-35-40 percre. A végén egy kicsit rágrillezhetünk.
Tippek Izától:
  • Én bio, sómentes zöldségleves kockát használtam és a zöldséglevest tiszta sóval sóztam meg.
  • Olyan zöldségleves ízben főzd a gerslit, hogy mikor leszűrted, akkor szinte meg lehessen enni a levest, mert finom.
  • A füstölt paprika ugyanúgy néz ki, mint az őrölt piros, csak erős füstös íze van. Bio boltban vettem.
  • Vega mixből sokféle van, én a Fűszerház vegamixét használom.
Jó étvágyat!
Iza.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Pont ilyen receptet kerestem :) köszi

Iza. írta...

De jó :) Örülük. ... és hogy ízlett, megcsináltad Sára?

meheszborz írta...

Nagyon jó recept!

Két javaslat:

A karfiol főzőlevét érdemes felhasználni.

A tejfölbe kevert apróra vágott petrezselyem sokat dob az ízén,és a kinézetén is.