2015. december 24., csütörtök

Házi étcsokoládé bonbon, kandírozott naranccsal.

Valódi étcsokoládé, amely nem tartalmaz felesleges adalékokat. Nyers kakaóból, igazi kakaóvajból, extra szűz kókuszolajjal készítem. Bio kandírozott narancs héját tettem bele, amely nagyon harmonizál az étcsokoládé ízével.

A kakaóvaj helyett akár további kókuszolajat is tehetünk bele. Azonban te tévesszük össze az extra szűz kókuszolajat azzal, amit a főzéshez használunk. Az extra szűz kókuszolajat hidegen sajtolják. Megőrzi a kókusz értékes vitamintartalmát és intenzív kókusz ízét, illatát. Így a házi csokinkban is enyhén érződik a kókusz finom íze.

Kakaóvajat is érdemes kipróbálni, nagyon finom kakaó íze és illata van. A nyers kakaópor pedig rengeteg ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz. Egy igazi, finom házi csokoládé, amelyet nagyon egyszerűen el tudunk készíteni otthon.

Hűtőben kell tárolni a kész kis bonbonokat, mert a gyors elkészítés miatt most nem temperáljuk a csokoládét, egyszerűen csupán szilikon formákba öntjük és hűtőben lehűtjük. A temperálástól nyerné el azt az állagát, amelytől szobahőmérsékleten nem olvadna, viszont a szánkban igen.
Hozzávalók:
  • 50 g bio kakaóvaj
  • 50 g extra szűz kókuszolaj
  • 80 g nyers bio kakaópor
  • 1 rúd vanília magja
  • 1 csipet Tiszta só
  • 2-3 evőkanál kandírozott narancshéj
  • Édesítésre természetes cukorhelyettesítő vagy kb. 50 g nyers nád porcukor (kávédarálban ledarált ners nédcukor) vagy méz (aki fogyaszt mézet, így már nem lesz vegán a csoki).

Elkészítés:
  • A kakaóvajat és a kókuszolajat vízgőz fölött egy edényben olvasszuk meg. (Tegyük bele a mézet, aki mézet használ).

  • Tegyük bele a nyers nád porcukrot vagy a cukorhelyettesítőt és olvasszuk el.
  • Ezután szitáljuk bele a kakaóport.


  • Végül tegyünk bele kb. 2-3 evőkanál kandírozott narancs héjat.
  • Még melegen egy teáskanál segítségével tegyük a csokoládét formákba és hűtőben hagyjuk megszilárdulni.

Tippek Izától:
  • Mikor elkészültünk a csokoládémasszával és túl sűrű lenne, tehát nem folyik akkor egy kis kókuszolajat még tegyünk bele. Így könnyebb lesz formákba önteni a csokoládét.
  • A csoki nem szereti a vizet. Vigyázzunk arra, hogy olyan edényt válasszunk ami mellett a vízgőz nem jön fel.
  • A csokit ne főzzük, azaz mikor a gőz már elkezd jönni, akkor vegyük le nagyon kicsire a lángot és úgy folytassuk tovább a kakaóvaj, kókuszolaj és egyéb hozzávalók összeolvasztását.
  • Ha nincs formánk semmi baj, egy szilikonos sütőpapirral kibélelt tepsiben vékonyan folyassuk el a meleg csokit, tetejére szórjunk aprított, sós mandulát és picit összetört rózsaborsot.
  • A csoki nagyon hamar olvad, inkább úgy mondanám, hogy ha letesszük egy tányérra szobahőmérsékleten, akkor a tányéron a szélei már nyomot hagynak. Ne arra gondoljunk, hogy azonnal elolvad az egész csoki. Így ha ajándékba készítjük szerintem ne zacskóba tegyük ömlesztve, hanem kis papir vagy bonbontartókba/dobozkába és lehetőséghez képest egyenként.
A házi csokoládé egy igazán elegáns, finom és egészséges desszert. Gyerekeknek is jó szívvel ajánlom de kínálhatod egy finom vörösbor mellé is ha éppen párodnak vagy vendégeidnek szeretnél kedveskedni. Az biztos, hogy le fogsz vele nyűgözni mindenkit:)

Jó étvágyat!


Iza.

Nincsenek megjegyzések: