2016. január 8., péntek

Almáspite, fehér liszt nélkül. (vegán)

Ezt az almáspitét Édesanyám régi receptjéből kiindulva, azt átdolgondolva készítettem el.

Csökkentett szénhidráttartalommal mert a tésztájába nem tettem cukrot. A finoman édes ízt természetes cukorhelyettesítővel értem el. Fehér liszt, tejtermék, tojás, állati zsír sem került a sütibe.

Több napon át mennyeien omlós, szaftos almáspitét sikerült készítenem, nagyon boldog vagyok, mert nagyon sokan szeretik családomon belül is az almáspitét.
Hozzávalók (34x30-as tepsihez)
  • 300 g rozsliszt
  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 15 g Tiszta só
  • 50 g Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 250 g szójatejföl (Sojade)
  • 21 g + 4 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 200 g kókusz zsír
  • 2 evőkanál repceolaj vagy bármilyen semleges ízű olaj (kókuszolaj is jó)
  • 60 g nyers nádcukor
  • Almáspite fűszerkeverék (helyettesíthető őrölt fahéjjal, pici szegfűszeg, szerecsendió virág)
  • 2,5-3 kg alma (tisztítás előtti tömeg)
Elkészítés:
  • Az almákat mossuk meg, majd hámozzuk is meg. Reszeljük le apróra. Ha szeretnénk egy pici almalevet inni, maximum 1,5-2 dl-t nyomjunk ki a lepréselt almából de többet ne.
  • A lereszelt almát tegyük egy lábasba.
  • Ezután tegyünk bele 1 csipet Tiszta sót, a 60 g nádcukrot, az almáspite fűszerkeveréket ízlés szerint és lassú tűzön kezdjük el főzni. Mikor az alma picit megpuhult, vegyük le a tűzről, hogy kezdjen kihűlni.
  • A tésztához a liszteket, a sót, a cukorhelyettesítőt, a 21 g sütőport tegyük egy keverőtálba.
  • A liszt közepébe csinájunk egy kis mélyedést és tegyük bele a zsír állagú kókuszzsírt (tehát ne melegítsük meg a kókuszzsírt és ne is legyen kemény).
  • Készítsük el a tojáshelyettesítőt: a 4 teáskanál sütőport, 2 evőkanál olajjal és 4 evőkanál sima vízzel keverjük össze, pezsegtessük ki. Ezt a keveréket is öntsük a liszt közepébe.
  • Tegyük még a liszt közepébe a szójatejföl nagy részét és kezdjük el gyúrni a tésztát. A többi tejföllel folyamatosan lazítsuk, míg végül egy könnyen gyúrható tésztát kapunk.
  • Ezalatt az alma is hűlt, nem muszáj teljesen hidegre hűlni és a tésztának is csak 5-10 percet kell pihenni, amíg elővesszük a nyújtódeszkát és rendet teszünk magunk körül :)
  • A tésztát vegyük ketté és az egyik adagot nyújtsuk téglalap alakúra, a nyújtódeszkát nem kell lisztezni. Kicsit neház nyújtani, mert elég tömör a tészta, emiatt mindíg forgassuk és fordítsuk meg.
  • A tepsit kókuszzsírral vékonyan kenjük ki és liszttel szórjuk meg.
  • Tegyük bele a kinyújtott tésztát, majd rá a félig vagy teljesen kihűlt almát, végül a tetejére tegyük a másik adag kinyújtott tésztát is.
  • A tészta tetejét kenjük meg kókuszzsírral és villával szúrkáljuk meg.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Sütési hőfok 180 fok
Sütési idő: 40 perc
Sütési mód: alsó-felső-normál

Bízom abban, hogy ez a magas rosttartalmú, szénhidrátcsökkentett almáspite elnyeri tetszéseteket. Nagyon könnyű megcsinálni és nem tartalmaz semmilyen állati eredetű hozzávalót sem.

Tippek Izától:
  • A 15 g só egy lélektani határ :) Így igazán pikáns, már majdnem sós a tészta de szerintem így jó. Viszont többet 1g-mal se tegyünk bele.
  • Amikor a kinyújtott lapot beletesszük a tepsibe, egy kicsit még ujjainkkal tudjuk nyújtogatni, hogy a tepsi széléig érjen a tészta. A fedő lapot mikor rátesszük az almás rétegre, azt is egy kicsit húzzuk le a szélekhez és akár össze is nyomhatjuk az alsó lappal a széleket, mint ahogy a pitéknél szokták. 
  • Tároljuk az elkészült süteményt műanyag dobozban vagy folpackkal lefedve, így nagyon sokáig puha marad, ha nem fogyna el ;) Akár így hűtőbe is betehetjük.
Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: