2016. január 25., hétfő

Olasz tészta "sajt"szószban, pirított dióval. (vegán)


Strozzapreti. Ebből a finom olasz tésztából készítettem ezt a “sajtszószban” lubickoló, szerecsendiós, laktató és mégis könnyű ételt. Természetesen más tésztát is lehet használni. Nem tartalmaz tejterméket de akkor hogy is a sajtszósz? Mindjárt kiderül :)

Szeretem az olasz tésztákat kipróbálni. 

Durumlisztből készült, tojásmentest vásárolok és ami a legfontosabb, hogy al dente-re főzöm, azaz fogkeményre. Egyrészt azért mert így finomabb és egy Olaszországban élő edzőtársam is megerősített abban, hogy így sokkal könnyebben emészthető, mintha szét lenne főzve. Ez az egyik titka a tésztafőzésnek és annak, hogy a tésztaimádó olaszok miért nem híznak :) A másik pedig az, hogy nem kell agyonpakolni mindennel. Gondolok itt arra, hogy mi magyarok szeretjük jól telerakni hússal, sajttal. Ez ételtársítás szempontjából sem jó, megterheli az emésztésünket. Az olaszok többnyire egy kis paradicsompürével, kis parmezánnak eszik legtöbbször a tésztát.

Ennek a szósznak a sajtos ízét az inaktív sörélesztő pehely adja, ami bioboltokban könnyen beszerezhető. Vegán parmezán is készíthető belőle, szeretem használni. Magas a B vitamin tartalma. Egy egészséges alternatíva tejérzékenyek és sajtíz imádók számára :)
Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes burgonya
  • 1 répa
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1/4 kaliforniai paprika
  • 100 ml szójatejszín (zabtejszínnel helyettesíthető)
  • 2-3 teáskanál vegamix
  • Ízlés szerint Tiszta só
  • Pici őrölt színes bors
  • 2-3 evőkanál inaktív sörélesztő pehely
  • Őrölt szerecsendió (elhagyható)
  • 400 g strozzapreti
  • Kevés ét szőlőmagolaj a hagyma dinszteléséhez
  • Kevés  extra szűz olíva olaj az elkészült ételt meglocsolni
  • 1 marék dió

Elkészítés:
  • Az apróra vágott hagymát olajon dinszteljük meg.
  • Mikor üvegesre párolódott, tegyük bele az 1 cm-es darabokra vágott répát, kaliforniai paprikát és a burgonyát és engedjük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket.


  • Sózzuk, borsozzuk, vegamixxel is ízesítsük és főzzük meg.
  • Mikor megpuhultak a zöldségek, öntsük bele a szójatejszínt és botmixerrel lágy krémmé mixeljük.
  • Végül tegyük bele az inaktív sörélesztő pelyhet és még azzal is mixeljük össze. Ha szükséges még sózzuk, fűszerezzük.


  • Közben a tésztát sós vízben főzzük meg (13-15 perc) és szűrjük le. Nem kell lemosni, nem kell a főzővízbe olaj. Mikor megfőtt a tészta a főzővízből egy csészével hagyjunk meg.
  • A tésztát tegyük egy tálba, öntsük rá a szószt, majd a főzővízből is egy keveset, hogy még véletlen se legyen száraz (a szószt jól beszívja a tészta). Jól keverjük össze.
  • Tálaláskor reszeljünk rá szerecsendiót, halmozzunk rá néhány szem pirított diót és egy pici olíva olajat locsoljunk rá.


Jó étvágyat!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: