2016. március 14., hétfő

Méregtelenítő medvehagyma krémleves (vegán).

Finom, selymes krémleves, amelybe nem tettem semmilyen tejterméket és sűrítésre nem lisztet hanem póréhagymát és burgonyát használtam.

Március közepétől májusig, még a virágzás előtt szedhető és fogyasztható a medvehagyma. Óriási gyógyerő szunnyad benne. A téli álmukból felkelő medvék is ezt keresik a humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, patakok mentén, hiszen gyomruknak, emésztésükre nagyon jó hatással van. Mindemellett stresszűző, vértisztító, görcsoldó, koleszterincsökkentő hatásán kívül természetes antibiotikum is.
A medvehagyma élettani hatásairól itt olvashatsz bővebben.

Ez a medvehagyma krémleves diétás, zsírszegény leves és tejérzékenyek is bátran fogyaszthatják.


Hozzávalók:
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 1 szál vékonyabb póréhagyma
  • 2 evőkanál szőlőmagolaj vagy kókuszolaj
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 200 ml zab- vagy szójatejszín
  • Fűszerek: vegamix (sótlan szárított zöldségek), frissen őrölt színes bors, Tiszta só, szerecsendió
  • 1-1 evőkanál pirított napraforgó és tökmag levesbetétnek.
  • 2 teáskanál vegán vaj
Elkészítés:
  • A póréhagymát vékonyra szeleteljük fel. A 2 kanál olajban dinszteljük meg.
  • Vágjuk bele a fokhagymát (nem szükséges apróra). 1-2 perc után tegyük bele a késsel összevágott medvehagymát.
  • Mikor kicsit összefonnyadt, öntsük fel kb. 1 liter vízzel. Kockázzuk bele a burgonyát.
  • Fűszerezzük sóval, borssal, vegamixxel.
  • Mikor puhára főtt a burgonya, vegyük le a tűzről, öntsük bele a zabtejszínt és botmixerrel krémesítsük.
  • Tegyük vissza a tűzre, forraljuk egyszer fel.
  • Fűszerezzük ízlésünknek megfelelően, reszeljük bele a szerecsendiót. (érdemes elég sokat belereszelni, finom ízt ad a levesnek).
  • Tegyük bele a 2 teáskanál vajat és kevergetéssel olvasszuk el benne.
  • Tálalásnál szórjuk meg a pirított magvakkal és vékonyra szeletelt friss medvehagymával.
Tippek Izától:
  • Ha szeretnél adni plusz frissességet a levesnek, egy pár csepp citromlevet csepegtethetsz bele.
  • Ha a leves túl híg egy kis konjac liszttel (1-2 kávéskanál) besűrítheted.
  • A magokat mindenképp pirítsd meg, teljesen más  íze van mint a natúrnak.
  • Bátran megszórhatod lucerna-, napraforgó csírával is tálaláskor.

Van egy fincsi, teljesen természetes medvehagymakrém receptem is. Itt belekukkanthatsz :)

Jó étvágyat!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: