2016. február 19., péntek

Csokis zabfalatok mogyoróvajjal.(Glutén-, tej-, cukor-, olaj-, lisztmentes!)

Finom falatkák, hogy jól induljon a nap :)

Mi lehet benne, ha nem tartalmaz lisztet, tojást és mégis összeáll? Ráadásul kellemesen puha és nagyon finom:)

Csak természetes és finomítatlan alapanyagok. A cukortartalmát a teljes értékű gyümölcsök adják. Én még egy pici természetes cukorhelyettesítőt tettem bele de el is hagyható. Az egész zabszem pedig rostjával, értékes fehérjéivel, vitaminjaival járul hozzá az egészségünkhöz.

Ráadásul 10 perc alatt el lehet készíteni, a többi már a sütő dolga.

Több napig puha marad; el is lehet csomagolni a gyerekeknek az iskolába vagy magunknak délutáni nasinak ;)

A reggeli a legfontosabb étkezés. Pont akkor van szüksége a szervezetnek jó minőségű és tápértékű ételre, amikor még éppenhogy csak felkeltünk, a legtöbben azt sem tudják, hogy hol áll a fejük, mert munkába rohannak, a gyerekeket öltöztetik, még kivasalnak egy inget, stb…

Elárulom, hogy éppen ezért készítettem ezt a csokis zabfalatokat, mert reggelente általában nekem sincs túl sok időm terülj-terülj asztalkámat készíteni, viszont az egészséges és finom reggeli iránti igényemet nem vagyok hajlandó leadni. Jó lenne ha valaki csak úgy megcsinálná és tálalná a reggelit minden nap, hááát ez egyelőre a vágy kategória marad :)
Hozzávalók (kb. 26 db-hoz):
  • 1 csésze (250 ml-es) gluténmentes zabpehely (picit aprítva)
  • 1 csésze alma és banánpüré vegyesen (1 alma és 1 érett banán)
  • Fél csésze natúr mogyoróvaj
  • 1-2 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 2-3 csipet Tiszta só
  • 1 kávéskanál vanília mag (elhagyható)
  • 6 db aszalt sárgabarack (kénezetlen)
  • 3 evőkanál legalább 70 %-os csokoládé
Elkészítés:
  • Készítsük el az alma-banánpürét: az almát és a banánt egy aprítógépben pépesítsük simára és ebből a vegyes pépből 1 csészével mérjünk ki.
  • A többi hozzávalót is mérjük ki. A csokoládés és az aszalt barackot vágjuk apróbb darabokra és az egészet keverjük össze.

  • Egy teáskanállal vegyünk ki a masszából a nyers csokis zabfalatból és kezünkkel csináljunk gesztenye nagyságú gombócokat. Tegyük szilikonos sütőpapirra és egy picit lapítsunk rajta.
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Sütési hőfok: 180 Celsius fok
Sütési mód: normál, alsó-felső
Sütési idő: 20 perc
Tippek Izától:
  • A mogyoróvajat én magamnak készítem: ehhez kb. 250 g sótlan mogyoró kell. Beleteszem az aprítógépbe és 10 perc után kész a mogyoróvaj.
  • Használhatsz táblás étcsokoládét is, ezt is egy késsel aprítsd össze.
  • Nem szükséges bele csoki de csokival nagyon finom és ha ráadásul jó minőségű, akkor egészséges is. Csokoládé helyett magot is tehetsz bele: dió, mandula, kókusz és fűszerezheted is: fahéj, narancshéj.
  • Az aszalt barack helyett más aszalt gyümölcs is jó.
  • A 15. percnél azért nézegesd, hogy hogy sül, nehogy odaégjen.
Ez a könnyen elkészíthető csokis zabfalat élmény lehet nem csak a gyerekeknek, hanem a természetes ízeket kedvelő, egészségtudatos felnőtteknek is :)

Ha van kedved nézd meg a TV2 Fem3Café élő adásának felvételét is :)


Jó étvágyat!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: