2016. február 7., vasárnap

Gluténmentes farsangi fánk.

Tej-, tojás-, élesztő mentes, amerikai típusú fánk. Sütőformában sütöttem, a gluténmentes konyha egyre ismertebb alapanyagait használtam. 

Önmagában nézve minden hozzávalója egészséges de aki szénhidrátérzékeny, esetleg cukorbeteg vegye figyelembe a szénhidráttartalmát a fánknak. 

A cukor egy részét természetes cukorhelyettesítővel pótoltam és barna rizslisztet használtam, amely tartalmazza a rizs korpáját is. Ez a rost lassítja a szénhidrát felszívódását, illetve B1 vitamint is tartalmaz, amely az izomsorvadás elleni vitamin.

Ezeknek a kis donut finomságoknak a tetejét nagyon szépen szokták díszíteni :)

A fehértől a pinken át a csokis, kávés fondanttal bevont fánkokig mindenfélét lehet látni. Töltik, csokiba forgatják, megszórják cukorkákkal, magvakkal de én annak ellenére, hogy tetszenek, nem igazán egészséges díszítésnek tartom. Ezért én csupán fahéjas barna nádcukorba forgattam. Igaz ez is cukor de ha már fánk és édesség akkor adjunk egy picit az élvezetnek is. Természetes cukorhelyettesítőre a cukrot lecserélhetjük. 

Hozzávalók:
  • 1 csésze (250 ml-es) barna rizsliszt 
  • 1/2 csésze tápióka keményítő (lehet low carb is)
  • 1/4 csésze nyílgyökérliszt
  • 1/2 csésze barna nádcukor +1/2 ek Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő (vagy 2,5 evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő vagy 3/4 csésze nádcukor)
  • 1 ek burgonyapehely
  • Fél tk Tiszta só
  • 1,5 tk foszfátmentes sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál konjac liszt
  • 1 mk vanília mag
  • 5 púpos ek almapép (alma apróra lereszelve, ez kb. egy nagyobb alma, édes almát válasszunk)
  • Fél csésze forró víz
  • 3 ek olvasztott vegán vaj (bio Alsana)
Elkészítés:
  • A száraz hozzávalókat (első 10) kimérjük, összekeverjük.
  • Az almát lereszeljük a héja nélkül, 5 púpos evőkanállal kimérünk és hozzáadjuk a forró vizet, majd az olvasztott vegán vajat. Jól összekeverjük majd a száraz hozzávalókhoz öntjük. Érdemes ilyenkor megkóstolni, mert ha nem elég édes, tegyünk még bele cukrot vagy cukorhelyettesítőt.
  • A sütőformát vékonyan kivajazzuk, beleöntjük a masszát. Ez egy palacsintamasszánál sűrűbb de folyékony massza.
  • A sütőt 165 fokra előmelegítjük.
Sütési hőfok: 165 fok, 
Sütési idő 15 perc, 
Sütési mód: normál, alsó-felső
  • Félig kihűtjük a kisült fánkokat. A formát megfordítva kipotyogtatjuk a fánkokat az asztalra, majd a tetejüket pici olvasztott vegán vajjal vagy kókuszolajjal megkenjük.
  • A barna nádcukrot (kókuszvirágcukor vagy DW 1:4 cukorhelyettesítő is jó) egy kis őrölt fahéjjal kávédarálóban apróbbra de nem porcukorrá megőröljük és ebbe forgatjuk a fánkokat.
Ha van kedved megnézni a TV2 Fem3Café adásának felvételét is, akkor klikk a videóra :)



Jó étvágyat!
Iza.


Nincsenek megjegyzések: