2016. március 23., szerda

Vegán Húsvéti tál.

Ez az ízletes Húsvéti tál nem csak a szemünket lakatja jól, hanem gyomrunkat is.

Húsvétkor a sonka, tojás, kalács elengedhetetlen. Hagyományaink értékei ezek a finomságok.

Na de vegánul? Hogy is van ez?

Sokszor mondják, hogy nem tudnának vegánok lenni, mert hamar megunnák a sok zöldséget. Bár célom nem az, hogy mindenkit a vegán étkezés felé motiváljak (ennél komplexebb az én célom;)) de ha valaki megkóstolja ezt a sok finomságot, lehet azt fogja mondani, hogy néha hús helyett inkább egy ilyet szeretne. Könnyed, friss, laktató.

Tessék-lássék, ezen a tálon nem csak zöldségek vannak. Sorjában akkor le is írom, hogy mit is látunk ezen a szép Húsvéti vegán tálon. Ráadásul ahogy én kínálom, az komplett fehérjeforrás, tele friss, éltető ásványokkal, vitaminokkal, enzimekkel. Jót tesz egészségünknek és lelkünknek is.

Házi kalács tönköly lisztből és ciroklisztből, tej-, tojás-, vajmentesen. Ezeken a friss kalácsszeleteken csücsülnek egy friss spenótlevélen a vegán vajban, rozmaringszárral pirított gabonagömböc szeletek. Ezekre halmoztam tojás ízű, tavaszi friss, krémes salátát vegyes csírával. A veganézzel készített, medvehagymás burgonyasalátával pedig tele lett a tyúkos tálaló bögrécske. 
Egy dolog nem látható :) A nyuszi pocakjában veganézes torma van ;)


A "tojás" saláta és vegán tartármártás alapreceptekért köszönet Stőhr Grétának

Vegán “tojás” saláta.

Hozzávalók:
  • 1 tömb natúr bio tofu
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 5-10 cm szárzeller
  • 1 újhagyma
  • Kb. 1/4 pritamin- vagy kápiapaprika
  • 2 púposabb evőkanál natúr bio szójajoghurt (Sojade)
  • 1 szűk teáskanál Himalaya fekete só
  • 1,5 teáskanál kurkuma
  • Kb. 1 teáskanál mustár (elhagyható)
Elkészítés:
  • A tofut kezünkkel morzsoljuk szét
  • A zöldségeket vágjuk apróra.
  • Minden hozzávalót keverjünk össze, igény szerint még fűszerezzük és ha száraznak találnánk a salátát, tegyünk még bele szójajoghurtot.
Vegán kalács, rozmaringos gabonasonkával.

Hozzávalók:
  • Vegán kalács
  • 2-3 evőkanál vegán vaj (bio Alsana)
  • 1 füstölt gabonagömböc
  • 1-2 db10 cm-es friss rozmaringszár
Elkészítés:
  • Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat, dobjuk mellé a rozmaringszárat és a kb. fél cm-re vastagságúra felszeletelt gabonasonka mindkét oldalát pirítsuk meg, közben sózzuk, borsozzuk, majd szedjük ki egy tényérra. Nem kell a tányérra papirtörlő. A szeleteket a kalácsra helyezett friss spenótlevelekre etgyü rá.
Vegán tartármártás (veganéz):

Lehet készíteni alap, natúr, ízesítetlen veganézt is, amelyből saját ízlésünkre készíthetünk vegán tartármártást. Ennek a receptje itt olvasható.

Ha egyből tartármártást szeretnénk, akkor az alábbiak szerint készítsük el. 

Hozzávalók:
  • 1 bögre (2,5 dl-es) olvasztott, szobahőmérsékletű kókuszolaj
  • 1 bögre szobahőmérsékletű natúr, bio szójatej
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 púposabb evőkanál vegamix (szárított, sómentes, aprított zöldségek)
  • Ízlés szerint Tiszta só
  • 1 mokkáskanál frissen őrölt bors
  • Fél citrom leve (apránként adagolva, ízlésnek megfelelő mennyiségben)
  • 1 evőkanál lenmagpehely (ettől kis barnás szemcsék lesznek a veganézbe) vagy útifűmaghéj (ez nem színezi meg a veganézt)
  • Édesítésre Dia-Wellness 1:4 természetes cukorhelyettesítő/ nádcukor: 1,5 teáskanál/rizsszirup
Elkészítés:
  • Először a kókuszolajat, a szójatejet tegyük bele a turmixgépbe és jól turmixoljuk össze.
  • Ezt követően tegyük bele az almaecetet, ismét turmixoljunk, majd tegyük bele az összes többi hozzávalót és jól kevertessük össze a géppel.
  • Utólag, ízlés szerint fűszerezzük.
Vegán, medvehagymás burgonyasaláta:

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya (ami nem fő szét)
  • 1 adag vegán majonéz
  • 5-10 levél medvehagyma
  • 3 szál újhagyma
  • Tiszta só, bors
Elkészítés:
  • A burgonyát héjában főzzük meg, majd ha szobahőmérsékletű, hámozzuk meg.
  • Karikára szeleteljük fel, 0,5 cm vasatgságúra.
  • A medvehagymát apróra, az újhagymát is vékony szeletekre vágjuk fel.
  • A burgonyát, a hagymákat tegyük egy tálba, öntsük bele a veganézt és jól keverjük össze de a burgonyaszeleteket ne törjük össze.
  • Tegyük hűtőbe pár órára, így az ízek jól összeérnek.

Jó étvágyat!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: