2016. május 15., vasárnap

Cukormentes, gluténmentes kókuszgolyó.

Ez a gluténmentes kókuszgolyó egy új mérföldkő a kókuszgolyók birodalmában. Száműztem a darált háztartási kekszet, a tejet, a rumaromát.

Természetes cukrokat, zsírszegény kakaót, gluténmentes puffasztott kölest, puffasztott amarántot tartalmaz és igazi rumot.

Kubai kalandjaim megismertették velem az igazi rumok misztikumát. Alapjában véve nem igazán szoktam alkoholt inni de ha az ember lánya ellátogat a rum hazájába, akkor vétek lenne nem megkóstolni a nagyokat ;) Mindezen által nem váltam rumszakértővé, sőt nekem erősek és tömények is az ilyen röviditalok de megízleltették velem a legkiválóbb minőséget. Egyébként az egyik, kicsit könnyebb közülük a Legendario; ez csajos de a férfiemberek is kedvelik. Nah persze komoly szivar mellé azért komolyabbat kortyolgatnak.

Egy szó, mint száz a rumaromát el kell felejteni, tele van mindenfélével (tartósítószer, mesterséges adalékok), ami tuti nem egészséges. Próbáltam a sütőrumot, az is felejtős, semmi íze. 
Természetesen ha gyermekek is enni fognak ezekből a finom golyócskákból, akkor ne tegyünk bele alkoholt.

Ehhez a kókuszgolyóhoz az általam használt gabonák rendkívül egészségesek. Az amaránt nagyon sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. Kiváló fehérjeforrás. Nem csoda, hogya NASA is felvette az amarántott az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára, Vietmayer, 1981. A köles pedig nagyon jót tesz csontjainknak és szépségünkre is jó hatással van.
Hozzávalók:
  • 1 csésze (250 ml-es) puffasztott amaránt
  • 1 csésze puffasztott köles
  • 1/2 csésze zsírszegény Holland kakaópor
  • 1 csésze bio kókuszreszelék + egy kevés a golyók beleforgatásához
  • 1 csipet Tiszta só
  • 20 szem magozott datolya
  • 1-2 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő: elhagyható
  • 1-2 evőkanál rum
Elkészítés:
  • A datolyákat áztassuk be szobahőmérsékletű vízbe 3-4 órára; elegendő ha ellepi. Ha meleg vízben áztatjuk, akkor hamarabb megpuhul.
  • A puffasztott amarántot, a puffasztott kölest daráljuk finomra kávédarálóban. A kókuszreszeléket is aprítsuk vagy kávédarálóban de én jobban szeretem aprítógépben. Ezeket öntsük egy tálba, adjuk hozzá a sót.
  • A datolyát nyomkodjuk ki a víztől de a vizet ne dobjuk ki.
  • Előbb a datolyát aprítsuk egy aprítógépben krémesre majd adjuk hozzá a rumot, ezzel is jól kevertessük össze. Tegyük hozzá a finomra őrölt gabonákat is.
  • A datolya vizéből éppen csak annyit öntsük hozzá, hogy a massza ne legyen száraz és hogy összeálljon. Kóstoljuk meg és ha szükséges, adjunk hozzá még cukorhelyettesítőt por formában.
  • Forgassuk a megformázott golyókat kókuszreszelékbe és tegyük hűtőbe a gluténmentes kókuszgolyókat.
Ezek a kis gluténmentes kókuszgolyók tejet, lisztet, magokat sem tartalmaznak, ezért az ilyen jellegű ételallergiában szenvedők is fogyaszthatják.

Készítettem már többféle kókuszgolyót. Nézd meg, kíváncsi vagyok, hogy Neked melyik a kedvenced :)

Gluténmentes kókuszgolyó, ami hasonló ehhez de nem tartalmaz puffasztott kölest:
http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2015/09/glutenmentes-kokuszgolyo.html

Kókuszgolyó a természet kincseiből; mandulát tartalmazó finom golyócskák:
http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2014/08/kokuszgolyo-termeszet-kincseibol.html

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: