2016. május 19., csütörtök

Ázsiai sült zöldségek, barna jázminrizzsel.

Könnyű, mégis laktató egytálétel finom roppanós zöldségekkel. A gyömbér, az illatos gomba és egy kis ázsiai szósz különlegesen finom ízvilágot kölcsönöz ennek az ételnek. Zsírszegény, tele rosttal, vitaminokkal. A tavasz és a nyár ideális ennek a finomságnak az elkészítéséhez; sok friss zöldség, ami feltölt.

Egyik kedvenc konyhám az ázsiai. Szeretem a kínai, a vietnámi, a balinéz ízeket is. Volt szerencsém Vietnámban, Kambodzsában és Balin megkóstolni sok-sok érdekes és finom ételt. Lenyűgöző, hogy ezeken a vidékeken nemes egyszerűséggel, az utcán készítik az ételeket, nagyon friss alapanyagokból. Ezen helyek a leghangulatosabbak. Itt találkoznak a helyiek megbeszélni a napi történéseket és a turisták megízlelni az ételeket és beleszippantani fűszerekkel teli meleg levegőbe. Általában piac mellett vannak. Itt mindenki kóstolhat és a magyar viszonyokhoz képest szinte néhány száz forintból jól lehet lakni. Varázslatos az a nyüzsgés, amit itt lehet tapasztalni, ugyanakkor ezt körbeszövi valamiféle harmónia, nyugalom, az emberek kedvessége, mosolya és persze az ízek és illatok kavalkádja.

Az ázsiai sült zöldségek nagyon hamar elkészülnek. Nem szabad sokáig sütni amiatt, hogy roppanósak maradjanak. Valójában én 4 hozzávalót emelnék ki. A gyömbért, citromfüvet/citromnádat, a fokhagymát és a szójaszószt. +1 a chilli :)

Az a jó benne, hogy többféle zöldséget, ami már a hűtőben csücsül és nem tudod, hogy mit kezdj vele, nyugodtan felhasználhatod.
Hozzávalók:
  • 1 nagy marék vékonyra szeletelt káposzta
  • 1/2 szál új fokhagyma a szárával együtt vagy 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1 lila főzőhagyma vagy sima lilahagyma
  • 1 citromnád vagy 1 teáskanál citromfű
  • 1 marék szárított shitake gomba
  • 1 marék zöldborsó
  • 2 sárgarépa
  • Néhány pak-choi levél
  • 3-5 evőkanál szójaszósz
  • 1-2 evőkanál kókuszolaj
  • (Lehet 2-3 evőkanál wok szószt, chillit, szezámmagot használni; és ha édesebben szeretnénk, akkor rizsszirupot)
Elkészítés:
  • A shitake gombát tiszta vízbe áztasuk be 1 órára.
  • A serpenyőben magas hőfokon süssünk. Nálam a villanysütőnek 9 a max. fokozata, én 8-as fokozaton sütöttem végig.
  • A kókuszolajban kezdjük el sütni a vékony szeletekre vágott lilahagymát.
  • 1-2 perc után tegyük bele a felvágott vagy átnyomott fokhagymát, a megütögetett és hosszába kettévágott citromnádat.
  • Reszeljük bele a gyömbért.
  • Tegyük bele a káposztát, a karikákra vágott répát, süssük a zöldségeket, amíg félig megpuhulnak.
  • Közben sózzuk de kicsit mert a szójaszósz is sós. A serpenyőt folyamatosan mozgatva forgassuk a zöldségeket.
  • Végül a zöldborsót, a shitake gombát és a pak choit is tegyük bele hosszában ketévágva.
  • Locsoljuk meg szójaszósszal. Minél többet teszünk rá, annál karakteresebb és sósabb lesz az íze. Ha van wok szószunk, tegyünk bele néhány evőkanállal.1 percig süssük össze a zöldségeket.
Barna jázminrizs elkészítése (3-4 adag):
  • 1 csésze (250 ml-es csésze) rizst 1 szűk evőkanál kókuszolajban pirítsunk meg.
  • Öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel.
  • Tegyünk bele Tiszta sót, vegamixet (szárított, aprított zöldségek) és ha szeretnénk, akkor 2-3 evőkanál citromlevet, ami kellemes citrusos ízt ad a rizsnek.
  • Fedő alatt, alacsony lángon, kevergetés nélkül főzzük meg a rizst.
Tippek Izától:
  • Ha fehér rizst használsz, akkor elég 1,5-szeres víz. A barna rizs a rajta lévő héj miatt egészségesebb.
  • Ha édesebben szeretnéd a sült zöldségeket, akkor a sütés végén tegyél bele 1-2 teáskanál rizsszirupot.
  • Táplálóbbá teheted (+ kalciumforrás) az ételt ha szezámmaggal a végén megszórod. Előtte enyhén pirítsd meg a szezámmagot, olajmentes serpenyőben.
  • Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórhatod és citromlével meglocsolhatod a tányéron lévő ázsiai sült zöldségeket.
  • Ha citromnádat használsz, a sütés végén vedd ki belőle :)
  • A citromnád, pak choi és ázsiai szósz, ázsiai boltokban megvásárolhatóak, én az Ázsia centerben vettem ezeket.
Jó étvágyat!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: