2016. május 25., szerda

Sütőben sült édesburgonya, mentás-joghurtos friss salátával.

Nagyon egészséges, zsírszegény, vegán, frissítő egytálétel, amelyet akár ebédre, akár vacsorára is nyugodtan lehet fogyasztani. Vagy ha csak úgy csemegézni szeretnénk valamit, arra is tökéletes.

Bio szójajoghurtot használtam (Sojade), így tejfehérje- és tejérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Annyira jó lenne ha ilyen egyszerűen elkészíthető és ízvilágában telt vegán ételek is lennének az éttermek kínálatában. Nem értem, hogy miért nincs. Nem bonyolult, mégis laktató és a szemet is gyönyörködteti. Szerintem aki nem szeretne vagy nem akar húst vagy egyéb állati dolgokat enni, az nagyon örülne egy ilyen finomságnak. Mártogatás közben kellemesen lehet egy ilyen finom étel mellett beszélgetni. Szép tálalásban egy puha, csinos zab- vagy zöldségfasírt golyócskákkal, édesburgonyavariációkkal és még friss salátákkal, virágokkal, csírákkal még vegán fine diningba is el tudnám képzelni. Nah majd egyszer nyitok egy ilyen helyet :)
Hozzávalók: (1 személyre)

Sült édesburgonyához:
  • 2 édesburgonya
  • Olívaolaj a sütéshez
  • Fűszerek: Tiszta só és bármi amit szeretünk. Pl.: grill fűszerkeverék vagy quesadilla fűszerkeverék vagy füstöltpaprika, szárított zöldfűszerek: rozmaring, stb.
Joghurtos salátához:
  • 3 púpos evőkanál natúr szójajoghurt
  • 1/3 kígyóuborka
  • 4-5 db friss mentalevél
  • 1 csipet Tiszta só
  • 1 púpos evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:

Édesburgonya ekészítése:
  • Az édesburgonyát megmossuk (nem kell meghámozni), papirtörlővel a vizet felitatjuk róla és vágjuk nagyobb hasábora.
  • Egy sütőpapirral bélelt tepsibe tesszük, enyhén meglocsoljuk olívaolajjal és enyhén sózzuk. Ha használunk friss rozmaringot vagy kakukkfüvet, akkor ezeket is adjuk hozzá. A 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Félidőnél megforgatjuk.
  • Mikor kisült, akkor fűszerezzük és jól összeforgatjuk.
Mentás joghurtsaláta elkészítése:
  • A joghurtot a sóval, az apróra vágott uborkával, petrezselyemmel, mentalevéllel összekeverjük és hűtőben legalább 10-15 percig tartva, összeérleljük az ízeket.

Jó étvágyat!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: