2016. május 26., csütörtök

Házi bodzaszörp, csökkentett cukortartalommal.

Szerintem az egyik legfinomabb szörp a bodzaszörp. Elég rövid az az időszak, amikor be tudjuk gyűjteni a bodza virágait. Május 2. felére tehető ez az időszak. Úgyhogy érdemes résen lennünk.

A virágok szedésénél mire kell figyelni:
  • a forgalomtól elzárt helyről szedjük, lehetőleg erdő mellett, ahol tiszta a levegő, nincs szmog és por. 
  • Ügyeljünk arra is, hogy ne legyen a virágokon bogár, rovar.
Ezt a szörpöt most úgy készítettem, hogy kevesebb cukrot tettem bele de az édes ízét nem veszítette el, mert természetes cukorhelyettesítővel pótoltam a cukrot. 

Tartósítószerrel vagy anélkül?

Nem szükséges tartósítószert használni a szörphöz. Ez esetben jégkockakészítő zacskóba öntsük a szörpöt és fagyasszuk le. Így csak elő kell venni amikor inni szeretnénk egy finom, hűs bodzaszörpöt. Ha nincs jégkockazacskónk, tegyük egy műanyag flakonba (csak akkor ki kell olvasztani ha inni szeretnénk.

Tartósítószerként citromsavat vagy aszkorbinsav is elég. Nem szükséges egyéb tartósítószer pl. Nátrium-benzoát (E211), amelyet a máj nehezen bont és emellett allergiát, asztmát és csalánkiütést okozhat.

Én aszkorbinsavat használtam, amelyet egy bioboltban vettem. A citromsav természetes tartósítószer, ezt is érdemes bio boltban venni. Patikában, tiszta formában már nem adják mert alapanyagnak minősül. 
Az aszkorbinsav természetes formája a C vitamin. Az aszkorbinsavat szintetikus úton állítják elő. Molekulárisan egyetlenegy oxigén atommal tér el a citromsavtól. Az aszkorbinsavnak van néhány előnye a konyhában, amivel a citromsav nem rendelkezik. Az aszkorbinsav kiváló tartósítószerként működik, valamint a vágott zöldségeket és gyümölcsöket is frissen tartja, megmenti őket a barnulástól. Mivel elősegíti az élesztő munkáját, ezért kenyérsütésben is kiválóan alkalmazható. Forrás.
Hozzávalók:
  • 30-50 bodzavirág tányérja
  • 6 liter víz
  • 2,5 kg nyers barna nádcukor
  • 0,5 kg Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő vagy további 1,5 kg cukor
  • 3 púpos evőkanál aszkorbinsav
  • 6-7 nagyobb bio citrom (most fontos a bio, mert a héjával együtt vágjuk bele a szörpbe)
Elkészítés:
  • 5 liter vizet forraljunk fel 2 kg cukorral és az édesítővel
  • A maradék 0,5 kg cukrot tegyük egy lábasba, készítsünk karamellt majd öntsük hozzá a maradék 1 liter vízet. Vigyázat csapkolódni fog! További főzéssel olvasszuk el a vízben az égetett cukrot.
  • Ezt a karamelles vizet öntsük hozzá az 5 liter forró vízhez.
  • Hűtsük ki teljesen vagy hagyjuk egészen langyosra hűlni a cukros vizet.
  • Keverjük bele az aszkorbinsavat.
  • A bodzavirágok szárát a lehető legkisebbre vágjuk le és tegyük a virágokat a vízbe.
  • Szeleteljük bele a citromokat is.
  • Takarjuk le valamivel a lábast és naponta keverjük meg 3-szor a bodzaszörpünket.
  • 4. napon szűrjük le és öntsük üvegekbe.

Kellemes szörpözést!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: