2016. június 9., csütörtök

Zöldspárgás, meleg tésztasaláta (gluténmentes).

Ebbe a finom és laktató tésztasalátába mindent beletettem, ami egy ételbe szükséges: egy marék egészség, pompázó színek, egyszerű és gyors elkészítés és mindezt szívvel :)

A spárgát gluténmentes, színes tésztával tálalom. Igazán friss és laktató egytálétel, hiszen teszek bele nyers spárgafejeket, friss salátát is. Ezeken kívül még megszórom kendermaggal és csírákkal is. A kendermagban egyszerre megtalálható az összes esszenciális aminosav, a csírák tele vannak klorofillal, fehérjével, életerővel, vitaminokkal.

A spárgából érdemes a szezonjában minél többet fogyasztani, mert csak rövid ideig tart viszont szervezetünk meghálálja. Alacsony kalóriatartalma mellett, magas a rosttartalma, folsavban, A, B,C, E vitaminban gazdag.  Vízhajtó, vesekőeltávolító.

Érdemes nyersen is fogyasztani. A fej része a legfinomabb, legroppanósabb és ahol két kezünk segítségével elpattan, ott van a fás rész, amit már ne tegyünk bele az ételbe.
Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 csomag zöldspárga
  • 3-5 gerezd fokhagyma
  • Kb. 2 evőkanál vegán vaj (Alsana bio)
  • 200 g színes, gluténmentes tészta (Biorganic)
  • Ízlés szerint só, frissen őrölt színes bors
  • 1 evőkanál hidegen préselt olíva olaj
  • 1 marék vegyes friss saláta (jég-, római, stb.)
  • 1 evőkanál kendermag
  • 1 nagy csipet friss csíra (lucerna, lenmag)
  • 2 db fürtös paradicsom
Elkészítés:
  • Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat. Mikor elolvadt, nyomjuk bele a fokhagymákat.
  • Pár másodperc múlva, adjuk hozzá a kb. 4 cm-re vágott, hámozatlan zöldspárgadarabokat DE pár darabot még nyersen menekítsünk meg, mert tálaláskor fogjuk még használni. Nagy lángon süssük s közben pároljuk a spárgát.
  • Sózzuk, borsozzuk és kb. 5 perc múlva kész a spárga.
  • Ezután a négybe vágott paradicsomoknak /ugyenebbe a serpenyőben néhány perc alatt/, minden oldalát süssük meg.
  • A tésztát sós, bő, lobogó vízben főzzük meg. Kb. 5-8 perc. Szűrjük le DE a vízből hagyjunk meg egy keveset, hogy a tésztához adagoljunk ha esetleg száraz lenne.
  • A kifőtt tésztát, a párolt spárgát, az összetépkedett salátát, az olíva olajat és esetlegesen a főzővízből egy keveset keverjünk óvatosan össze, hogy ne törjük szét a tésztát.
  • Tálaláskor tegyünk a friss spárgafejeket a spárgás tésztára. Tegyük rá a sült paradicsomokat, szórjuk meg kendermaggal és tegyünk rá friss csírát.
Ez a spárgás, gluténmentes tésztasaláta szereti a borsot, így evés előtt frissen őröljünk rá.

Ha szereted a spárgát, nézz bele a tormás, zöldspárgás tagliatelle receptembe is, amely zabtejszínnel készül.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: