2016. június 22., szerda

Kölespite, citrusos krémmel, friss gyümölcsökkel. (vegan)

Gluténmentes, könnyű, citromos, enyhén édeskés igazi nyári csábítás.

A pitetésztában csak köles, chia mag és némi édesítő van. A krémet selyem (silk) tofuból készítettem, amelynek íze hasonlít egy citromos cheescake-hez. A tetejére pedig bármilyen gyümölcsöt lehet tenni.

A kölesnek redkívül jó élettani hatásai vannak. Erősíti  a kötőszöveteket, így felveszi a küzdelmet a narancsbőr ellen is. Nagyon jó a szemre a fogakra, magas rosttartalma segít a salaktalanításban. A benne lévő ásványi anyagok lúgosítják a szervezetetet.

A chia magról talán már nem is kell írnom. Igazi superfood tele könnyen emészthető fehérjével, rengeteg kalciumm, magnéziummal. Nézd meg a chia pizza receptemet, ott részletesebben írok  achia mag jótékony hatásairól :)
Pite tésztához:
  • 170 g köles
  • 450 g víz vagy fele-fele arányban víz és rizstej
  • 1 csipet Tiszta só
  • 2 teáskanál Dia-Wellness 1:4 édesítő
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 2 evőkanál chia mag (kávédarálóban leőrölve) + 2 evőkanál víz
  • Kókuszolaj és vegán vaj a pite tál kikenéséhez
Citrusos krémhez:
  • 1 tömb selyem tofu (a Culinarisban vettem)
  • 1 evőkanál  sörélesztő pehely (ez nem gluténmentes!)
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 1 evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 1 citrom héja
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál konjac liszt (elhagyható)
Díszítéshez:
  • Kb. 10 szem eper
  • 1 db kivi
  • 1 marék málna
  • 1 marék áfonya
  • 1-2 nektarin
  • 1 marék szeder
Elkészítés:
  • A kölest mossuk át és a 450 g folyadékban főzzük meg. (nem kell kavargatni, félig fedő alatt főzzük, vigyázat hamar kifut). A vízbe tegyük bele a sót, a cukorhelyettesítőt és a cukrot.
  • Mikor megfőtt, hagyjuk kicsit hűlni.
  • Keverjük el a ledarált chia magot a 2 evőkanál vízzel és ezt a masszát jól keverjük bele a megfőtt kölesbe. Villávan jól törjük össze a kölesszemeket és jól oszlassuk el benne a chia magos masszát.
  • A pitetálat kenjük ki vajjal és az aljába vágjunk bele egy szilikonos sütőpapirt, amelyet kenjünk le kókuszolajjal vékonyan.
  • Erre nyomkodjuk rá a félig kihűlt kölest úgy, hogy a pitetál oldalára is jusson. Ezt kókuszolajos kézzel csináljuk, mert a köles ragadós.
  • 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük a tésztát.
  • Ha megsült hagyjuk kihűlni.
  • Közben a krémhez a hozzávalókat tegyük egy aprítógépbe és jól keverjük össze. Selymes, krémes állagúra. A konjac lisz pudingossá teszi, én a végén teszem bele. Nem kelle megilyedni, szinte nulla szénhidráttartalma van, magas rosttartalmú növényi őrlemény.
  • A kihült pitetésztára kenjük rá a citrusos krémet, majd díszítsük gazdagon a friss gyümölcsökkel.

Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: