2016. október 23., vasárnap

Céklás cupcake, selyemtofu krémmel (vegán).

Könnyed, nagyon puha, tej- és tojásmentes cupcake.

Nem tartalmaz fehérlisztet. Csökkentett cukortartalmú finomság. A kellemes édességét nyírfacukorral és természetes cukorhelyettesítővel értem el.

Puffasztott amarántot is tettem bele, ami a légies könyedségét adja meg amellett, hogy kalciummal és magnéziummal dúsítja ezt a finom sütit.

…és a krém, az is különleges ;)

Selyem tofuból készítettem, a színét pedig természetes céklapor adja.

Ezt a cupcaket elkészítettem a TV2-FEM3 Café délelőtti adásában is. A felvétel hamarosan feltöltöm.
Hozzávalók (12 db-hoz):

Cupcakehez:
  • 1 csésze rizstej (250 ml-es csésze)
  • 1 teáskanál almaecet
  • 3/4 csésze kókuszvirágcukor
  • 2 teáskanál természetes cukorhelyettesítő (Dia-Wellness 1:4)
  • 1 vanília rúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vanília esszencia
  • Fél pohár cékla püré
  • 1/4 csésze kókuszolaj
  • 1 csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 2 evőkanál puffasztott amaránt
  • 1/2 csésze kakaópor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet Tiszta só

Krémhez:
  • 1 blokk selyemtofu (firm)
  • 4 evőkanál nyírfacukor (por)
  • 2 teáskanál természetes cukorhelyettesítő (Dia-Wellness 1:4)
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál céklapor
  • 7-10 csepp citromlé

Elkészítés:

Cupcake:
  • Kb. 3 ujjnyi céklát (1-2 db) mossunk meg, héjastól tekerjünk alufóliába és 45 perc alatt 210 Celsius fokon süssük puhára. Hűtsük ki, hámozzuk meg (érdemes gumikesztyűt használni) és egy pici vízzel turmixoljuk pépesre.
  • Az első 7 hozzávalót keverjük össze; fontos hogy a folyadékok legyenek szobahőmérsékletűek vagy picit langyosak.
  • Egy külön tálba az utolsó 6 hozzávalót keverjük össze és öntsük a folyékony hozzávalókhoz, miközben folyamatosan keverjük.
  • Tegyük a masszát a muffinpapirokba, amelyeket előzőleg már beletettünk a fém muffinsütő formába. (Nem javaslok szilikonos formát mert nagyon vizes marad a muffin).
  • Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra.

Sütési hőfok: 190 Celsius fok
Sütési mód: alsó-felső normál
Sütési idő: kb. 22 perc
Krém:
  • A tofut tegyük egy aprítógépbe. Tegyük bele a kávédarálóban porrá őrölt cukrot és édesítőt. Szitáljuk bele a keményítőt és aprítsuk selymesre.
  • Végül szitáljuk bele a céklaport és még forgassuk meg az aprító késeivel.
  • Tegyük hűtőbe fél órára.

Ha a cupcake-k kihűltek rátehetjük a krémet.
Én csillagcsöves nyomózsákból nyomtam és árvácskával díszítettem ami ehető virág.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: