Finom roppanós zöldborsó, friss nyári zöldségek és csicseriborsólisztes nokedli.
Kellemes nyári ízek de én a hűvösebb évszakokban is biztos elkészítem majd, mert egy picit forróbra melegítve, biztos jól fog esni akkor is :)
Minden évszakban fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot vigyünk be szervezetünkbe. Ez 10 testsúly-kilogrammonként 4 dl tiszta vizet jelent minimum. Ebbe igaz, hogy nem tartozik bele a levesek folyadéktartalma, viszont a levesek mindenkor hozzájárulnak a jó emésztéshez, a folyadék pótlásához. A fogyasztásuk általi telítettségérzet miatt a diéta egyik legjobb étele közé tartozik. Egyszer valahol olvastam, hogy a natúr zöldséglevessel rákos betegeket is gyógyítottak.
Ez a zöldborsó leves abban tér el a hagyományostól, hogy a nokedliket csicseriborsó lisztből csináltam és nem használtam tojás sem. Egyébként pedig egy teljesen hagyományos, piros fűszerpaprikás leves. Tejmentes, cukormentes.
Hozzávalók:
- 350 g zöldborsó
- 1 nagy répa
- 2 fehérrépa
- 10 cm póréhagyma
- 1 db kicsi karalábé
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
- Fél evőkanál vegamix (szárított, sómentes zöldfűszerek)
- 1 teáskanál zabliszt/barna rizsliszt/hajdinaliszt (ez utóbbiak gluténmentesek) a sűrítéshez de elhagyható
- Ízlés szerint frissen őrölt bors, tiszta só
- 1 evőkanál kókuszolaj
Nokedlihez:
- 3 enyhén púpozott evőkanál csicseriborsó liszt
- 2-3 csipet fekete só (ez adja a tojásos ízt)
- Annyi víz, hogy a hagyományos nokedlihez képest sokkal sűrűbb tésztát kapjunk.
Elkészítés:
- A kókuszolajban pároljuk üvegesre az apróra vágott póréhagymát, majd tegyük bele a zöldborsót, az összes többi zöldséget, amelyeket kellemes kis darabokra vágtunk.
- Szórjuk bele a zablisztet és az őrölt piros paprikát, keverjük össze a zöldségekkel és engedjük fel vízzel. Fűszerezzük a sóval, borssal, vegamixxel. Végül az összeaprított petrezselyemzöldet is szórjuk bele.
- A hozzávalókat tegyük egy tálba, keverjük ki a tésztát és kész is van.
- Mikor a zöldségek megfőttek, egy teáskanál segítségével szaggassuk bele a nokedlitésztát a levesbe, amely fő de nem zubog.
Jó étvágyat kívánok!
1 megjegyzés:
Szuperköszi a glutén- és tojásmentes nokedliért, mindenhez ezt használjuk, pont olyan az állaga, mint a búzalisztből és tojásból készült társának.
Tapasztalat alapján viszont már mindig külön vízben főzzük, akár köretnek készítjük, akár levesbetétnek, mert sok sűrítő anyag fő ki a galuskákból és nagyon fel is habzik főzés közben.
Megjegyzés küldése