2016. augusztus 4., csütörtök

Zöldborsó leves glutén- és tojásmentes nokedlivel.

Finom roppanós zöldborsó, friss nyári zöldségek és csicseriborsólisztes nokedli

Kellemes nyári ízek de én a hűvösebb évszakokban is biztos elkészítem majd, mert egy picit forróbra melegítve, biztos jól fog esni akkor is :)

Minden évszakban fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot vigyünk be szervezetünkbe. Ez 10 testsúly-kilogrammonként 4 dl tiszta vizet jelent minimum. Ebbe igaz, hogy nem tartozik bele a levesek folyadéktartalma, viszont a levesek mindenkor hozzájárulnak a jó emésztéshez, a folyadék pótlásához. A fogyasztásuk általi telítettségérzet miatt a diéta egyik legjobb étele közé tartozik. Egyszer valahol olvastam, hogy a natúr zöldséglevessel rákos betegeket is gyógyítottak.

Ez a zöldborsó leves abban tér el a hagyományostól, hogy a nokedliket csicseriborsó lisztből csináltam és nem használtam tojás sem. Egyébként pedig egy teljesen hagyományos, piros fűszerpaprikás leves. Tejmentes, cukormentes.

Hozzávalók:
  • 350 g zöldborsó
  • 1 nagy répa
  • 2 fehérrépa
  • 10 cm póréhagyma
  • 1 db kicsi karalábé
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
  • Fél evőkanál vegamix (szárított, sómentes zöldfűszerek)
  • 1 teáskanál zabliszt/barna rizsliszt/hajdinaliszt (ez utóbbiak gluténmentesek) a sűrítéshez de elhagyható
  • Ízlés szerint frissen őrölt bors, tiszta só
  • 1 evőkanál kókuszolaj

Nokedlihez:
  • 3 enyhén púpozott evőkanál csicseriborsó liszt
  • 2-3 csipet fekete só (ez adja a tojásos ízt)
  • Annyi víz, hogy a hagyományos nokedlihez képest sokkal sűrűbb tésztát kapjunk.

Elkészítés:
  • A kókuszolajban pároljuk üvegesre az apróra vágott póréhagymát, majd tegyük bele a zöldborsót, az összes többi zöldséget, amelyeket kellemes kis darabokra vágtunk.
  • Szórjuk bele a zablisztet és az őrölt piros paprikát, keverjük össze a zöldségekkel és engedjük fel vízzel. Fűszerezzük a sóval, borssal, vegamixxel. Végül az összeaprított petrezselyemzöldet is szórjuk bele.
Míg fő a leves készítsük el a nokedlit:
  • A hozzávalókat tegyük egy tálba, keverjük ki a tésztát és kész is van.
  • Mikor a zöldségek megfőttek, egy teáskanál segítségével szaggassuk bele a nokedlitésztát a levesbe, amely fő de nem zubog.


Jó étvágyat kívánok!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuperköszi a glutén- és tojásmentes nokedliért, mindenhez ezt használjuk, pont olyan az állaga, mint a búzalisztből és tojásból készült társának.
Tapasztalat alapján viszont már mindig külön vízben főzzük, akár köretnek készítjük, akár levesbetétnek, mert sok sűrítő anyag fő ki a galuskákból és nagyon fel is habzik főzés közben.