2017. február 1., szerda

Lasagne extra paradicsommal és 'sajttal' (vegan).

Gluténmentes kukoricatésztából készítettem ezt a nagyon finom olasz ételt, amely úgy igazán laktat, annak ellenére, hogy nincs benne hús. Nem nehezít el, jól emészthető fehérjével, sok rosttal táplálja szervezetünket. 

Ne aggódjon senki, amiért nincs benne hús. Nem fog csalódni ő sem, sőt sok sajt is lesz rajta. Hogy is van ez? Sajt és vegán? Nézzük.
A ketchupról:
Tudni érdemes, hogy a magyarok által szeretett ketchup nem ugyanaz, mint amit az olaszok használnak. Magyarországon pl. a pizzára nagy mennyiségben tesz mindenki ketchupot. Az olaszok meg csupán egy kis paradicsomszósszal kenik meg. 

Ketchup és ketchup között is van különbség. Ég és Föld a különbség a nagyüzemi, cukros ketchup és a bio ketchup között, ízben és öszetevőben mindenképp. Ezen túlnő a házi ketchup, házi paradicsomszósz amiben valójában tudjuk mi van.

Ehhez a tésztához paradicsomsűrítményt és hámozott paradicsomot használtam. Most konzerv formában de ha paradicsomszezon van érdemes azt is otthon készíteni.

Nah és a sajt kérdés. Az, hogy Magyarországon minden mennyiségben használják a trapistát, hááát ezt a szokást és az élettani hatását most nem részletezném. Olaszországban a parmezán a menő, azt is inkább fűszerként, az ízhatás kedvéért használják. Érdemes tudni, hogy a parmezán az egyik legjobban savasító sajt.

Én vegán sajtot használok, ami jó alternatívája az állati sajtnak, főként azoknál akiknek életmódjukba az állati termékek nem férnek bele vagy esetetleg tejcukor vagy tejfehérje (kazein) érzékenyek. Ez a sajt jól olvad. Létezik vegán parmezán is, az is finom minden olaszos tésztaételhez. Ezeket a Bijó-ban vásárolom. Érdemes tudni at ilyen típusú vegán sajtokról, hogy ezeket is ízlelőbimbóinkat kényeztető, élvezeti értéke miatt érdemes vásárolni, mert mikrotápanyagban (vitamin, ásványi anyag) nem bővelkednek. Leginkább kókuszolaj és keményítő van benne. (Érdekesség, hogy a nagyüzemi gluténmentes pékáru is nagyrészt keményítőből van.

Tésztakérdés: érdemes durumtésztákat választani. Ezek tojásmentes tészták, könnyebben átmegy rajtunk és ha nem főzzük agyon, nem szívódik fel belőle annyi szénhidrát. Ha valaki gluténérzékeny akkor választhatja ezt a tésztát, mint én is (én nem vagyok gluténérzékeny csak Nektek kedveskedek ezzel az tésztaopcióval). Kukoricából készült lasagne tészta, Olaszországból, pontosabban egy olasz termék a Bijó Szakáruházból, lefotóztam, alul látható :)

Hozzávalók:
  • 1 doboz kukorica lasagne tészta (250 g)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb répa
  • 5 db nagyobb barna csiperke gomba
  • Fél tömb föstöl bio tofu vagy fél rúd tempeh (ez a szójakészítmények királynője, élettani szempontból)
  • 4 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 konzerv hámozott paradicsom (240 g)
  • 2-2 teáskanál szárított bazsalikom és oregánó
  • Ízlés szerint Tiszta só, frissen őrölt színes bors, vegamix (szárított zöldségek), füstölt piros paprika
  • Fél tömb vegán olvadós sajt (Violife) és vegán parmezán (opcionális)
  • 2-3 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés:
  • A kókuszolajon pároljuk üvegesre a hagymát. Húzzuk le a tűzhelyről és tegyük bele a paradicsomszószt, a fűszereket (piros paprika, só, bors, oregánó, bazsalikom, vegamix).
  • Tegyük vissza a tűzre és a kockára vágott répát, a gombával kevés vízzel főzzük.
  • Mikor félig megpuhult a répa, tegyük bele a hámozott paradicsomot, a szétmorzsolt tofut és engedjük fel kb. 2-3 dl vízzel.
  • Kezdjük el fedő alatt sűrűre főzni.
  • Mikor már besűrűsödött reszeljünk a sajtból is bele és 1-2 perc főzés után kész a szósz.
  • Ezután egy sütőtálba tegyünk a szószból, majd rétegezzük rá 1 rétegben a lasagne lapokból. Majd újra szósz és így tovább.
  • A tetejére reszeljünk a sajtból.
  • 180 Celsius fokos sütüben kb. 30 percig süssük össze.
  • Tálajuk reszelt vegán parmezánnal és friss bazslikommal.


Itt van a kukorica, rizs lasagne tészta:


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: