2017. február 24., péntek

Mákos kölespuding (vegan).


Ezt a finom tápláló, gluténmentes, cukormentes desszertet növényi tejjel, vaníliával, bio citrommal készítettem.

Vannak gabonák, amelyeket általában sós köretként készítünk, azonban egy picit ha kreatívabban szeretnénk felhasználni ezeket az egészségünkre jótékony növényeket a konyhában, akkor készítsünk belőlük édes finomságokat.

Ez a desszert kölest és rengeteg mákot tartalmaz. Mindkettő rendkívül jótékonyat hat az egészségünkre. A köles energizál és mondják, hogy lúgosít. Szerintem azt már mindenki tudja, hogy azokat az ételeket lúgosítanak, amelyek valójában sok, szerves, természetközeli ásványokat tartalmaznak. A köles magnéziumot, mangánt, kalciumot ad szervezetünknek a magas Bvitamin tartalma mellet, amely az idegrendszer jó működéséhez elengedhetetlen.. Közel 10 %-a fehérje, alacsony a zsírtartalma, magas a rosttartalma. Tartalmazza  a triptofán nevű esszenciális aminosavat, amely a szerotonin (boldogsághormon) termelődésében játszik szerepet.

A mák kiváló a csontritkulás megelőzésére, főleg nőknek ajánlom rendszeres fogyasztásra. Olaja tartalmazza a foszfort, ami segíti a mákban lévő kalcium beépülését a csontokba.

Egy szó mint száz, ez a kölespuding tele van jól hasznosuló ásványokkal, vitaminokkal :)

Hozzávalók 4-5 személy részére:
  • 190 g köles (1 bögre (250 ml-es)
  • 90 g darált mák (2/3 bögre)
  • 9 dl rizstej (ha nem fedő alatt főzöd, lassú lángon, akkor 1 liter tejet is nyugodtan adhatsz hozzá, a lényeg, hogy a köles megpululjon)
  • 30 g steviás eritrit
  • 1,5 evőkanál citromlé
  • Fél-1 db citrom héja
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 2 csipet Tiszta só
  • Díszítéshez, töltéshez: eper vagy rebarbarás cseresznyelekvár, pirított stiftelt mandula.
Elkészítés:
  • A kölest megmossuk és a mákkal együtt egy edénybe öntjük a tejjel, az édesítővel, sóval.
  • Készre főzzük takarék lángon, fedő alatt. Közben 5 percenként kavargatjuk egy fakanállal (a főzés vége felé gyakrabban) és arra is ügyeljünk, hogy ne fusson ki mert a köles hajlamos rá ezért magas falú edényt válasszunk.
  • Mikor elkészült, akkor tesszük bele a citrom levét és a citrom reszelt héját. Megkóstoljuk és édesítjük, ízesítjük ha szükséges.
  • Botmixerrel teljesen pépesre turmixoljuk.
  • Hagyjuk majdnem teljesen kihűlni, ekkor nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük a poharakat. Egy-egy réteg lekvárt és pirított stiftelt mandulát is tehetünk a pohárba.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: