Ezt a finom tápláló, gluténmentes, cukormentes desszertet növényi tejjel, vaníliával, bio citrommal készítettem.
Vannak gabonák, amelyeket általában sós köretként készítünk, azonban egy picit ha kreatívabban szeretnénk felhasználni ezeket az egészségünkre jótékony növényeket a konyhában, akkor készítsünk belőlük édes finomságokat.
Ez a desszert kölest és rengeteg mákot tartalmaz. Mindkettő rendkívül jótékonyat hat az egészségünkre. A köles energizál és mondják, hogy lúgosít. Szerintem azt már mindenki tudja, hogy azokat az ételeket lúgosítanak, amelyek valójában sok, szerves, természetközeli ásványokat tartalmaznak. A köles magnéziumot, mangánt, kalciumot ad szervezetünknek a magas Bvitamin tartalma mellet, amely az idegrendszer jó működéséhez elengedhetetlen.. Közel 10 %-a fehérje, alacsony a zsírtartalma, magas a rosttartalma. Tartalmazza a triptofán nevű esszenciális aminosavat, amely a szerotonin (boldogsághormon) termelődésében játszik szerepet.
A mák kiváló a csontritkulás megelőzésére, főleg nőknek ajánlom rendszeres fogyasztásra. Olaja tartalmazza a foszfort, ami segíti a mákban lévő kalcium beépülését a csontokba.
Egy szó mint száz, ez a kölespuding tele van jól hasznosuló ásványokkal, vitaminokkal :)
Hozzávalók 4-5 személy részére:
- 190 g köles (1 bögre (250 ml-es)
- 90 g darált mák (2/3 bögre)
- 9 dl rizstej (ha nem fedő alatt főzöd, lassú lángon, akkor 1 liter tejet is nyugodtan adhatsz hozzá, a lényeg, hogy a köles megpululjon)
- 30 g steviás eritrit
- 1,5 evőkanál citromlé
- Fél-1 db citrom héja
- 1 vanília kikapart belseje
- 2 csipet Tiszta só
- Díszítéshez, töltéshez: eper vagy rebarbarás cseresznyelekvár, pirított stiftelt mandula.
Elkészítés:
- A kölest megmossuk és a mákkal együtt egy edénybe öntjük a tejjel, az édesítővel, sóval.
- Készre főzzük takarék lángon, fedő alatt. Közben 5 percenként kavargatjuk egy fakanállal (a főzés vége felé gyakrabban) és arra is ügyeljünk, hogy ne fusson ki mert a köles hajlamos rá ezért magas falú edényt válasszunk.
- Mikor elkészült, akkor tesszük bele a citrom levét és a citrom reszelt héját. Megkóstoljuk és édesítjük, ízesítjük ha szükséges.
- Botmixerrel teljesen pépesre turmixoljuk.
- Hagyjuk majdnem teljesen kihűlni, ekkor nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük a poharakat. Egy-egy réteg lekvárt és pirított stiftelt mandulát is tehetünk a pohárba.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése