Ez egy igazán tavaszi étel🌱🌷🌼 Friss spenótból, friss spárgából készítettem és egy kis forrázott szójababot is tettem a tányérra.
Nem tartalmaz semmilyen sűrítőt, még burgonyát sem, mégis sűrű és krémes pürét kanalazhatunk. Gyönyörű zöld marad a spenót színe. Ezt elárulom, hogy hogy kell csinálni.
Tejet, tejszínt, tojást sem tettem bele, így valójában mindenki fogyaszthatja, gondolok itt a különböző érzékenységgel, intoleranciával élő emberekre.
A különlegessége ennek a spenótos egytálételnek többek között, az íze :)
Hagyományosan fokhagymával szoktuk meg a spenótot de tavasszal nálam kicsit háttérbe szorul a fokhagyma, inkább a frissebb ízeket kedvelem.
Így történt az, hogy mikor Édesapáméktól kaptam egy csomó friss mentát, elkezdtem gondolkodni, hogy a turmixon kívül mit kellene belőle csinálni. Valami nagyon tavaszit szerettem volna. Már eszemben is volt egy teljesen zöld tányér amihez végül a spenótra esett a választásom, mert annak íze teljesen semleges, bármilyen irányba elvihető.
Tavasszal mikor a friss zöldek kibújnak a földből, az nekem a kánaán. A teljes zöldségpiacot fel tudnám ilyenkor vásárolni, úgyhogy nagyon oda kell figyelnem, mert ételt kidobni viszont nagyon nem szeretek.
Volt itthon zöld spárgám, spenótom, megérkezett hozzá a menta, így hozzákezdtem a tavaszi, zöld tányér és étel megalkotásához.
Hozzávalók 2 személyre:
- 80 dkg friss spenót
- Kb. 10 db friss menta levél + 1 szál
- Kb. 15 szál friss, zöld spárga
- 1 marék fagyasztott, zöld szójabab (zöldborsóval helyettesíthető)
- 2x3 cm kocka vegán vaj (bio Alsana)
- Fél teáskanál szódabikarbóna
- Néhány csepp citromlé
- Tiszta só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A spenótot jól mossuk meg.
- Tegyünk fel forralni 2-3 liter vizet.
- Mikor forr, vegyük lejjebb a hőfokot, hogy ne zubogjon nagyon a víz és tegyük bele a fél teáskanál szódabikarbónát (ettől marad szép zöld a spenót színe) és annyi spenótot, hogy kényelmesen elférjen benne.
- Mikor a spenót éppen, hogy megpuhult (kb. 2-3 perc), egy szűrő segítségével csepegtessük le a főzővíztől és szedjük ki egy tálba. Ha maradt még friss spenót, ismételjük meg a forrázását az új adagnak.
- Ugyanígy forrázzuk le a mentaleveleket és szedjük ki a forrázott spenóthoz, majd ízesítsük sóval, pár csepp citromlével és egy botmixerrel aprítsuk krémes állagúra.
- Tipp: én még ezután tettem bele egy szál apróra vágott mentát és ezzel is jól összeturmixoltam.
A spenót kész :)
- A spárgákat jól mossuk meg, vágjuk le a fás, alsó részét. Nem kell meghámozni.
- Tegyük bele a vajat egy nagyobb serpenyőbe és a spárgákat pároljuk, pirítsuk meg kevés sóval és borssal. Arra vigyázzunk, hogy még maradjon roppanós.
A spárga kész :)
- A szójababot vegyük ki a zacskóból és lobogó vízben 2-3 percig főzzük.
- Majd vegyük ki egy szűrő segítségével, nyomkodjuk ki a héjából a babszemeket és finoman sózzuk meg.
- Mindennel elkészültünk. Jöhet a tálalás ízlés szerint ;)
Ez a spenót, mentával, spárgával és szójababbal igen laktató étel. Tele klorofillal, ami segíti az oxigén szállítását szervezetünkben. Tele fehérjével (spenót, szójabab), vitamikokkal, ásványokkal, pl. vas.
Tipp:
- A szójababot fagyasztva, egy zacskóban a Szép kis Indiában szereztem be de szerintem ázsiai boltokban is megtalálható.
- Ha zöldborsót használsz, az is jó, viszont azt szerintem kevés vajon, kis sóval érdemes kicsit megpárolni serpenyőben. Így finomabb, mintha csak főznénk.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése