Hogy az élet milyen
váratlan dolgokat hozhat! :)
Néha jobb ha sodortatjuk magunkat az eseményekkel,
mert olyan új dolgokkal találkozhatunk, amelyeket nem terveztünk, mégis örömöt
adnak.
Így jártam most a
'megromlott' tejjel és egy vágyölő térdfixxel :))
Én olyan típus vagyok,
ha helyzet elé állít az élet, egyből a legjobb megoldáson töröm a fejemet. Gazdaságos háztartást vezetve, most is így jártam el.
Vasárnap kaptam
Húgomtól 2 l házi tejet. A házi tejről érdemes tudni, ha felforraljuk, akkor
1-2 hétig simán elvan a hűtőben. Én nem forraltam fel azonnal, így mély álomba szenderült a palackban.
Hogy
a tej egészséges-e vagy sem, szerintem erre a kérdésre talán soha nem fog születni
egyértelmű válasz. Ki így, ki úgy gondolja.
Én
most néhány mondatban leírom, amit én gondolok a tejről:
Nem igazán szoktam
tejet inni. Nem azért mert nem szeretem az ízét, hanem azért mert nekem nagyon
telítettség érzetet okoz, nagyon nehezen emésztem meg. 3-4 órán át nem érzem
magam jól tőle.
Így helyette
gabonatejeket fogyasztok. Leginkább a magam által készített kókusztejet.
Én azt gondolom, hogy
az emberi szervezet számára csak az anyatej természetes táplálék, az is csak
csecsemőkorban. 3 éves kor után a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz nevű
enzim termelődése általában elégtelen. Így a tejcukor emésztése is.
Optimálisan a tejet
oltógyomorral lehet megemészteni, ami a kérődzők összetett, többrétegű
gyomrának negyedik része. Igaz, hogy a gyomorsavtól is kicsapódik a tejfehérje
és emésztőrendszerünk képes a tejfehérjét aminosavakká bontani de nem annyira
jól, mint a tehenek. Emiatt nyákosít a tej.
A pasztörizálással a
tej életenergiája nagy mértékben lecsökken.
Valamint a homogénezéssel a tejben
lévő zsírmolekulák mikro méretűek lesznek, amelyek olyan picik, hogy a bélfalon
emésztetlenül átszivárogva bejutnak a nyirokrendszerbe és a vérbe. Azt, hogy
milyen károkat okoz, nehéz megmondani de az biztos, hogy, a nagy
zsírmolekulákon lévő xantinoxidáz nevű enzimet, emésztőenzimeink meg tudnák
emészteni, de a homogénezéssel a pici zsírmolekulákba kerül. Így az
emésztőenzimek nem tudják megemészteni, végül a vérbe kerül. Itt ezek az enzimek
megkapaszkodnak a véredények falain, ahol érszűkületet okozhatnak. Erre is olvashatók cáfolatok.
Lehet valakinek nem
okoz semmi problémát a tej fogyasztása most, de azért számolni kell a fent
leírtakkal és felkészülni arra, hogy több éves tejfogyasztás után különböző
allergiák, érszűkület, ekcéma, asztma, nőgyógyászati és ízületi megbetegedések
alakulhatnak ki.
Lentebb csatoltam több forrást pro-kontra. Így mindenki el tudja így dönteni, hogy a tejfogyasztás mellett vagy ellene teszi le voksát :)
Én tejet nem iszok de a
tejtermékeket szeretem és ami nekem fontos, hogy nincs tőlük semmi bajom.
Szoktam készíteni házi
gomolyát, majd azt is leírom de most térjünk vissza a 'romlott' tejre és a
vágyölő térdfixre :) Ezek, hogy kapcsolódnak egymáshoz? :)
Házi
túró készítése
Hozzávalók:
- 2 l teljes tejből aludt tej
- 1 nem használt, tiszta térd fix
- 1 evőkanál 15-20 %-os étel ecet
Elkészítés:
- Az aludt tejet tegyük egy lábasba és melegítsük fel, nem kell, hogy forrjon. Kavargassuk közben lassan. Nemsoká észre lehet venni, hogy kicsi fehér valamik kezdenek összecsomósodni.
- Ekkor tegyük bele az ecetet és egy picit még kavargassuk. Ha a savótól (sárgás-zöldes folyadék) külön válnak a kis fehér szemcsék, zárjuk el a gázt és óvatosan öntsük bele a harisnyába a lábas teljes tartalmát. Óvatosan, forró!
- Ezután tekerjük fel a harisnya szárát a csapra, hogy le-, kicsepegjen a folyadék a túróból. Min. fél órát hagyjuk csepegni. Ezután vegyük ki a harisnyából a túrót óvatosan és tegyük hűtőbe.
A harisnya persze poén,
de praktikus, én azzal csináltam. Természetesen bármilyen tiszta hálószerű, pici
lyukú anyaggal ugyanez megcsinálható.
2014.09.15.: most is készítettem túrót; 4 liter házi tejből 550 g túró lett :)
2014.09.15.: most is készítettem túrót; 4 liter házi tejből 550 g túró lett :)
Jó étvágyat hozzá!
Forrás:
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése