Általában a
háztartásokban a burgonyát vagy a rizst szokták köretként tálalni. Előfordul,
hogy köles és búza is kerül az asztalra, ugyanakkor vannak olyan lehetőségek is,
amelyekkel ugyanolyan könnyű bánni, mint amiket már megszoktunk, mégis
teljesebb tápanyagforráshoz juttatjuk szervezetünket.
Anno
Cicero is megmondta: „Varietas delectat”, azaz a változatosság gyönyörködtet.
Bíztatni szeretnék
Mindenkit, hogy bátran kísérletezzen a különböző gabonafélékkel. Most a quinoáról írok, hogy jobban
megismerjétek.
Gluténmentes, minden
fontos aminosavat tartalmaz, jól emészthető. Mivel gluténmentes, ezért
allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles
tömegéről, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni.
Quinoa
Inka nyelven azt jelenti: "anya gabona".
Quinoa termesztése. |
A
Disznóparéjfélék családjába tartozó Libatopformák alcsaládba tartozik, ugyanabba
a botanikai családba, mint a cukorrépa, cékla, és a spenót. Elgondolkozhatunk
azon, hogy akkor talán nem is gabona?
A quinoa a köleshez
hasonló szemes termény, amely az egyik legtöbb ásványi anyagot tartalmazó,
legtáplálóbb „gabona”
Dél-Amerika
kultúrnövénye, a spanyol hódítás előtt a kukorica, burgonya és a bab mellett
alapvető élelmiszer volt. Termesztése Kr. e. 5000 évre nyúlik vissza. A
legrégebbi termesztett formáját Peruban találták. További quinoa ültetvényeket
Argentínában, Bolíviában és Chilében találtak. Az indiánok a magon kívül, a
leveleit zöldségként fogyasztották, növényi szárát állati eledelként
hasznosították.
A növekvő gazdasági
nehézségek idején a 70-es években, Bolíviában és Peruban a quinoa és az amaránt
ismét fontos szerepet játszott, mint hazai termesztésű növény. Lágyszárú,
egynyári növény, mely 2 m magasságig is nőhet, levelei és megjelenése a fehér
és piros libatopfélékhez hasonlít.
Nagyon sok fontos
vitamint és nyomelemet tartalmaz, különösen káliumot, magnéziumot, kalciumot,
vasat, ezenkívül B vitaminokat, C vitamint, karotint. Fehérje-tartalma magas,
15,2 % (rizs 7,4 %, búza 11,7 %) és az összetétele is előnyös. Gazdag lysinben,
e fehérjét a szervezet önállóan nem tudja előállítani.
Több féle quinoa. |
Teljes értékű fehérjét tartalmaz.
Már 1955-ben szupersztárnak nevezték a növényt a
"A quinoa és cañihua, tápanyagtartalma, fehérje minősége - étkezési magok
az Andok-hegységben" című bestsellerben. Ebben egészen odáig mentek, hogy
azt írták: "Bár egyetlen élelmiszer sem tartalmazza önmaga a
létfenntartáshoz szükséges összes tápanyagot, a quinoa olyan közel jár hozzá,
mint semmilyen más növény vagy állat."
Ez az oka, hogy a quinoa teljes értékű fehérjeforrás,
azaz tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani,
ezért élelmiszerekből kell bevinni azt.
A kalóriatartalma 100 grammban 120, szénhidrát 21
gramm, rost 3 gramm, fehérje pedig 4 gramm benne.
Nem minden quinoa egyforma.
Több mint 120 fajta létezik belőle, legalábbis a
Gabonatanács közlése szerint. A legismertebb a fehér, a vörös és a fekete
verzió. A fehér verzió a legismertebb, a vöröset inkább köretként fogyasztják,
a fekete verzió pedig édesebb egy kicsit. A mag mellett létezik liszt és pehely
is belőle. Ha van otthon egy malmunk akkor elég csak a magot megvenni.
Öblítés nélkül nem jó
Akárcsak a rizst, ezt is le kell öblíteni főzés előtt,
mert keserű lehet. Bár a legtöbb terméket már megmosták a csomagolás előtt,
biztos, ami biztos, érdemes jól átöblíteni. Mivel elég kicsik a magok, ezért
akár pelenkával is ki lehet bélelni a szitát, mert különben átbújnak a lukakon
a pici szemek.
Hogyan főzzük?
Mosás után kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni,
kb. 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte lesz jó. Ha kissé
megpirítjuk főzés előtt, enyhén diós íze lesz. Reggelire fogyasztható tejjel,
vagy gabonatejjel - kásaként, egyébként pedig minden olyan ételhez, amihez
rizst használnánk. Én egy picit több, mint kétszeres vízbe szoktam tenni, utána
leszűröm. Így jól különállnak a szemek. Arra azért vigyázzunk, hogy ne főzzük
túl. Akár kelkáposzta
fasirtot is csinálhatsz a főtt quinoából.
Főtt quinoa. |
A quinoát lehet puffasztott formában is kapni, amelyet müzlihez vagy akár lisztfinomra őrölve
liszt
és cukormentes túrófánk készítéséhez is felhasználhatunk, amit még
keleszteni sem kell.
1.Quinoa tápértékének összehasonlítása (% száraz tömeg) különböző gabonákhoz.
Termés
|
Száraz tömeg %
|
|||||
Víz
|
Nyersfehérje
|
Zsír
|
Szénhidrát
|
Rost
|
Összes ásványi
anyag tartalom
|
|
Quinoa
|
12.6
|
13.8
|
5.0
|
59,7
|
4.1
|
3.4
|
Árpa
|
9.0
|
14.7
|
1.1
|
67.8
|
2.0
|
5.5
|
Hajdina
|
10.7
|
18.5
|
4.9
|
43.5
|
18.2
|
4.2
|
Kukorica
|
13.5
|
8.7
|
3.9
|
70.9
|
1.7
|
1.2
|
Köles
|
11.0
|
11.9
|
4.0
|
68.6
|
2.0
|
2.0
|
Zab
|
13.5
|
11.1
|
4.6
|
57.6
|
0,3
|
2.9
|
Rizs
|
11.0
|
7.3
|
0,4
|
80.4
|
0,4
|
0.5
|
Rozs
|
13.5
|
11.5
|
1.2
|
69.6
|
2.6
|
1.5
|
Búza
|
10.9
|
13.0
|
1.6
|
70.0
|
2.7
|
1.8
|
2. Quinoa fehérje, esszenciális aminosav tartalma
összehasonlítva a búza, szója, sovány tejhez képest, és a FAO referencia mintái
(1973).
Aminosav
|
Aminosav-tartalom
(g / 100 g fehérje)
|
|||||
Quinoa
|
Búza
|
Szója
|
Lefölözött
tej
|
FAO
|
||
%
|
||||||
Izoleucin
|
4.0
|
3.8
|
4.7
|
5.6
|
4.0
|
|
Leucin
|
6.8
|
6.6
|
7.0
|
9.8
|
7.0
|
|
Lizin
|
5.1
|
2.5
|
6.3
|
8.2
|
5.5
|
|
Fenilalanin
|
4.6
|
4,5
|
4.6
|
4.8
|
-
|
|
Tirozin
|
3.8
|
3.0
|
3.6
|
5.0
|
-
|
|
Cisztin
|
2.4
|
2.2
|
1.4
|
0.9
|
-
|
|
Metionin
|
2.2
|
1.7
|
1.4
|
2.6
|
-
|
|
Treonin
|
3.7
|
2.9
|
3.9
|
4.6
|
4.0
|
|
Triptofán
|
1.2
|
1.3
|
1.2
|
1.3
|
1.0
|
|
Valin
|
4.8
|
4.7
|
4.9
|
6.9
|
5.0
|
|
FAO:
Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi
és Mezőgazdasági Szervezete.
3. Quinoa ásványi anyag tartalma az árpa, kukorica és
a búzához képest. 15 fajta quinoa átlagos ásványi
anyag tartalmát tekintve.
Termés
|
Ca
|
P
|
Mg
|
K
|
Na
|
Fe
|
Cu
|
Mn
|
Zn
|
%
|
PPM
|
||||||||
Quinoa
|
0.19
|
0.47
|
0.26
|
0.87
|
115
|
205
|
67.
|
128
|
50
|
Árpa
|
0,08
|
0.42
|
0,12
|
0.56
|
200
|
50
|
8
|
16
|
15
|
Kukorica
|
0,07
|
0.36
|
0,14
|
0.39
|
900
|
21
|
-
|
-
|
-
|
Búza
|
0.05
|
0.36
|
0,16
|
0.52
|
900
|
50
|
7
|
14.
|
Remélem sok hasznos dolgot tudtam Nektek átadni! :)
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése