Magyarul csokoládémussz.
A mousse francia eredetű szó és habot jelent.
Nemrég írtam, hogy a quinoa
milyen egészséges és hogy bátran használjuk, mert elkészítése végtelenül
egyszerű és sokoldalú.
Szeretném Nektek
megmutatni, hogy sós változatán kívül – nálam a fasírt
verzióját – láthattátok, milyen fincsi, elegáns desszertet is lehet belőle
varázsolni :)
Biztos emlékeztek arra,
hogy egy kicsit sok quinoát főztem meg a kelkáposztás quinoa fasírthoz. Egy
picit ettem belőle nyersen is de még maradt. Gondolkodtam mit kellene belőle
készíteni, mígnem megláttam az egyik szakácskönyvemben a mousse-t.
Ááá,
gondoltam megvan!!! Készítek egy fehérjedús, tápláló desszertet :), ami
Gluténmentes, cukormentes, tejmentes!
Így született meg a csokoládé mousse quinoával :)
Mousse au chocolate quinoával. |
Nagyon könnyű elkészíteni és egy igazán légies, könnyű textúrájú, habos, csokis finomságot tudtok majd kanalazni.
Hozzávalók
3 személyre:
- 200 g főtt quinoa (a száraz quinoát nagyon picit sós, kétszeres mennyiségű vízben főzzük)
- 5 egész tojás (ebből csak 4-nek hasznájuk fel a sárgáját, 5-nek a fehérjét)
- 2,5 csapott evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 2 csapott teáskanál Dia-Wellness vaníliás cukor
- 1 csapott evőkanál zsírszegény Holland kakaópor (Nature cookta)
- 4 tojás sárgáját a 2,5 csapott evőkanál DW cukorhelyettesítővel addig verjük robotgéppel, míg a tojássárgája kifehéredik. Ezután tegyük bele a kakaót és ezzel is verjük még egy kicsit.
- A masszát öntsük bele a turmix gépbe, majd a főtt quinoát is. Turmixoljuk össze.
Quinoa és a kakaóval, DW cukorhelyettesítővel kikevert tojássárgája. |
- Egy másik tálba tegyünk bele 5 tojás fehérjét és kezdjük el felverni. Mikor már majdnem kész, tegyük bele a 2 csapott teáskanál DW vaníliás cukrot. Addig verjük, míg ha felfordítjuk a tálat, a fehérje nem esik, folyik ki, azaz jó keményre.
- Ha ezzel megvagyunk a csokoládés masszát tegyük a tojásfehérjésbe és óvatosan, hogy a fehérjéből ne kavarjuk ki az összes levegőt (ez adja a könnyedségét a mousse-nak) kavarjuk össze.
Quinoa-s, kakaós massza + kikevert tojásfehérje. |
Én ennyi időt nem
bírtam ki :))
Úgy kell számolni, hogy
a száraz quenoa-ból háromszoros főtt quinoa lesz. Tehát 200 g főtthöz kb. 70 g
szárazat kell megfőzni.
Mindíg amennyi tojás sárgáját használunk, ahhoz képest 1 plusz tojásfehérjét verjünk fel.
Mindíg amennyi tojás sárgáját használunk, ahhoz képest 1 plusz tojásfehérjét verjünk fel.
Tipp: pici chillit is
tehetünk bele a végén, ha valaki az extrém ízeket kedveli. Cukor- és gluténmentes, magas
kakaótartalmú étcsokoládéval a tetejét megszórhatjuk.
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése