Sokszor meg szoktam kívánni egy kis forró levest. Leginkább
a hűvösebb hónapokban.
Az igazság az, hogy gyerekkoromban nagyon szerettem a
pirított tészta leveseket, mint pl. a lebbencslevest vagy a reszelt tészta
levest de ilyeneket már rég nem eszem. A
ragu leveseket nagyon szeretem, főleg ha vad húsból készülnek.
Ezen kívül nagyon jól esik az
igazi hús leves, sok zöldséggel; ezt is tészta nélkül szoktam enni. Az Anyukák
és Nagyik által készített húslevesnél nincs is jobb, igazi gyógyhatásuk van de
szerintem ez inkább annak köszönhető, hogy belefőzik az összes szeretetüket,
amit csak tudnak. Mert a túlfőzött répában és egyéb zöldségekben nem sokminden
tápanyag marad.
Említettem Nektek, hogy a Nyersétel Akadémia
szervezésében voltam egy csodálatos hétvégén, ahol a nagyon sok pozitív
impulzus mellett fantasztikus új dolgokat ismerhettem meg.
Egy olyan
ételkészítési irányt, amelyet nagy százalékban be kellene építeni az életmódunkba.
Egyszerűen azért, mert sokáig szeretnénk egészségben, betegségektől mentesen, fitten,
depresszió és egyéb lelki/testi „nyavalyáktól” mentesen élni. Nem csak
vegetálni, hanem ÉLNI!
Írtam már bejegyzést a bioaktív
élelmek fontosságáról. Véleményem szerint ha élő élelmiszert eszel meg,
akkor az a szervezetedben kifejti jótékony hatását. Megfelelő mennyiségben
szívódnak fel az ásványok, vitaminok, nem savasodik el a test, amely a
daganatos és egyéb betegségek előszobája. A szervezet okos „gépezet” de csak
akkor ha megfelelő minőségű élelmiszereket teszel a szádba.
Visszatérve a forró levesre, mutatok egy nagyszerű
verziót arra, hogy a hűs napokon hogyan készíthetsz friss, forró és
vitaminokkal teli zöldséglevest. Ezt akár napközben, akár este is megeheted. Nem
hízlal, hanem táplál és segít megőrizni egészségedet.
A zöldségkeverékből, azaz a leves alapanyagából
egyszerre többet is készíthetsz. 3 napig eláll a hűtőben és csak elő kell
venned ha megkívánod.
Forró, nyers zöldségleves. |
Hozzávalók:
Adagot nem írok csak hozzávalókat.
Fontos, hogy friss, tisztított és lehetőleg
vegyszermentes alapanyagokat használjunk! Szerintem elég ha minden zöldségből egyet veszel.
- Zellergumó
- Sárgarépa
- Fehér répa
- Hagyma (póré/ vörös/ lila)
- 1 gerezd fokhagyma
- Brokkoli
- Zsenge, friss kukorica
- Zeller zöld, petrezselyem zöld
- Szárított paradicsom olaja
- Kevés friss citrom leve
- Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors, kurkuma, só mentes szárított zöldségmix, pici őrölt chili ha szereted a csípős ízeket
- Szója szósz- választható.
Természetesen bármilyen zöldséget használhatsz, amit
szeretsz :)
Elkészítés:
Összeaprított zöldségek a fűszerekkel. |
- Én a répa és a kukorica kivételével mindent beletettem aprító gépbe (turmixgépbe) és apróra összedaráltam. (Nem pépesre, hogy mikor esszük ropogjanak a friss zöldségek). A répát lereszeltem a kézi reszelő kis lyukú részén A kukoricát meg késsel egyszerűen levágtam a csőről és szétszedtem szemekre.
- Az összes zöldséget beletettem egy tálba és a fűszerekkel erősen fűszereztem, ráöntöttem pici olajat amiben a szárított paradicsom van (Lidl-ben veszem), plusz pici szójaszószt. Olyan erősen kell fűszerezni, hogy ha megkóstolód szinte ehetetlenül sós és fűszeres legyen!
- Ezután csak annyit kell tenned, hogy kiszedsz egy-két púpos evőkanállal a zöldség mixből egy leveses tányérba és a közben felforralt, tisztított vizet ráöntöd. Kóstold meg és ha sótlan, tegyél még bele.
Hihetetlenül finom, egészséges és bármikor ha megkívánod csak előveszel a
hűtőből egy adagot, ráöntöd a forró vizet és már eheted is.
Nagyon jó étvágyak kívánok hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése