Tej, Tojás, Glutén,
Liszt, Élesztő,
Szódabikarbóna,
Sütőpor,
Sütés,
Tartósítószer,
Mesterséges ízfokozó
MENTES!
Teljes értékű len kenyérke.
Lenmag kenyérke, sütés nélkül. |
Amikor én még kislány voltam…
(érdemes ráklikkelni, Szörényi és Halász Judit :)) emlékszem, hogy nagyon szerettem a margarinos, friss, puha, 2 kg-os, fehér kenyérből kanyarintott "vajas" kenyeret.
Jöhetett reggel, este bármikor. Nem volt tőle semmi bajom. Sportoltam rengeteget
(ritmikus sport gimnasztika versenyszerűen, 11 év).
Azért az akkori kenyér
összetétele teljesen más volt, mint mostanság. Ma már nem enném meg a margarint,
a fehér színű kenyeret sem, kivéve ha hajdinából vagy egyéb teljes értékű
gabonából vagy magból készült.
Manapság nagyon modernek
vagyunk és használunk sok állományjavítót, ízfokozót és egyéb ki tudja mit, hogy
szemünket elkápráztassák a jó nagy, puha, felfújt péksütemények. Így megveszünk,
megeszünk valami finomított izét, amivel jól lakunk de valójában semmi jótékony
tápanyagot nem adtunk ezzel a szervezetünknek.
Azért vannak már olyan
pékségek, amik odafigyelnek arra is, hogy egészséges pékárut készítsenek. A
legtöbben azonban már csak akkor nyúlnak ilyen kifliért/zsemléért, amikor már
esetleg valamilyen betegséget megállapítottak náluk vagy esetleg túlsúllyal és
egyéb nyavalyákkal küzdenek.
A gabonák, amiből
elvileg a kenyér készül egészségesek eredeti állapotukban. Rengeteg vitamint
tartalmaznak. Pl. a búza magas fehérjetartalma mellett tartalmaz B1-, B2-,
B5-, B6-, E-vitamint; béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket,
fehérjét, rostokat, foszfort, szerves sókat.
Érdemes lenne majd írnom a különböző gabonafélékről is.
Ugyanakkor egyre többen
szenvednek glutén érzékenységben.
Röviden a glutén
érzékenységről:
Mivel még nem tudják
pontosan, hogy mitől és hogyan alakul ki a lisztérzékenység, nem lehet
megelőzni.
A lisztérzékenység
hajlama családi öröklődést mutat (elsőfokú rokonok 8,5 százalékában
diagnosztizálható a betegség). Kialakulásában - a genetikai tényezők mellett -
immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak.
Orvosi
néven coeliakiának, gluten sensitiv enteropathiának nevezzük ezt a felszívódási zavarral járó tünetegyüttest,
amely búza, árpa, zab és rozsliszt fogyasztása után alakul ki az arra érzékeny
egyénekben.
Ismeretes, hogy a lisztfehérje (glutén) egyik összetevője felelős a
tünetek kialakulásáért. Ezt a frakciót gliadinnak nevezzük.
Tehát a búza, árpa, rozs és zab glutént tartalmaz,
amit a lisztérzékenyek nem fogyaszthatnak. Mai ismereteink szerint a glutén
(gliadin) súlyosan károsítja a bélnyálkahártyát az arra érzékeny betegekben.
A bélnyálkahártya felszínén
bélbolyhok helyezkednek el. A bélbolyhok alkotják a bél felszívó, aktív
anyagcserefelületét. Glutén (gliadin)
hatására az arra érzékenyekben a bélbolyhok ellaposodnak, sorvadnak, majd
teljes mértékben elpusztulnak. Így a bél felszívó, aktív felülete
jelentősen csökken, roncsolódik.
Képzeljünk el egy dús,
hosszú szálú subaszőnyeget, amit fűnyíróval gondosan lenyírtak.
Lisztérzékenyekben a glutén (gliadin) tölti be a fűnyíró szerepét. A
lecsupaszított bélnyálkahártya nem tudja teljesíteni eredeti feladatát: a
táplálék felszívását a bélcsatornából. Ennek következtében hasmenés,
emésztetlen székletürítés, fogyás, fejlődésben való visszamaradás, növekedési
zavar lép fel. Az ásványi anyagok, vitaminok (főleg a zsírban oldódó A-, D-,
E-, K-vitaminok) felszívódása is zavart szenved, ami vitaminhiányos állapot
kialakulásához vezet. Súlyos esetben vérszegény, sorvadt, alacsony, vékony
végtagokkal, elődomborodó pókhassal rendelkező, szomorú tekintetű, rosszkedvű
gyermeket látunk magunk előtt.
A
lisztérzékeny betegnek egy fontos és nem könnyű feladata van: a diéta.
A diéta
lényege: a búza, árpa, rozs és a zab kiiktatása az étrendből. Amely egy egész
életre szól.
Később a glutén érzékenységről
írok bővebben is.
Mivel nagyon sok
élelmiszerben ott van a glutén, ezért vagy kifejezetten gluténmentes dolgokat
kell vásárolni vagy a legegyszerűbb ha otthon mi saját magunk készítjük el.
Erre tökéletes példa a
nyers lenmag kenyérke, amelyet még sütni sem kell :) Így minden tápanyag megmarad benne. Nyers, vegán étkezésben is tökéletes.
Hozzávalók:
- 250 g lenmagliszt/lenmag őrlemény inkább (Dénes Natura, ebben a teljes lenmag van apróbbra darálva és nincs kivéve belőle semmi tápanyag. A Nature Cookta itt nem jó, abból ki van sajtolva az olaj.)
- 125 g egész lenmag
- 75 g napraforgó mag
- 1,5 közepes, nem túl édes alma
- Fél lila hagyma
- Kicsi tisztított víz (kb. 1,5 dl)
- Kicsi Hymalaja só
A legjobb az lenne ha a lenmaglisztet Te őrölnéd meg teljes lenmagból kávédarálóval vagy jó alaposan turmixgéppel.
Elkészítés:
- Az egész lenmagot aprítógéppel (kézi turmix másik része) aprítsuk durvára, majd öntsük ki egy tálba.
- Az almát a hagymával, sóval, pici vízzel turmixoljuk simára.
- A lenmaglisztet, durvára darált lenmagot, a napraforgó magot és az almás turmixot keverjük össze, öntsünk bele pici vizet, hogy összeálljon. Apránként adagoljuk a vizet.
Lenmag kenyérke hozzávalóinak mix-e. |
- A kész masszát tegyük bele egy folpackkal kibélelt őzgerinc formába és jól nyomkodjuk bele.
Folpackkal kibélelt tepsi. |
- Ezután borítsuk ki egy nyújtódeszkára a kenyérkét és egy éles késsel (én picit bevizeztem) vágjuk, kis ujjnyi széles szeletekre.
Nyers kenyérke szeletelése. |
- Ezután a szeleteket tegyük egy sütőpapirral kibélelt tepsibe és 50 fokon sima vagy légkeveréses programon aszaljuk 1,5-2 órán keresztül, úgy, hogy a sütő ajtaját ujjnyira hagyjuk nyitva, hogy a víz távozni tudjon. Akinek van aszalógépe, ott csinálja. Fél időnél forgassuk meg egyik oldaláról a másikra a kenyérkéket.
"Megsült" lenmag kenyérke. |
Egész hétre így meg
lesz a teljes biológiai értékű lenmag kenyérke, ami mindenhez fogyasztható.
Ps.. Nagyon hálás
vagyok a Nyersétel
Akadémia vezetőjének Lénárt Gittának, hogy a nyers ételek csodájával
megismertetett. A kenyérke az Ő receptjének picit átalakított verziója.
Jó étvágyat hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
2 megjegyzés:
Már kint is van a blogon:) de remek!!! Nyammm nyamm, velem azért megesik,hogy igazi jó fajta vajjal kenem meg ezt a tökéletes mennyei eledelt, csak hogy valami bűn is legyen hozzá:P
Drága Szilda! :)
Igyekeztem feltenni, mert annyira fincsi és egészséges! Szeretem az ilyen jó dolgokat minél hamarabb megosztani :)
Nagyon köszi még egyszer az elkészítésében és a receptben való segítségedet!! Puszillak!
Megjegyzés küldése