Csupa-csupa egészséges étel
egy tányéron. Tökéletes ebéd vagy vacsora az egész család számára ez a finomság :)
Zöldséges karfiol rizs, grillezett ordával. |
Sokszor már nem is
tudjuk, hogy köretként mit készítsünk.
A saláta néha uncsi, a burgonya
köretnek megszokott de vele sok bajunk is van. Az egyik, hogy gyorsan
felszívódó szénhidrátot tartalmaz, és ezáltal jelentős szerepet játszik a
metabolikus szindróma és az elhízás kialakulásában. Vagyis a szívbetegség egyik
okozója.
A burgonya az egyik
legmagasabb glikémiás indexű és telítettségű élelmiszer.
A rizst nagyon sokszor használják az aktívan sportolók, testépítők
mint szénhidrát forrást.
Ezen kívül még nagyon
sok féle alapanyagból készíthetünk köretet de a legegészségesebb ha nyers zöldségekből állítjuk össze. Ezzel
megadjuk szervezetünknek azokat az ásványi anyagokat, amelyekkel a szervezet
sav-bázis egyensúlyát fenn tudjuk tartani.
Egyszerűen csak kreativitás kell hozzá. Idő és pénz
csak kevés!
Hogy miért? Mert ezt a
köretet nem kell főzni és mert 3-4
db idény zöldség sem kerül nagyon sokba.
Amit
az ordáról tudni érdemes.
Jó lenne ha ebből minél
többet fogyasztanánk. Rendszeresen sportolóknak szinte alap tápláléknak kellene
lenni. Utána kell nézni, hogy ahol laksz hol árulnak ordát. Én az őstermelőiben
bízok. Helyi piacokon lehet rátalálsz. (én a MOM-nál vettem bivaly ordát a bio piacon).
Az ordát főleg juhtejből készítik,
de tehéntejből és kecsketejből is szokták.
A sajtok
közül az ordának van a legkevesebb természetes zsírtartalma 10-12 %
(itt most a mesterségesen csökkentett zsírtartalmú készítményekről nem
beszélek).
Minimális
szénhidrátot tartalmaz. A tej szénhidrát tartalma a savó kezelése során
90-95%-ban teljesen elvész. A savófehérje meghaladja a tojásfehérje
biológiai értékét, miközben a tejfehérje csak megközelíti azt.
A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok
ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót
természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra
felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék
formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás
csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé
tartozik.
A tejsavó
könnyen felhasználható, olcsó, egészséges alapanyag, a belőle készített termék immunerősítő, rákellenes hatású, érelmeszesedés
gátló, vérrög (trombus) gátló.
A savó oldott formában megőrzi a sajtkészítés
során veszendőbe menő ásványanyagokat, B-vitaminokat.
Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest
az ordából csak kis mennyiség (6–10%) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb
áron értékesíthetik.
Az orda
kiváló tápértékű, és szinte salakmentesen emészthető.
Amit a karfiolról tudni érdemes:
A káposztafélék
(fejes káposzta, vörös káposzta,kelkáposzta, karalábé, karfiol, bimbóskel, brokkoli, kínai kel, leveles kel) kiemelkedően sok kéntartalmú bioaktív
anyagot, elsősorban glükózinolátokat és izotiocianátokat tartalmaznak.
A szerkezetüket és
biológiai hatásukat tekintve ide sorolható vegyületek jellegzetesen csípős-keserűízűek.
Jellemzőképviselőik a sinigrin, glükoberin, glükorafanin, glükonapin.
A daganatos betegségek közül a tüdő és az
emésztőszervi daganatok kialakulásának kockázatát csökkentik. A legtöbbet a
brokkoli, a bimbóskel, a karfiol és a kelkáposzta tartalmazza. Tárolás közben
mennyiségük csökken. Ételkészítéskor hőhatására részlegesen lebomlanak illetve
átalakulnak, de kíméletes konyhatechnikai eljárásokkal (pl. párolás, gőzben főzés)
nagy részük megőrizhető.
A karfiol
élettani hatásai közül kiemelendő, hogy rendkívül alacsony az
energiatartalma, így remekül illeszthető bármilyen diétás
étrendbe. A belőle készíthető változatos ételeket tehát akkor sem kell
nélkülöznünk, ha éppen felesleges kilóinktól szeretnénk megszabadulni.
Azonban nem csak az egészséges testsúly
elérésében játszik szerepet a növény, hiszen a karfiol élettani hatásai között
megtalálhatjuk az immunrendszer erősítését, s mint a legtöbb káposztaféle, a
karfiol is védelmet nyújt a megbetegedések ellen kéntartalmú
vegyületének köszönhetően.
Az sem elhanyagolható, hogy C-vitamin
raktárainkat is feltölthetjük segítségével, s ez minden területen érezteti
jótékony hatását számunkra. Némi puffasztó hatása miatt az emésztőszervi
megbetegedéssel küzdők számára nem ajánlott, de mindenki
más körében nagyon kedvelt a zöldség.
Kálium, cink és vas tartalma miatt
a karfiol élettani hatásai csak még kedvezőbbek.
Zöldséges, nyers karfiol rizs. |
Hozzávalók
1 adag karfiol rizshez:
- 3-4 karfiol rózsa
- Kb. 3-4 cm répa
- 1 egész fehérrépa
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 3-4 szál petrezselyem levél
- Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors
- Pici olíva olaj az orda sütéséhez.
Elkészítés:
- A karfiol rózsákat, a petrezselymet, a fehér répát a turmix aprító részében picire aprítjuk de nem pépesre. A fokhagymát és a répát a reszelő kis lyukú részén lereszeljük.
- Mindent összekeverünk, beletesszük a fűszereket és kész.
- Egy kis pohárba vagy tálba beletesszük és ha kiöntjük belőle szép formás lesz a tányéron.
- Az ordát szeletekre vágjuk. Egy tapadásmentes serpenyőben, pici olíva olajjal néhány percig sütjük. Lehet szárított fűszernövényekkel fűszerezni. Az enyém most natúr volt :)
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése