Ti hisztek a
véletlenekben? Én, tudatosságom mellett igen, hiszek.
Az agyunknak csak egy
részét használjuk, sokkal többre vagyunk képesek, mint azt hinnénk. Ha nem
csúsznának be véletlenek, amelyek esetlegesen egy másik irányt, utat mutatnak
nekünk, akkor szokásaink láncán eléggé robotszerűen élnénk az életünket.
Persze vannak kellemetlen
véletlenek is, amiért nagyon tudunk bosszankodni. de én hiszek abban, hogy az
is történik valamiért. Még ha hirtelen rosszul is esik de kizökkent a
komfortzónánkból, ami arra késztet bennünket, hogy észrevegyünk új dolgokat, gondolkodjuk
kreatív megoldásokban, meglássunk új lehetőségeket.
Szerintem jó önfejlesztés és
tanítás ha véletlenek történnek velünk. (Itt nem a tragikus dolgokra gondolok,
azok miértje megfejthetetlen).
Ilyen véletlennel
kezdődött az őszi sütőtökös zabpehely golyók története is.
Nagyban dolgoztam a
házi, élő enzimeket, vitaminokat tartalmazó müzli elkészítésének
előkészületein.
x-dik lépés: áztassuk
be a zabpelyhet legalább fél órára. Elővettem a bio zabpelyhet, bele vízbe és
utána jött a meglepetés :)) Nem, hogy fél óra de 1 perc sem kellett és a zabpehely
teljesen szétmállott.
Nah, ezt gondoltam nem teszem bele a müzlibe, mert abban
én szeretem látni a zabszemeket. Úgyhogy jól kinyomkodtam és betettem a hűtőbe.
Aztán rájöttem, hogy
azért mállott szét annyira, mert az egész szemes zabpehely helyett a finom
szeműt használtam, ami egy kicsit meg van törve.
Takarékos háztartás
lévén, minimalizálva a veszteséget, azon gondolkodtam, hogy bekanalazom
reggelente a bébipapit. Nah, de így ala nature annyira azért nincs jó íze.
Ezután jött az ötlet!
Van nekem fincsi
sütőtököm megsütve, az is olyan mint a bébipapi. 2 bébipapi több, mint egy
úgyhogy elkezdődött kreatív utazásom. Én és a zabpehely + néhány fontos kísérő. Szinte már éreztem a számban minden egyes
összetevőjének ízét.
Megszületett egy nagyon
egészséges, kalciummal dúsított, kiváló reggeli vagy tízórai vagy nasi :)
Zabpelyhes sütőtök golyók, kalciummal dúsítva. |
Hozzávalók:
- 300 g tisztított vízben áztatott, majd jól kinyomkodott zabpehely (legyen jó puha, 1 perc, 10 perc Te látod mennyi kell neki)
- 300 g sütőben, natúr megsütött sütőtök
- 2 csapott evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 1 csapott teáskanál természetes vanília por
- 1 pici csipet Himalaya só
- 1 csapott teáskanál, őrölt fahéj
- 70 g közepesen apróra zúzott/tört dió
- 4 csapott teáskanál Útifű maghéj (Psyllium husk) (én a Biorganik –t használom)
- Szelénes kalciton a golyók beforgatásához (Dénes natura-t használom)
Elkészítés:
- Minden hozzávalót a szelénes kalciton kivételével tegyünk egy tálba és villával jól keverjük össze. Tegyük be egy fél órára a hűtőbe, így az Útifű maghéj magába szívja a nedvességet és szilárdabb lesz a massza.
Alapanyagok. |
- Ezután egy tálba öntsünk szelénes kalcitont, tegyünk bele fahéjat és 2-3 csapott teáskanál DW 1:4 cukorhelyettesítőt. Picit vizes kézzel formázzunk golyókat és a fahéjas, „cukros” kalcitonba forgassuk bele. Ezután ismét tegyük hűtőbe fél órára.
Golyók beleforgatása a szelénes fűszeres kalcitonba. |
Olyan finom, hogy a
durvára tört dió ropog benne és egy picit a fahéj már ad egy kis ünnepi ízt is neki.
Két különlegesebb
alapanyagot használtam:
1/Útifű
maghéj:
Tápanyagtartalom (100
g-ban):
Energia:
125 J / 0,029 kcal, Fehérje: 2,5 g, Szénhidrátok: 4,0 g, Cukrok:
0 g, Keményítő: 4,0 g, Összes zsír: 0,5 g, Telítetlen zsír: 0 g, Élelmi rostok: 85 %.
A rostok segítik
kipucolni a belekben található lerakódásokat és hozzásegítenek az optimális
emésztéshez. Míg más rostok dörzsölhetik a bélfalat, az útifű maghéj vízből képes akár tömegének hússzorosát is
felszívni, minek következtében zselés állagot nyer, amellyel végig halad az
emésztőrendszeren.
A vékonybelünkben apró, bonyolult szerkezetű bélbolyhok
találhatók, melyek összfelszíne egy teniszpálya nagyságú területnek
feleltethető meg. Ezekben a bolyhokban rakódnak le a bomlástermékek és innen
képes az útifűmaghéj lágyan felszívni és eltávolítani azokat, megelőzve az
önmérgeződést, az élősködők elszaporodását és az elsavasodást.
Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmával a
fentieken túl, csökkenti a koleszterin és vércukor szintet, tisztítja a
nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat, segít székrekedés
esetén. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör,
ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és
után. Vegetáriánus zselésítő anyagként is használható, hiszen állati zselatin
helyett, főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre.
2/Szelénes
kalciton:
Kalcium pótlására
szolgáló élelmiszer.
Összetevők:
Szezámpehely, zabkorpa, szelén ( 0,08 mg/100 g)
Fogyasztható joghurtban, müzliben vagy ízlés szerinti ízesítéssel /méz, lekvár,
gyümölcslé/.
Tápanyagok:
Átlagos tápérték 100 g termékben: fehérje: 20.2 g;
szénhidrát: 38.2 g; zsír: 30.6 g; energia: 2127 kJ (510 kcal); kalcium: 43 mg;
szelén: 0,08 mg.
Egyetlen élelmiszer sem képes a csont
elvesztett tömegének a pótlására, ha az egyén nem érti az összefüggéseket,
hanem csupán a reklámokra támaszkodik. Például a tejről hiszi azt amit e téren
tulajdonítanak neki. A csontritkulásról könyvtárnyi irodalom áll ma már
rendelkezésre.
"Skatulya" a
csontépítésről.
1./ Elegendő kálciumbevitel. Ennek mértékét
ma már az un. "kiegyensúlyozott vegyes étrenden" élőknél mintegy
1200-1500 mg/nap értékben ajánlja az e témában publikáló irodalom.
Furcsa paradoxon, hogy azoknál a
népcsoportoknál, ahol alacsony Ca bevitelt (400 mg/nap) mértek, mégsem volt
jelen az európai, vagy helyesebben a nyugati társadalmakban oly jelentős
probléma, a csontvesztés.
Tóth Gábor írja: "A csontok szilárdságát és tömegét nem
elsősorban az elfogyasztott, hanem a felszívódó és csontba beépülő kalcium
mennyisége határozza meg." Tehát a tanulság: a megfelelő és jól
felszívódó Ca bevitel mellett más tényezőkre is figyelni kell!
2./
A
kiegészítő ásványi anyagok (és
nyomelemek) jelenlétének fontossága. Ezek a csontrendszer barátai (T.G) Folsav,
K, B6, C vitamin, magnézium, mangán, cink, réz, fluor, stroncium, bór, szelén,
króm, ... (napi egy alma, az orvost távol tartja, angol mondás).
3./
A
mozgás, mint csontépítő tényező.
Legalább napi egy kilométer egyenletesen megtett séta, emeletre gyaloglás,
kerékpározás, úszás... stb. Dr G. P. Dalsky kisérleteiről a cikkek-tanulmányok
rovatban olvasható. Az említett orvos az USA Connecticut Egyetemének csontritkulási
tanszékén folytatott e témában figyelemreméltó kutatásokat.
4./ A
kálciumvesztést okozó tényezők, illetve a kálciumbeépülés hatékonyságát
csökkentő étrend: koffein, alkohol, finomított cukor (és az ezzel készülő un.
"üdítő italok!!), a magas állatifehérje, illetve foszfor tartalmú étrend.
Az elsavasodást elősegítő italok és ételek.
5./
A
változó kor küszöbén és utána a növényi ösztrogének ajánlottak a szintetikus
hormonpótlás helyett. Ajánlott irodalom: Tóth Gábor: Ne veszítsd el a
csontjaidat!Holló-Szathmári: Osteoporosis Dr Alan R. Gaby: Hogyan gyógyítható
és előzhető meg a csontritkulás?
Nagyon jó étvágyat
kívánok hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése