2014. október 16., csütörtök

Tökös kalandozások, amit a sütőtökről tudni érdemes.



A sütőtök
(Cucurbita maxima convar)

Sütőtök.
Ős hazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű “tekvica” vagy “tykev” névből származik. Terjedelmes, hengeres szárai több méteresre is megnőnek, hatalmas, márványozott, durva szőrös levelei vannak. Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, mint a legtöbbet termelt nagydobosi fajtáé. Héja szürke vagy ezüstfehér. A kabaktermés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, körülbelül öt cm vastag, a magja fehér vagy szürke. A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri.

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidrát tartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát.
 
Energiatartalma alacsony, így diétába is beilleszthető. 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. 

Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. 

Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne. Hogy miért fontos bioaktív anyag a karotinoid? Itt elolvashatod

E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangán tartalma miatt. Kálium tartalma miatt vérnyomás csökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

Nézzük csak meg milyen sokoldalú a felhasználása:

  • Sokunk kedvence a pirított tökmag, amely amellett, hogy igen ízletes, a benne lévő olajoknak köszönhetően élettanilag is igen hasznos.
  • De leggyakoribb hasznosítása természetesen a sütés. A sütőtököt könnyen emészthető ezért a bébi ételek egyik kedvelt összetevője.
  • Valamennyi fajta alkalmas sütésre, és az ételek pikáns, különös ízt kapnak tőle, ezért felhasználása a szakácsok számára is határtalan.
  • Ha a belsejét kockázzuk, akkor kiváló savanyúság készíthető belőle.
  • Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, nagyon ízletes más gyümölcsökkel (alma, körte) kombinálva.
  • Megfőzve illetve megsütve gabonatejjel összeturmixolva is kiváló.
  • Levest is főzhetünk belőle sűrítés nélkül, pürésítve, gabonatejjel vagy tejszínnel (állati/növényi) lazítva.
  • Édesítve készülhet belőle sütőtök lekvár.
  • Ízlésünknek megfelelően (megsütve, illetve megfőzve) zöldség saláták egyik alkotórésze is lehet.
Mi mindenre jó a tök?

A tök vagy ahogy egyes vidékeken mondják, a dinka, a disznóólakból és istállókból lassan, észrevétlenül belopakodott az ínyenc konyhák hátsó ajtaján.

Ősszel és télen az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sütőtök. Persze megvan ennek a logikus magyarázata: korunkra jellemző az új állandó keresése, és e kritériumnak a tök teljes mértékben megfelel. Számos régi elfeledett fajta vár felfedezésre, amelyek a mai modern konyhatechnika révén ízletes finomságokká varázsolhatók.

Az igazi tök fogyasztásának élvezetéről elsőként Hieronymus Bock számol be 1546-ban. Mint írja, az “indián alma” húsa az almáéhoz és a répáéhoz hasonlóan megfőzhető, és lehántott magja ugyanúgy használható, mint a mandula, sőt, még a tökmag húgyhólyagra gyakorolt gyógyhatására is felhívja a figyelmet.

Gyógyhatása: Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. 

A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. 

A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés. Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Tökkultusz

Európa nyugati részén az utóbbi években újra virágkorát éli a tök. Őszi dekorációként, ünnepségek főszereplőjeként, egészséges élelmiszerként találkozunk vele újra és újra. A legnagyobb reklámot természetesen a halloween idején kapja, amely most már nem csak Amerikát, hanem Európa egyre nagyobb részét is elárasztja giccses tartozékaival. Egyre több hobbi kertész leli örömét ebben a növényben, amely hihetetlenül rövid idő alatt fantasztikus teljesítményekre képes.

A piacon az előre felvágott termésekből kisebb darabot is választhatunk, nem kell egy egészet megvenni. Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.

Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.
Kiskert tulajdonosok egy-két fészek sütőtök ültetésével az egész család számára megtermelhetik a szükséges mennyiséget. Erre a célra jól használható például a komposzt halom: az érett komposztba ültetett tök szépen fog fejlődni, leveleinek árnyékában pedig a komposzt érése is megfelelőbb lesz.

A II. világháború utáni szűkös időkben szinte nép tápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni.

A Vásárosnamény melletti Nagydoboson minden ősszel megtartják a sütőtök fesztivált, amelyen versenyeztetik is a legnagyobb, legszebb terméseket.

Sütőtökös receptek:
Fogyasszatok sok sütőtököt, mert nagyon egészséges és mert szezon van :)


Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: