A sütőtök
(Cucurbita
maxima convar)
Sütőtök. |
Ős hazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az
inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika
felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta
ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh
eredetű “tekvica” vagy “tykev” névből származik. Terjedelmes, hengeres szárai
több méteresre is megnőnek, hatalmas, márványozott, durva szőrös levelei
vannak. Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök. A termések
hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, mint a legtöbbet termelt nagydobosi
fajtáé. Héja szürke vagy ezüstfehér. A kabaktermés húsa világossárga, sárga
vagy narancsvörös, körülbelül öt cm vastag, a magja fehér vagy szürke. A magja
nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri.
Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidrát tartalma, karotin- és C-vitamin
tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát.
Energiatartalma
alacsony, így diétába is beilleszthető. 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát
van 100 grammjában.
Fehérje,
rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3,
B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban.
Karotintartalma
például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne. Hogy miért fontos bioaktív
anyag a karotinoid? Itt
elolvashatod.
E-vitaminból
pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangán tartalma miatt. Kálium tartalma miatt vérnyomás csökkentő
és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok
és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert,
így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású,
hiszen omega-3-zsírsav van benne.
Nézzük
csak meg milyen sokoldalú a felhasználása:
- Sokunk kedvence a pirított tökmag, amely amellett, hogy igen ízletes, a benne lévő olajoknak köszönhetően élettanilag is igen hasznos.
- De leggyakoribb hasznosítása természetesen a sütés. A sütőtököt könnyen emészthető ezért a bébi ételek egyik kedvelt összetevője.
- Valamennyi fajta alkalmas sütésre, és az ételek pikáns, különös ízt kapnak tőle, ezért felhasználása a szakácsok számára is határtalan.
- Ha a belsejét kockázzuk, akkor kiváló savanyúság készíthető belőle.
- Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, nagyon ízletes más gyümölcsökkel (alma, körte) kombinálva.
- Megfőzve illetve megsütve gabonatejjel összeturmixolva is kiváló.
- Levest is főzhetünk belőle sűrítés nélkül, pürésítve, gabonatejjel vagy tejszínnel (állati/növényi) lazítva.
- Édesítve készülhet belőle sütőtök lekvár.
- Ízlésünknek megfelelően (megsütve, illetve megfőzve) zöldség saláták egyik alkotórésze is lehet.
Mi
mindenre jó a tök?
A tök vagy ahogy egyes vidékeken mondják, a
dinka, a disznóólakból és istállókból lassan, észrevétlenül belopakodott az
ínyenc konyhák hátsó ajtaján.
Ősszel és télen az egyik legkedveltebb, könnyen
hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sütőtök.
Persze megvan ennek a logikus magyarázata: korunkra jellemző az új állandó
keresése, és e kritériumnak a tök teljes mértékben megfelel. Számos régi
elfeledett fajta vár felfedezésre, amelyek a mai modern konyhatechnika révén
ízletes finomságokká varázsolhatók.
Az igazi tök fogyasztásának élvezetéről elsőként
Hieronymus Bock számol be 1546-ban. Mint írja, az “indián alma” húsa az
almáéhoz és a répáéhoz hasonlóan megfőzhető, és lehántott magja ugyanúgy
használható, mint a mandula, sőt, még a
tökmag húgyhólyagra gyakorolt gyógyhatására is felhívja a figyelmet.
Gyógyhatása: Talán nem is
gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is
igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz.
Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező.
A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin,
mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára. Hatékonyan
alkalmazhatjuk a sütőtök levét a
megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására.
Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér
tisztítását. A vitamin tartalma
miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint
az allergikus tüsszögés és köhögés. Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a
daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Tökkultusz
Európa nyugati részén az utóbbi években újra
virágkorát éli a tök. Őszi dekorációként, ünnepségek főszereplőjeként,
egészséges élelmiszerként találkozunk vele újra és újra. A legnagyobb reklámot
természetesen a halloween idején kapja, amely most már nem
csak Amerikát, hanem Európa egyre nagyobb részét is elárasztja giccses
tartozékaival. Egyre több hobbi kertész leli örömét ebben a növényben, amely
hihetetlenül rövid idő alatt fantasztikus teljesítményekre képes.
A piacon az előre felvágott termésekből kisebb
darabot is választhatunk, nem kell egy egészet megvenni. Minél sárgább a húsa,
annál érettebb, édesebb, ízesebb.
Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri,
fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.
Kiskert tulajdonosok egy-két fészek sütőtök
ültetésével az egész család számára megtermelhetik a szükséges mennyiséget.
Erre a célra jól használható például a komposzt halom: az érett komposztba
ültetett tök szépen fog fejlődni, leveleinek árnyékában pedig a komposzt érése
is megfelelőbb lesz.
A II. világháború utáni szűkös időkben szinte nép
tápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni.
A Vásárosnamény melletti Nagydoboson minden
ősszel megtartják a sütőtök fesztivált, amelyen versenyeztetik is a legnagyobb,
legszebb terméseket.
Sütőtökös receptek:
Fogyasszatok sok sütőtököt, mert nagyon
egészséges és mert szezon van :)
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése