2014. augusztus 6., szerda

Békebeli kifli, szénhidrát csökkentett formában



Erre a receptemre nagyon büszke vagyok :)

1 kifliben csupán 3,12 g szénhidrát!

Lehet azt gondoljátok, hogy ebben a forróságban főzni!! Vagy bekapcsolni a sütőt!!!Nah, azt mar nem! Jó, jó de ha olyan finomságok válnak valóra, mint amit múltkor készítettem, akkor higgyétek el; megéri
(azért elárulom, a konyhába bekapcsoltam a légkondit)

Egy pihe-puha, foszlós, több napig friss kiflit sikerült készítenem. Ez az a kifli, amit le lehet tekerni; igazi retró új, egészségesebb kivitelben.

Az ötletet Limara tönkölykorpás kifli receptje adta. Amit szerettem volna változtatni, hogy szénhidrát csökkentett legyen és rövidüljön az elkészítési idő :) Ezért más lisztet használtam és nem készítettem öregtésztát.

Békebeli, szénhidrát-csökkentett kifli

Hozzávalók:
  • 0,5 kg Dia-Wellness sütőliszt átszitálva CH 50 %; (50 %-al csökkentett szénhidrát tartalom)
  • 1,5 teáskanál só (én Himalaya-t használtam)
  • 3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj (én az Erdély kincse vajat próbáltam ki, nagyon finom)
  • 3 csipet tönkölykorpa
  • 1,5 dl joghurt (zsírszegényt használtam)
  • 2 dl víz (én tisztítottat használtam)
  • 9 g szárított élesztő ( én a Vitavegan élesztőjét használtam; ez gluténmentes élesztő)

Elkészítés:


A lisztet szitáljuk át. Ez azért fontos mert a szitában maradnak fenn búza töretek, amik nem kellenek a kiflibe.
Átszitálás után maradt búza töret, korpa
Szórjuk bele az élesztőt, tegyük bele az olajat vagy vajat, tönkölykorpát, a sót, a joghurtot és a vizet, majd szép simára dagasztjuk a tésztát. A tésztának nem kell olyan keménynek lennie, mint egy kenyértésztának, lágyabb legyen, de ne ragacsos. (Szükség esetén pici vízzel lágyíthatjuk, de csak nagyon keveset adjunk hozzá egyszerre.) 30 percig szoba hőmérsékleten, letakarva érleljük. 
Kelesztés utáni kifli tészta
 Ezután 12, nagyjából egyenlő darabra osztjuk, és mindegyiket gömbölyítjük. (Egyesével a kezünkbe vesszük a tésztadarabokat, és mindig a közepe felé hajtjuk a tésztát, mindaddig amíg körbe nem ér.) Letakarva 15 percig hagyjuk kelni.
Kifli gombócok 15 perc kelesztés után

Ezután egyenként megformázzuk a kifliket. A gombócot magunk elé helyezzük a deszkán, és nyújtó fával vékony körlap formára nyújtjuk. Ekkor kevés szoba hőmérsékletű vajjal megkenjük, csak egész vékonyan. 
Tészta kör formára nyújtása
Ezután szorosra tekerjük fel úgy, hogy minden tekerés után kicsit kifelé húzzuk a tésztánkat, de arra nagyon vigyázzunk, nehogy elszakadjon! 
Kifli feltekerése, pici kifelé húzással, mint egy legyező kinyitása
Miután feltekertük, sodorjuk meg, és hajtsuk félkörívben, kifli formára. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és letakarva még 30 percig hagyjuk kelni.
 
Pihentetés után
Ezután pici vizet spricceljünk  a tetejükre, és 180 fokos sütőben 18-20 perc alatt süssük meg. Miután kivettük, még egyszer kevés vízzel locsoljuk meg, ettől szép fényes lesz.

Elkészült kifli és a belseje

1 db kifli tartalmaz:
Kalória: 54,68
Fehérje: 2,61 g
Zsír: 2,97 g
Szénhidrát: 3,12 g

1 db kifli 65,5 Ft-ba kerül (rezsi nélkül :))


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Bízom abban, hogy a képekkel könnyebbé tudtam tenni az elkészítést :)

Nagy ölelés :)
Iza

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

De szuper :) Ki fogom probalni..Koszonom elore is!! Mariann

Nikoletta Nerpel írta...

Kedves Iza!
Tegnap este a recepted alapján megsütöttem a kifliket, már kinézetre is nagyon szépek lettek, ma reggel volt a kóstoló, nagyon finom! Ha tehetem, többet nem veszek boltit, ez a recept szuper! Köszönöm, hogy közzé tetted. :)
Legyen szép napod!
Niki

Iza. írta...

Kedves Niki!
Nagyon orulok, hogy izlik a kifli es hogy jol sikerult������ azt pedig nagyon koszonom, hogy leírtad nekem a véleményedet. Sokat jelent!�� további szep napot kívánok!

Iza írta...

Upsz :) ahol a kérdőjelek vannak, oda mosoly jeleket tettem de ezek szerint a blog szerkesztő felülete nem ismeri ezeket a nemzetközi jeleket , hihi :)

Iza. írta...

Kedves Niki!
Esetleg készítettél róla fotót? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen szépek lettek :)

Nikoletta Nerpel írta...

Kedves Iza!
Sajnos nincs fotóm a kiflikről, de hamarosan újra megsütöm őket és akkor küldök képeket. Ma kenyérsütés volt a program, előtte zsemle, legközelebb újra a kifli jön. :)
Addig is minden jót kívánok!
Niki