2014. augusztus 6., szerda

Dinnye a kincset érő folyadék

Augusztus a hullócsillagok mellett, többek között attól is szép, hogy annyi dinnyét ehetünk, amennyit csak bírunk :)
Dinnye a kincset érő folyadék
Tápérték 100 g görögdinnyére vetítve:
·         Energia 29 kcal
·         Karotin nyomokban
·         B1-vitamin 0,04 mg
·         B2-vitamin 0,02 mg
·         C-vitamin 7 mg
·         Fehérje 0,5 g
·         Zsír 0,2 g
·         Szénhidrát 6,5 g

A dinnye története:

A görögdinnye tökfélék családjába tartozó Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.

David Livingstone a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy Kalahári sivatagbanrengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.
A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13 században mór hódítók hozták be Európába.

A dinnye élettani hatásai:
Fiatalít, méregtelenít, tisztít, átmossa a beleket, a veséket, segíti a méreganyagok távozását - ez az Isten adta ajándék a görögdinnye.
Ki gondolta volna, hogy a dinnye,gazdag számos vitaminban és ásványi anyagban, pedig a 90%-a víz? Tartalmaz B6, C és E- vitamint, emellett niacin, folsav, vas, kálium és mangán. Színes húsában sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. A dinnyében lévő C- és E-vitaminra a kötőszövet rugalmassága és az egészséges keringés miatt van szükségünk, B-vitamin bőrünk, hajunk és körmünk szépségét biztosítja. A görögdinnye mangán tartalma, élénkíti a pajzsmirigy működését és a zsírégetést. Nem hiába, kiválóan alkalmazható fogyókúra idején.
Kismamáknak kifejezetten ajánlott fogyasztása, mert folsavat is tartalmaz. Mint tudjuk a folsav létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során, ennek hiányában nyitott gerinc alakulhat ki. Ám arra figyeljünk, hogy a mérleg nyelve ne billenjen ki, ugyanis mértéktelen fogyasztása nem egészséges a kismamáknak.
Víztartalmának köszönhetően gyorsan átfolyik testünkön és vele együtt minden nem kívánatos dolog, távozik szervezetünkből. Főleg a vesénkben végez nagy tisztító hadjáratot. Kimossa a húgysavkövet és átmossa a szervezetet. Éppen ezen okok miatt nagyon sokan alkalmazzák méregtelenítésre. Huzamosabb fogyasztása elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen.

Tuti tipp fogyókúrázóknak:

A vízhajtó hatása és alacsony kalóriatartalma miatt méregtelenítésre és fogyókúrára is használható. Nagy előnye, hogy finom és laktató, ezért nem kell mellette koplalni. Persze mint mindent ezt is mértékkel kell alkalmazni! Nem szabad túlzásokba esni és csak dinnyét dinnyével enni. Nyugodtan lehet mellé fogyasztani természetesen megfelelő mennyiségben gyümölcsöket, zöldségeket és sovány húsokat.
Nem ajánlott a dinnye- kúra gyerekeknek, várandósoknak, májbetegeknek és krónikus betegségben szenvedőknek!
Forrás:

Nagy ölelés :)
Iza

Nincsenek megjegyzések: