2014. augusztus 11., hétfő

Élő reggeli ital; Spenót - ringló szilva - görögdinnye



Pár perc alatt Hölgyek és Urak és akár gyerekek által is könnyen elkészíthető nyers ital, amely fizikai és mentális egészségünket támogatja.

Tudtátok, hogy a spenótlevelek szárazanyagtartalmának 30 %-a fehérje?

Kiváló napindító az egész család számára :)

Régebben már készítettem zöld italokat, de most Lénárt Gitta, a Nyersétel Akadémia vezetője és a nyersétkezés jótékony hatásait bemutató több könyv szerzője újabb inspirációt adott.

Nagyon sok hírt olvashatunk a finomított élelmiszerekről, hogy nem tartalmaznak megfelelő tápanyagot, keverik különböző adalékanyagokkal azért, hogy végül legyen belőle valami „ehető” dolog, ráadásul egy csomó feldolgozási folyamaton végigmegy, amelynek adhatnánk azt az elnevezést is, hogy hogyan csináljunk döglött, az emberi szervezetben kárt tevő beazonosíthatatlan tárgyat. Ezek azok amelyeket messziről kerülnünk kell.  Ilyen pl. a hagyományos étolaj, kristálycukor, hagyományos finom liszt, hagyományos margarinok.

Sok finomított élelmiszer nemcsak a zsírpárnákat növeli hanem negatívan befolyásolja a viselkedést és a lelki egészséget. Az ilyen élelmiszerekből álló étrend gyermekeknél növelheti az érzelmi és viselkedésbeli zavarok kockázatát és kétszeresére emeli a figyelemzavaros hiperaktivitás esélyét. Ezt a Telethon Gyermekegészségügyi Kutatóintézet több fórumon, cikkben is részletezi. Ezzel később részletesen foglalkozni fogok.

Ezen a héten minden nap el fogok készíteni egy friss, élő italt, hogy megmutassam, milyen sok variációban készíthető. Határ a csillagos ég és a fantázia.
 
Nyers ital; spenót - ringló szilva - görögdinnye
Hozzávalók:

  • 1 maroknyi spenót (lehet bébi spenót is, aki már ismeri a zöld, nyers italokat, nagyobb adag spenótot is tehet bele)
  • 3 érett ringló szilva
  • 3-4, evőkanállal végzet nagy kanyarintás a görög dinnyéből, mag nélkül
Elkészítés:

A görögdinnye darabokat tegyük a botmixer aljába, majd tegyük rá a spenótleveleket, majd a szilvákat összedarabolva. Felül zárjuk görögdinnyével, hogy könnyebben tudjuk turmixolni.
Az egészet nagy fordulaton összeturmixoljuk és kész is van.


Jó étvágyat hozzá!

A spenót élettani jelentősége:
Élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. Spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek. A spenót leveleiben továbbá triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. A levél szárazanyag-tartalmának 30%-a fehérje. Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6% körül ingadozik, mennyiségét és környezeti tényezők számottevően befolyásolják, ennek csaknem a fele jól emészthető. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását.

spenot_03

Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. Igazoltan hatékonyan segíti a csontritkulás, vastagbélrák, ízületi gyulladások megelőzését, magas oxalát- és nitráttartalma miatt azonban nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

A spenót kiváló folsav (B9 vitamin) forrás. A folsav ajánlott napi mennyisége 0,2 mg egy átlagos felnőtt ember esetében és kiemelt fontosságú a terhes nők esetében a kellő mennyiségű folsav fogyasztása. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50%-át.

Kutatások szerint a spenót levelében 13 különböző flavonoid található, melyek jól kiegészítik az antioxidánsok és más daganatellenes hatóanyagok egészségmegőrző szerepét azáltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. Több kísérletben alkalmaztak spenótkivonatokat különböző daganatos sejtek kezelésére és bebizonyították, hogy a spenót kivonatai lassítják a gyomorrák sejtek sejtosztódását. A 80-as években New England-ban a mellrák és a spenótfogyasztás közötti összefüggést keresték egy kísérletben. A rendszeresen parajt fogyasztó nők között kimutathatóan alacsonyabb volt a mellrák előfordulásának aránya.

Kockázatok
A spenóttal kapcsolatban szólni kell a zöldségfélék utóbbi években behatóan vizsgált nitrát- és nitrittartalmáról. Humántoxikológiai szempontból a nitrit igen veszélyes, a szervezetben methemoglobinémiát vált ki, ami szélsőséges esetben fulladásos halálhoz vezethet. Egyértelműen kimutatható, hogy a kedvezőtlen klimatikus tényezők (hideg, fényhiány) és a nagy nitrogénműtrágya-adagok együttes hatására megnő a levél nitrát-, illetve nitrittartalma.
A spenót azon kevés élelmiszer egyike, aminek igen magas oxálsav tartalma van. A túlzott oxálsav bevitel számos probléma okozója lehet. Ha az oxalátok túlzott koncentrációban vannak jelen a sejtekben, akkor kristályosodhatnak és vese-, epehólyag problémákat okozhatnak. Ismert továbbá, hogy a túl magas oxálsav bevitel jelentősen csökkenti a kalcium beépülését a csontokba.
A legfrissebb kutatások szerint a parajból kimutatható néhány úgynevezett „goitrogén” más néven strumigén anyag, ami képes befolyásolni a pajzsmirigy működését. Ezek az anyagok képesek a hormon termelődését befolyásolni, illetve a jód szervezetbe történő beépülését akadályozni. Ennek megfelelően a pajzsmirigy betegségben szenvedőknek tanácsos a spenótot mértékkel fogyasztani.

Forrás:  http://www.elestar.hu/elelmiszer-lexikon/zoldsegek/spenot/

A spenót a természet ajándéka! Figyeljünk arra, hogy honnan vesszük, látszódjon rajta, hogy friss és lehetőségünkhöz képest fogyasszunk nyers formában :)

Nagy ölelés :)
Iza

Nincsenek megjegyzések: