2014. augusztus 19., kedd

Kukorica a stressz és a narancsbőr ellen.

Fogyózol és kukoricát eszel? Tudtad, hogy ezzel etetik a disznókat is?

Nagyon sok tévhit kering a kukoricáról.

Mint már megszokhattátok ebben a blogban olvasható információk a tényekről szólnak. Az egészséges életről és hogy a természet nyújtotta fantasztikus tápanyagok hogyan támogatják szervezetünket. Minden elfogultság nélkül, saját tapasztalataimmal átszőve írom le azt, amiket igaznak tartok és amikről őszintén gondolom, hogy jó dolgok. Amiket én is eszek, használok a mindennapjaimban.

Egyik ilyen a kukorica, amelyet pl. nyáron olyan fincsi egyszerűen csak vízben megfőzni, picit megsózni és körberágni a csövön azokat az édes, pici, roppanós kis szemeket.

Igen, a kukorica elég magas szénhidráttartalommal bír, amellett, hogy glikémiás indexe a magasnak titulált sáv alsó határánál van. Mindemellett gluténmentes és nagyon sok értékes vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amiért nem szabad száműznünk életünkből. Ha ezt is mint minden egyéb ételt mértékkel fogyasztunk, akkor hozzájuttatjuk szervezetünket azokhoz az ásványi anyagokhoz, amelyeket ez a zöldség tud nekünk adni.


Nyers, zsenge kukorica tápanyagtartalma 100 g-ban:

Akár 60-70 százalékban tartalmaz vizet.
Kalória: 90 kcal,
Fehérje: 3,2 g,
Szénhidrát: 15 g – ebből 2,5 g rost,
Zsír: 1,2 g

Ha a napi vitamin-, és ásványi anyag ajánlást vesszük figyelembe, 100 gramm elfogyasztásával több, mint 10 százaléknyi B1-, C-, niacin-, folsav vitaminokat, és magnéziumot, továbbá számottevő vasat, cinket, rezet és káliumot is biztosíthatsz szervezeted számára. A kukorica béta karotin tartalma pedig segít a napbarnította bőrszín elérésében is.

Glikémiás indexet tekintve a főtt, zsenge kukoricáé átlagosan 60, a Harvard Intézet által készített táblázat alapján.
Jellemzően a 60 GI feletti élelmiszereket tartjuk magas glikémiás indexű élelmiszereknek. Ha problémáink vannak az optimális vércukorszint tartásával (túl alacsony vagy túl magas értékek), akkor érdemes a 40 vagy annál kisebb GI-jű élelmiszereket választani, mivel ezek kisebb kilengést okoznak a vércukorszintben.

A kukorica eredete:

A kukorica az amerikai őslakosok életében már hatezer éve játszik kiemelkedő szerepet, a kontinens felfedezésével érkezett először a tengeren túlról Andalúziába majd onnan terjedt el egész Dél- Európában, és jutott el Törökországba, ahonnan érkezett végül hazánkba is. Ezért nem véletlen, hogy sok helyen még ma is török búzaként vagy tengeriként emlegetik.

A vitamin és ásványi anyag bomba:

A kukorica nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. Kiemelkedő C-vitamin tartalma, valamint rendkívül gazdag béta- karotinban, B1, B5, B6, B9 vitaminban is, A vitaminból pedig körülbelül 140- 180 mg található meg benne. Nyomokban még a K vitamin is felfedezhető a növényben. Élelmi rostok aránya magas, az ásványi anyagok közül pedig vasból, foszforból és magnéziumból tartalmaz jelentősebb mennyiséget, melyek biztosítása rendkívül fontos szervezetünk számára. Nátrium tartalma körülbelül 6 mg, míg káliumból 330 mg- ot, kálciumból 9 mg- ot, magnéziumból 120 mg- ot, foszforból 290 mg- ot, kénből pedig 80 mg- ot tartalmaz. Nyomelemek közül viszonylag kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rezet, mangánt, cinket és vasat.

Élettani hatások:

Számos felmérés bizonyítja, hogy a kukoricában található keményítő jótékony hatással van a fogakra, jelentős mértékben csökkenthető, illetve megelőzhető vele a fogszuvasodás.
A növényben található folsavtartalom segít a különböző szív- és érrendszeri problémák megelőzésében és leküzdésében, valamint különösen ajánlott kismamáknak, mivel rendszeres fogyasztásakor segít kiküszöbölni a velőcső- elzáródási rendellenességeket a magzatoknál.
A kukorica továbbá gazdag egy bizonyos vegyületben, amely a daganatos betegségek kialakulásának esélyét csökkenti, azáltal, hogy ezek a csodavegyületek gátolják azoknak a fehérjéknek a kialakulását, amelyek a sejtek rendellenes burjánzását serkentik.
Hatékony segítség lehet a tüdő karbantartásában is, mivel jelentős szerepet játszik a szervet nap mint nap érő káros hatások tompításában.

Az agyserkentő csodaszer:

Magas B1 vitamin, másnéven tiamin tartalmának köszönhetően hatékony csodaszer a stressz, fáradékonyság, az idegesség, az ingerültség és a depresszió ellen is, mivel ez segít abban, hogy a bevitt tápanyagot a szervezet minél gyorsabban energiává alakítsa. Kiváló serkentőhatása miatt pedig felpörget a mindennapokban, aktivizálja az agyat, ezáltal segít a koncentrálóképesség és a figyelem képességének növelésében.

Szépségünk testőrei:

Hihetetlen, de igaz, hogy a kukorica még a narancsbőr ellen is hatékony fegyver. Magának a kukoricának a rendszeres fogyasztása is ellenállóbbá teheti bőrünket az ádáz ellenség, a cellulitis ellen, belülről kialakítva a védelmet, ezen kívül a kukoricabajusz teát, mint ősi csodaszert is érdemes kipróbálni. Ez a különös tea még vizelethajtónak is kiváló, vesehomok, vesekő, valamint húgyuti betegségek esetén szintén előszeretettel fogyasztják. A kukoricában található olaj, illetve a belőle sajtolt kukoricaolaj a különböző bőrbetegségekre, ekcémákra és korpára lehet gyógyír. Bőrünkön alkalmazva pedig az olíva olajhoz hasonló, bőrpuhító, tápláló és rugalmassá tévő hatással bír.
Így kedvenc nyári csemegénket fogyasszuk bátran, minden bűntudat nélkül, hiszen magasabb szénhidrát és cukor tartalmát bőven ellensúlyozza az a számos jótékony hatás, amelyet szervezetünkön belül és kívül egyaránt kifejt. Szóval irány a legközelebbi piac, ha megkívántuk ezt az univerzális csodanövényt!

Forrás:

Nincsenek megjegyzések: