A
jó öreg paprikás csirke nokedlivel; milyen finom is az!
De úgy, hogy olyan
igazi rusztikus legyen, sűrű szafttal, ami sok hagymával, paprikával és
paradicsommal készüljön. Ezzel áztassuk meg jól a nokedliket. Jah és persze
legyen nagyon puha a husi.
Én
így szeretem :)
Édesapámtól
kaptunk házi csirkét, tudom, hogy kukoricát ad nekik és kint kapirgálnak a
direkt nekik fenntartott udvaron.
Úgyhogy
ma hozzá is láttam a REFORM paprikás
csirke elkészítéséhez és elárulom, hogy hogyan csináltam.
Minél
kevesebb zsírt, szénhidrátot és kalóriát szerettem volna látni a tányéron.
Amellett, hogy alapkövetelmény volt az, hogy az íze ugyanolyan legyen, mint
amit már ismerek és megszoktam.
Hozzá
tartozik, hogy én nem szeretem a szaggatóval készített nokedlit, azok olyan
egyformák. Én teáskanállal szoktam, ahogy annó Anyu csinálta, így jó nagyok és
mindegyiknek más a formája.
A zabpehelylisztet választottam, hogy miért? Lejjebb megtalálod :)
Ráadásul a szénhidráttartalmát a nokedlinek 50 %-al csökkentettem! :)
Plusz
zsiradékot nem használtam, csak ami a csirkén volt és tálalásnál levettem a
húsról a bőrét.
REFORM paprikás csirke, zabpehelylisztes nokedlivel. |
Hozzávalók:
Paprikás csirkéhez:
- 1 egész csirke
- 1,5 fej nagy vörös hagyma (tényleg nagy)
- 2 kisebb zöld paprika
- 2 közepes paradicsom
- Fél friss erős paprika (elhagyható)
- Fűszerek (én csak őrölt piros paprikát, Himalaya sót, frissen őrölt borsot és bio szárított, só nélküli apró zöldséget használtam).
Nokedlihez:
- 150 g Zabpehelyliszt
- 150 g Zéro 6 Dia-Wellness lisztkoncentrátum
- 4 egész tojás
- 180 ml víz
- 2 nagyobb csipet só
Elkészítés:
Ugyanúgy, mint a hagyományost, azaz a
csirkét vágjuk „alkatrészeire”. Az ezeken lévő felesleges zsírt/hájat/bőrt
vágjuk le; ne dobjuk ki. A zöldségeket vágjuk apró darabokra. Vegyünk elő egy
nagyobb lábast és a csirke zsíradékot süssük le. Ha kezd odaragadni, tegyünk
bele egy picike vizet. Mikor félig kieresztette a zsíradék magából a zsírt,
tegyük bele az apróra vágott hagymát és pároljuk üvegesre. Közbe tehetünk bele
pici vizet, ha úgy tűnik, hogy kezd odaragadni. A paprikát is beletehetjük, azt
is pároljuk pár percig, majd mehet bele a paradicsom. Néhány perc múlva húzzuk
le a gázról és tegyük bele a fűszereket. Azért húzzuk le a gázról, mert a fűszerek
hamar odaéghetnek. Ha ezzel megvagyunk, tegyük vissza a gázra, helyezzük bele a
csirkedarabokat, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje a husikat.
Ezután főzzük, fedő alatt, közepes, inkább lassú tűzön puhára.
Nokedli:
Minden
hozzávalót tegyünk egy tálba és keverjük össze. NE keverjük sokáig, az nem jó.
valamint a nokedli tésztát közvetlen azelőtt keverjük be, mikor már főznénk.
Ezután
tegyünk fel vizet forralni, tegyünk bele 2 teáskanál olajat és 2 csipet sót. Ha
forr a víz, picit vegyük lejjebb a hőfokot, kezdjük el bele szaggatni a
nokedlit vagy nokedli szaggatóval vagy egy teáskanállal. Ha beleszaggattuk a
nokedli tésztát, vegyük magasabbra a gázt és várjuk meg míg feljönnek a
galuskák a víz tetejére. Ezután picit főzzük még. Kóstoljuk meg, hogy megfőttek
e már. Ha a közepük még száraz, akkor még főzni kell. Arra is figyeljünk, hogy
ne főzzük túl.
Miért
zabpehelyliszt?
A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval
kevesebb keményítő van, jelentős mennyiségű ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben
oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és
zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a
vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes
hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék
(alacsonyabb a GI-je).
A zabból készített különböző finomságú liszteket
ételekbe keverhetjük, vagy bármilyen pékárut, illetve otthoni konyhatermékeket
(palacsinta, lepények, ételek besűrítése, kenyér, pogácsa) kiegészíthetünk
vele.
Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában
sikérmentes, ezért a pékárukat ki kell egészíteni egyéb sikértartalmú lisztekkel,
vagy tegyünk hozzá búzasikért (vagy más néven szejtánt, búzahúst).
Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére, lepénykenyér
sütéséhez.
Forrás:
Nagyon
jó étvágyat kívánok hozzá!
Nagy
ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése