„Nyár
van, alig fürdőruhában
Égetem
magam a napon
Nyár
van, terepszínű világban
Feltűnő
vagyok, tudom
És
ha lesben áll egy cápa
Áldozatra
várva
Szinte
felfal a szemével
Mi
legyen?
Mekkora
sláger ez a Neotontól! Vagy csak volt? Mindenesetre én még mindig imádom :)
A
nyár másik slágere szerintem a lángos mellett a zsenge kukorica. Milyen fincsi amikor az édes, apró szemek roppannak a fogaink között, pici só, hm... mennyei! :)
Majd megpróbálkozok a CH csökkentett lángossal is,
de most mutatok egy főzés nélküli kukoricalevest,
házi tortilla chips-el.
Az
egészben az a szenzációs, hogy nem kell főzni, így nagyon hamar elkészül és ami
a legfontosabb, hogy a kukorica összes értékes vitaminja benne marad :)
Zsenge kukoricaleves, házi tortilla chips toronnyal (főzés nélkül, paleo). |
Hozzávalók 2 személyre:
Leveshez:
- 2 cső zsenge, édes kukorica
- 200 ml kókuszkrém (mennyiség ízlés szerint változhat, állati tejszínnel helyettesíthető)
- Só ízlés szerint
- 1 nagyobb fej fokhagyma
- 3-4 dl tisztított víz
Tortilla chips-hez:
- 50 g Dia-Wellness 50 % CH csökkentett liszt
- 50 g kukoricaliszt
- 1 csipet só
- egyéb fűszerek ( és fa fűszerkeveréket használtam, volt benne pici chili is, így finom pikánssá tette, oregánó, bazsalikom, stb.)
- 0,5 dl tisztított víz
- kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
Leves:
A
kukoricacsövekről késsel vágjuk le a szemeket úgy, hogy a cső/csutka részét ne
vágjuk bele. Ezt kevés vízzel és a fokhagymával turmixoljuk össze. Néhány
percig azért turmixold, hogy jól préselődjenek ki a kukoricaszemek. Ezután ezt
a masszát tegyük bele egy nagyobb szűrőbe és egy fakanál segítségével
passzírozzuk át egy tálba. A megmaradt masszát dobjuk ki, vagy adjuk oda a
tyúkoknak (már akinél vannak). Ezután a lébe tegyünk még vizet, kb. 2 dl-t, de
majd látod, hogy legyen egy kicsit sűrűbb állaga. Sűrűbb, mint egy húsleves, de
hígabb, mint egy krémleves állaga. Ezután tegyük bele a kókuszkrémet és sózzuk,
ízlés szerint. Én elég sok kókuszkrémet tettem bele, majdnem 250 ml-t; nekem ez
fincsi krémessé tette, de a Párom azt mondta, hogy neki kevesebbel jobban
ízlett volna. Kóstolgassátok és ahogy ízlik, annyit tegyetek bele. A kész
levest én hűtőbe tettem és hidegen kínáltam a meleg tortillaval, de lehet, hogy
Ti melegen jobban szeretitek. Próbáljátok ki.
Tortilla chips:
A
liszteket a sóval, fűszerekkel és a vízzel összegyúrjuk, hogy megszokott tészta
állagot kapjunk. Ezután nagyon vékonyra (1-2 mm) nyújtsuk ki, lisztezett nyújtódeszkán, majd derelyevágóval csináljuk négyzeteket. Ezeket kell középen kettévágni, hogy háromszög alakú tortilla-kat kapjunk. A nyers chips-eket nagyon forró
kókuszolajban süssük ki. Nagyon hamar sül, ezért legyünk ott mellette és ha
megsültek, kapkodjuk ki a chipseket.
Azt
ugye tudjátok hogy a leves önmagában (ha kókuszkrémmel készíted) paleo és gluténmentes de a chips az nem,
mert abban van búzaliszt (50 %-al CH csökkentett).
Nagyon
jó étvágyat hozzá!
Nagy
ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése