2014. december 25., csütörtök

Egészséges pozsonyi kifli (cukormentes).

Ünnepi alkalmakhoz méltó finomság a pozsonyi kifli.
Vastagon töltve dióval vagy mákkal, mindez vékonyka, puha tésztában. Én így szeretem :)

Pozsonyi kifli.
Mikor beleharapunk szinte omlik a szánkban és ha ráadásul tudjuk, hogy csupa egészséges alapanyagból készült, akkor még szívesebben falatozzuk. 

Nekem és gondolom Nektek is fontos, hogy az íze az anyukánk vagy nagyink által annó az asztalunkra varázsolt kiflik ízét idézze fel. Tudjátok mániám, hogy alapanyag szinten legyenek a hozzávalók egészségesek. Ezt is így készítettem; rost dús, cukormentes, egészségtudatos táplálkozás elvárásainak is tökéletesen megfelel. 

A kifliket többször megsütöttem, míg végül megszületett a tökéletes recept. A tészta könnyen nyújtható, nem morzsálódik. A töltelék sem tartalmaz felesleges adalékokat. Ahogy összeáll, ízben és állagban is isteni. 

Karácsony alkalmával, amikor minden finomság az asztalra kerül, általában sokkal többet eszünk. Így ha az ételeink alapanyagára odafigyelünk és egészséges hozzávalókból készülnek, akkor már tettünk az egészségünkért.

Hozzávalók 13 db kifli tésztájához:
  • 130 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 70 g zabpehely liszt
  • 1 csapott teáskanál sikér
  • 1 csapott teáskanál útifűmag héj (psyllium)
  • 80 g igazi vaj
  • 15 g Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 4 csipet Himalaya só
  • 1 tojás
  • 4 g élesztő
  • 4 evőkanál kókusztej
Hozzávalók a diós töltelékhez:
  • 15 dkg darált dió
  • 50 g Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 1/3 kávéskanál igazi vanília kikapart belseje
  • 70 ml kókusztej
  • 1 tojás sárgája
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
  • 15 dkg darált mák
  • 50 g Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 90 ml kókusztej
  • 1/3 kávéskanál igazi vanília kikapart belseje
  • 1 tojás sárgája
Ha valaki nem szereti, hogy csupa töltelék a kifli és zavarja ha egy kicsit szétreped, akkor csak 12,5 dkg tölteléket keverjen be 40 g DW 1:4 cukorhelyettesítővel, a vaníliával. Dió esetében 60 ml kókusztejjel, mák esetében pedig 80 ml kókusztejjel.

Lekenéshez: 1-2 tojás.

Elkészítés:

Előbb a tölteléket készítsük el:
  • A kókusztejet kicsit melegítsük meg, így öntsük rá a  többi hozzávalóhoz. Jól keverjük össze és hagyjuk kb. 20-30 percig állni, hogy a folyadékot magába szívja a mák és a dió.
 Tészta elkészítése:
  • A liszteket, a sikért, az útifűmaghéjat, a cukorhelyettesítőt és a sót öntsük egy tálba, keverjük össze.
  • Tegyük bele a hűvös vajat és morzsoljuk össze.
  • A 4 evőkanál kókusztejet kicsit melegítsük meg, tegyünk bele egy csipet DW 1:4 cukorhelyettesítőt és az élesztőt. Várjunk vele 5-10 percet, hogy az élesztő el kezdjen dolgozni.
  • A lisztes, vajas keverék közepébe csináljunk egy kis mélyedést és tegyük bele a tojást és az élesztős kókusztejet.
  • Az egészet gyúrjuk össze a kezünkkel. Úgy tűnik, hogy nagyon lágy az egész, de ne izguljunk mert néhány lágy mozdulat, gyúrás után szépen összeáll a tészta. Ha semmiképp nem áll össze (tojás mérete, tejadag pontos mérése befolyásolhatja), tegyünk hozzá egy kis teljes kiőrlésű tönkölylisztet még.
  • Ezután fél óráig pihentessük a tésztát. Egy kicsit hűtőbe is tehetjük.
  • Pihentetés után vegyük elő és 30 g-os golyókat formáljunk. (kezünk melegétől jól formálható). Az utolsó 2 golyó kb. 24 g-os lesz.
  • Nyújtsuk ki keresztben ovális alakúra és kezdhetjük tölteni.
30 g-os tésztamennyiség kimérése.
Tészta nyújtása 1.
Tészta nyújtása 2.
Töltés:
  • A más és dió tölteléket osszuk el 6-7 adagra.
  • A 30 g-os tésztákból gyúrt golyókat legjobb szilikonos nyújtódeszkán kinyújtani de lisztezett deszkán is nyújthatjuk. Hosszúkás/ovális alakúra nyújtjuk és az aljára, szinte teljesen végig halmozzuk a tölteléket.
  • Az aljánál kezdjük a feltekerést. A mákosat hagyományos patkó alakúra formázzuk, a diósakat kifli alakúra formázzuk. A végeiket hegyesre nyomjuk össze.
Töltelék ráhalmozása a tésztára.
Kiflik feltekerése, formázása.
Lekenés:
  • A formázott pozsonyi kifliket először a tojás sárgájával kenjük le, majd hűvös helyre tesszük kb. 1 órára és hagyjuk száradni. 
Kiflik száradása a tojás sárgájával történő lekenés után.

  • Ezután megkenjük a tojás fehérjével és melegebb helyen hagyjuk száradni és kelni kb. 1 órát. Így lesz szép márványos a kisült kifli teteje.
  • Végül 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük szép halvány barnára.
Frissen kisült pozsonyi kifli.

Egészséges, reform pozsonyi kifli.
Jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: