2015. január 3., szombat

Csupa mák kocka, citromkrémmel (Liszt-, cukor-, tejmentes). Paleo.

Imádom, imádom, imádom! A mákot. Mint Quadlipi a sajtot :)

Mákos receptjeimnél is láthatjátok, hogy nem sajnálom a mákos finomságokból a mákot. Pl. a mákos metélt, amit CH mentes tésztából készítek, vagy a cukormentes mákos ünnepi golyók, amik szintén csak mákból vannak. Érdemes tudnotok, hogy finom íze mellett miért is jó, főleg a nőknek mákot fogyasztani. Ezt itt elolvashatjátok.

Múltkor láttam, hogy valaki azt írta egy diétás/fitness oldalon, hogy ő a metéltre máklisztet tesz, mert azzal kevesebb zsírt visz be, így diétás az étel. Kérlek Benneteket, hogy mindig gondoljatok arra, hogy a természet nem hiába alkotta meg pl. úgy a mákot, ahogy van. A lisztje úgy készül, hogy kisajtolják belőle az olaját. Valóban diétás a liszt de el is tűnik belőle az az anyag (olaja), ami a lényeg, ugyanis az olaja tartalmazza a foszfort, ami segíti beépíteni a kalciumot a csontokba. Inkább egyetek belőle kevesebbet, de az teljes értékű legyen.

Szerettem volna az Új Év elején egy egészséges, mákos, pikk-pakk elkészíthető sütit csinálni. Egyrészt mert kívántuk, másrészt mert a népi hagyomány szerint a mák a termékenység és a jólét szimbóluma :)

Az alapreceptet Elmira oldalán láttam, ezt módosítottam az én ízlésemre.

Több napon keresztül is puha marad. A citrommártás mennyeien kiegészíti :) A süti 5 perc alatt elkészíthető, 30 perc pedig a sütés.
Csupa mák kocka, citromkrémmel (Liszt-, cukor-, tejmentes). Paleo.
 Hozzávalók:
  • 50 dkg darált mák
  • 10 g kókuszreszelék
  • 1 kk. étkezési szódabikarbóna
  • 3 dkg aszalt meggy/vörös áfonya (elhagyható)
  • 70 g Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 4 „M”-es tojás
  • 350 ml tisztított víz
  • 25 dkg sűrű, cukor nélküli szilvalekvár (elhagyható)
  • 1 ek. hidegen sajtolt szőlőmagolaj a tepsi kikenéséhez
  • egy 30X20 cm-es tepsi.
Hozzávalók citromos krémhez:
  • 1 nagy, lédús citrom
  • 2 egész tojás
  • 1 csapott evőkanál igazi vaj
  • 1 szűk evőkanál DW 1:4 cukorhelyettesítő
  • 1 vanília kikapart belseje
A citrom és a cukorhelyettesítő mennyiségét saját ízlésedre Te szabályozd.

Mákos kocka elkészítése:
  • Minden alapanyagot keverjünk össze egy tálba a szilvalekvár és az olaj kivételével.
Csupa mák kocka, hozzávalók.

  • A tepsit olajozzuk ki, közben a sütőt 180 fokra melegítsük elő.
  • A kiolajozott tepsibe borítsuk bele a massza felét, majd kenjük rá a szilvalekvárt. Ezután a massza másik felét is kanalazzuk rá egyenletesen. Ha nem használunk szilvalekvárt, akkor az egész massza mehet a tepsibe.
  • Kb. 30-35 percig süssük.
Citromos krém elkészítése:
  • A citrom levét, a tojásokat és a cukorhelyettesítőt tegyük egy hőálló tálba és gőz felett habverő segítségével kevergessük gyors mozdulatokkal, hogy a tojás ne főjön meg darabosra.
  • Mikor besűrűsödött a massza vegyük le a vízgőzről és keverjük el benne alaposan a vajat. Majd keverjük el benne a vaníliamagokat.
Citrom krém, vaníliával.

Ami megmarad a sütiből és a mártásból, tegyük hűtőbe egy fóliával letakarva. Így napokig puha, friss marad.
Csupa mák kocka, citromkrémmel (Liszt-, cukor-, tejmentes). Paleo.
Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)

Iza.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Iza!

Nagyon jó ez a recept, már többször megcsináltam, mindjárt háromszoros mennyiségekkel. A citromkrém is isteni!

Elárulnád, hogy miért kell bele a víz?

Köszi.
Mikka

Névtelen írta...

Csak egy apró kérdésem van: a vaj nem tejből van???
Így se nem tej mentes, se nem Paleo!

Iza. írta...

Kedves Mikka, azért, hogy a máknak legyen folyadék megpuhulni :) Te anélkül csinálod?

Kedves Névtelen :) Igazad van a vaj (állati) által valóban nem vegán. Maga a mák kocka vegán viszont a krém nem az. Ha vegánt szeretnél akkor használd az Alsana bio vegan vajat és egy kis vaníliás lágyabb pudinggal amibe teszel citromlevet megoldható a krém is. A puding risztejjel elkészíthető. Csak ügyesen és kreatívan;) és köszönöm hozzászólásodat.