Nemrég jelent meg
Limara Házi pékek alapkönyve című könyve, amit szerettem volna Karácsonyra és
lám lám… Ért meglepetés, mert a Jézuska elhozta nekem :)
Ebből néztem ki egy
receptet, amit szénhidrátcsökkentett finomsággá átalakítottam. Mondanom sem
kell, hogy Szilveszter előtti napon már nem volt belőle egy falat sem :D
Party sonkás csavart (CH csökkentett). |
Szerintem a sütés egyik
legérdekesebb része ha kenyeret készítünk vagy valami finom sütihez dagasztjuk
a tésztát. Ezt géppel is meg lehet tenni de amikor kézzel dagasztunk, gyúrunk,
annak a tésztának lelke van. A kenyér mikor kisül, szinte beszélget velünk. Roppan,
miközben kezd hűlni.
Igazság szerint nem is nehéz dagasztani kézzel sem csak
sokan azt hiszik, ezért nem vágnak bele.
Így voltam én a pl. rusztikus,
szénhidrátcsökkentett ciabattámmal is de azt is könnyű megcsinálni.
Nézzük, hogy ez a
finom, puha, sonkás csavart hogy is készül. Kiváló nem csak az íze de a látvány
miatt is ha vendégeket várunk, party-t szervezünk. Kerek alakja miatt, mindenki
érte tud nyúlni. Sör-, borkorcsolyaként is Isteni.
Hozzávalók
1 szép nagy db-hoz:
- 25 dkg Dia-Wellness sütőliszt (ez CH csökkentett)
- 1 teáskanál Himalaya só
- Fél teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 0,75 dkg natúr joghurt
- 50 ml langyos víz
- 1,5 evőkanál natúr ízű, hidegen sajtolt szőlőmag olaj vagy semleges ízű extra szűz olíva
- 1 tojás
- 1 dkg friss élesztő
Tetejére:
- 1 tojás
- Fekete és sima szezámmag (tökmag, lenmag is mehet rá ízlés szerint)
Töltelék
(csak
a fantázia szab határt, én így csináltam):
- sonka de lehet bacon is
- reszelt light sajt (sima, füstölt)
- light tejföl de lehet joghurt is
- apróra vágott vöröshagyma, pritamin paprika
- mustár
- só, bors
Elkészítés:
- Egy tálba beletesszük a lisztet, a sót, cukorhelyettesítőt. A közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a joghurtot, a vizet, az olajat, beleütjük a tojást és rámorzsoljuk az élesztőt. Kezünkkel elkezdjük összedolgozni, dagasztani. Én kivettem mikor félig meddig összeállt egy lisztezett nyújtódeszkára és ott folytattam a dagasztást.
Tészta dagasztás után, ilyennek kell lenni a felületének. (ha a lisztes ujjadat benyomod, vissza kell rugóznia.) |
- Mikor a tészta már nem ragad se a kezünkhöz se a tálhoz/nyújtódeszkához, takarjuk le egy tiszta konyharuhával a tálat és 45 percig hagyjuk kelni.
- A duplájára kelt tésztát egy belisztezett nyújtódeszkán 2 egyforma darabra vágjuk. Egy kicsit újra gyúrjuk, majd 15 percig ismét kelesztjük.
- Eközben a tölteléket elkészíthetjük. Minden hozzávalót keverjünk össze, tegyük hűtőbe.
Töltelék előkészítése. |
- A 2 tésztadarab ismét megkelt, amelyeket egyenként lisztezett deszkán nyújtsunk körlappá (amekkora a tepsinkbe belefér).
Tészta körlappá nyújtása. |
- Az egyik kinyújtott lapot fektessük rá egy sütő papirra és halmozzuk rá a tölteléket.
- Majd a másik kinyújtott lapot tegyük a töltelékes tészta tetejére és az egészet óvatosan nyújtsuk ki a nyújtófával még kb. plusz 1-2 cm-t.
- Ezután egy poharat mártsunk lisztbe és a tészta közepét nyomjunk be vele de ne szakadjon át.
- Majd késsel vagy pizzavágóval kezdjük el bevágdosni a tésztát a közepétől a széle felé úgy, hogy kb. 1 cm-t a közepétől ahol a pohár lenyomata van, hagyjunk el.
Cikkek vágása éles késsel. |
- A kivágott cikkeket egy irányba tekerjük meg 2-szer.
Cikkek egyenkénti tekerése, 2-szer, egy irányba. |
- Majd húzzuk át a tepsibe (ezt én a Párom segítségével csináltam, (4 kezes meló).
- Ezután hagyjuk 30 percig kelni letakart konyharuha alatt.
- Kenjük le az egész tésztát tojással, díszítsük szezámmaggal.
Szezámmaggal történő díszítés. |
- Süssük 20 percig előre melegített sütőben 180 fokon.
Party sonkás csavart (CH csökkentett). |
Party sonkás csavart (CH csökkentett). |
Party sonkás csavart (CH csökkentett). |
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése