2015. január 25., vasárnap

Farsangi fánk – cukormentes.

Légiesen könnyű, lyukacsos, közepén egy szép világos szalaggal. Ezt a fánkot 50 %-kal csökkentett szénhidrát tartalmú lisztből készítettem. Igazi vajat és négyszeres édesítőt használtam. Egyszerűen mennyei!

Egy kis házi sárgabarack lekvárral ettük és megszórtam „porcukorral”, amely nem volt más, mint az édesítő kávédarálóban porrá darálva és rászitálva a fánkra.

Cukormentes farsangi fánk.
A farsang vízkeresztkor, január 6-án kezdődik és egészen hamvazó szerdáig tart, amely már a nagyböjt első napja.

„Farsangkor fánkot kell enni és illik saját kezűleg elkészíteni”. Írja a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

Akkor csináljuk meg együtt ennek a mulatságokkal/bulikkal, lakomákkal/svédasztalos vacsorákkal teleszőtt ünnepnek a finomságát. Reform változatban, de emellett megőrizve a már ismert ízt és formát ;)

Hozzávalók kb. 22 db nagy méretű fánkhoz:

Ügyeljünk arra, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!

 • 60 dkg Dia-Wellness 50 %-kal csökkentett CH tartalmú liszt
 • 4 tojás sárgája
 • 2 csipet Himalaya só
 • 2 evőkanál Dia Wellness 1:4 édesítő (ez a kristálycukorhoz képest négyszeresen édesít)
 • 3,5 dkg friss élesztő
 • 6,5 dl tej
 • 0,5 dl rum
 • 8 dkg olvasztott, igazi vaj (nem margarin, az nem egészséges)
 • 1 narancs reszelt héja
 • Kókuszolaj a sütéshez (kb 1 liter)

Elkészítés:
 • 1 dl langyos tejbe beleteszünk 1 nagyobb csipet Dia Wellness 1:4 édesítőt, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy az élesztő felfusson.
 • A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a többi cukrot. A közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a tojások sárgáját, a rumot, a reszelt narancs héját, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tej felét.
 • Elkezdjük dagasztani. Elég 2-es vagy 3-as fokozaton dolgozni a robotgép dagasztó karjával.
 • Dagasztás közben a megmaradt langyos tejet apránkét hozzáadjuk a tésztához. Miután teljesen elfogyott utána kezdjük adagolni a NEM meleg vajat; azt is apránként. Addig kell dagasztani, amíg szép hólyagos tésztát kapnunk.
 • Ezután egy konyharuhával letakarjuk a tésztát és 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Duplájára kelesztett farsangi fánk.
 • Egy nyújtódeszkát jól belisztezünk és ráfordítjuk a megkelt tésztát. Majd kezünkkel óvatosan ujjnyi vastagra széthúzzuk. Egy belisztezett fánkszaggatóval vagy pohár szájával kerek formákat szúrunk ki. A szaggatás miatt lehulló tészta darabokat óvatosan összegyúrjuk és kiszaggatjuk. Ezeket egymástól kicsit távolabb egymás mellé tesszük. Letakarjuk ismét a konyharuhával és 15-20 percig kelesztjük.
Kiszaggatott és megkelt farsangi fánk.
 • Ezután felmelegítjük a kókusz olajat (kb. 4 ujjnyi magas olaj legyen). Legyen jó forró de ne füstöljön. 
Sütési idő: 1,5 perc oldalanként.
 • A megkelt fánkok közepébe ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést és ezzel lefelé tesszük bele az olajba. Fedőt teszünk rá és 1,5 percig sütjük ezt az oldalt, majd megfordítjuk és újabb 1,5 percig sütjük de ilyenkor már nem kell fedő.
 • A kisült fánkokat papír törlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
Cukormentes farsangi fánk.
Tippek Izától:
 • Érdemes a kelesztésre időt szánni, mert ha nem kelnek meg rendesen, akkor elmaradhatnak a szalagok sütésnél a fánkról, illetve sütésénél lesüllyedhetnek az olajban.
 • Ha túl sokáig kelesztjük, akkor sütésnél magába szívhatja az olajat a fánk.
 • Ha az olaj nem kellően meleg, akkor is magába szívja az olajat a fánk.
 • Ha az olaj túl forró, akkor a fánk külseje megpirul, belseje nyers marad.
 • Akkor jó a kelesztés ha a fánkok úszkálnak az olaj tetején.
 • Porcukrot úgy csináltam, hogy a DW 1:4 cukorhelyettesítőt kávédarálóban ledaráltam.
 • Véleményem szerint kókusztejjel is működik a recept.
Cukormentes farsangi fánk.
A farsang története:

A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen  jan. 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karnevál-nak. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik.

Farsang ma:
A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (változó időpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. Megelőzi a karácsonyi ünnepkör, és követi a húsvéti ünnepkör, pontosabban annak kezdete, a húsvétot megelőző 40 napos böjt. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt.

Farsangi népszokások:
A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló, eredetileg pogány ünnepséget - sikertelen üldözését követően végül - a keresztény egyház is elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. Bár a farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német fasching szót vettünk át a karnevál helyett ezen időszak, és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.
A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.

A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön elfogyasztották az összes maradék ételt (mai modern verzióban az éttermek kedvezményekkel várják a vendégeket egy kiadós lakmározásra).

A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége és egyben étele a farsangi fánk. Garantáltan még a legnagyobb akaraterővel rendelkezők sem bírják ki, hogy legalább farsangi időszakban ne csábuljanak el egy finom farsangi fánk kedvéért! Farsangkor fánkot kell enni, és illik házilag is készíteni! A jó hír az, hogy a bonyolultnak és kényesnek tartott szalagos fánkon kívül más fánkok is léteznek, érdemes változatosságot vinni a fánk repertoárunkba..

A farsangi szokáshagyományokhoz tartozó farsangi fánk ugyan csábítóan finom édesség, mégis elkészítésére általában csak a bátrabbak vállalkoznak. A fánk alapesetben élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében baracklevárral töltünk. Nemzetközi kitekintés: természetesen a különböző nemzetek saját fánkja, fánk megfelelője is megtalálható, így a német Berliner Krapfen, az amerikai donut, a francia beignet.

A legismertebb farsangi fánk a szalagos fánk, amely nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét jelző fehér csíkról kapja. Ahhoz, hogy ez a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin, és néhány fortély, például: kiváló és szobahőmérsékletű alapanyagok, a megfelelő fánk méret, bőséges és kellő hőmérsékletű olaj, stb. A farsangi szalagos fánk általában vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded. Szintén ismert még a csöröge, vagy forgácsfánk, és a rózsafánk, ezek elkészítése némileg egyszerűbb, de szintén olajban történő sütést igényelnek.

Forrás: http://www.mngsz.com/hirek/a-farsang-tortenete

Köszönöm az inspirációt Limarának.
Jó farsangozást és jó étvágyat a fánkhoz! :)

Nagy ölelés :)

Iza.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

50%-kal. A val-vel teljesen hasonul (százaléKKal)

Iza. írta...

Kedves Petra! Köszönöm jelzésedet.

Szép napot!