2015. január 28., szerda

Gluténmentes, extra ropogós chia pizza.

Ezt pizzát azoknak ajánlom, akik szeretik a vékony, ropogós pizzát és akiknek fontos, hogy tápanyagdús, egészséges legyen minden falatja.

Az biztos, hogy én ezek után csak ilyet fogok készíteni, mert egyszerűen Isteni és nagyon egészséges! :)

Ennek a pizzának az alapja nem tartalmaz búza lisztet, glutént, tojást, élesztőt, tejet és semmiféle hozzáadott zsiradékot, olajat.
Kb. 5 perc alatt összekeverhető :)
Nem terheli meg a gyomrot, ugyanakkor magas a tápértéke.

Nagyon sok ásványi anyagot, esszenciális zsírokat tartalmaz. 

A szezámmagban, lenmagban, chia magban mindez megtalálható, amelyek alkotó részei ennek a finomságnak. 

A szezámolaj bizonyult a legeredményesebbnek a daganatos sejtek növekedésének megakadályozásában. Csökkenti a vér-koleszterinszintet. 

A lenmag olajának 72 %-a esszenciális, serkenti az agyműködést, megkeni a csuklókat és további nagyon sok jótékony hatása van. 

A chia mag pedig:
  • 2x annyi protein, mint bármely más magnak vagy gabonamagnak,
  • 5x annyi kalcium, mint a tejnek,
  • 2x-es mennyiségű kálium, mint a banánnak,
  • 3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának,
  • 3x több vasat tartalmaz, mint a spenót,
  • kiadós mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat
 Hozzávalók 1 nagy méretű pizzához:
  • 100 g = 10 csapott evőkanál chia mag
  • 300 g = 3 dl tisztított víz
  • 6 enyhén púpozott evőkanál (80-90 g) teljes kiőrlésű hajdina liszt vagy kölesliszt vagy quinoaliszt
  • 2 evőkanál szezámmag (kb 30 g)
  • 2 evőkanál arany lenmag (sima lenmaggal helyettesíthető)
  • 2 evőkanál napraforgó mag
  • 2 teáskanál szárított oregánó
  • 2 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál Tiszta só
  • Feltétnek, amit szeretnél (nekem a Vegafarm füstölt gabonakolbásza nagyon bejön + friss bazsalikom vagy rukkola mindenképp :))
Elkészítés:
  • Minden hozzávalót összekeverünk és kb, 5 percig hagyjuk állni. Ezalatt a magok felszívják a vizet és kenhető masszává alakul.
Hozzávaló összekeverése.
  • Egy tepsibe tegyünk szilikonos sütőpapirt és egy ecset segítségével kevés olajat kenjünk el a papiron. Ezután egy kanállal kb. 4-5 mm vastagon kenjük el a masszát, kör alakúvá. 
A nyers alap kilapogatása kör formájúvá.
  • A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra.
Első sütési idő 30-35 perc, sütési hőfok 180˙
Sütési mód: alsó-felső, normál
  • Ezután vegyük ki a sütőből, várjunk 2-3 percet, míg egy kicsit hűl, majd a már elősütött pizza alapot kezünkkel válasszuk el a sütőpapirról, majd tegyük rá vissza. (Ez a művelet segít abban, hogy mikor elkészült a pizza, felvágás után könnyedén elváljon a papirtól). 
  • Kenjük meg a lapot a házi paradicsomos szósszal, tegyük rá a feltétet és tegyük be újabb 10-15 percre a sütőbe. Majd a végén 3-4 percig grillezhetjük is, így a feltét kellemesen megpirul.
  • Mikor kisült reszeljünk rá olvadós növényi sajtot (pl.pizzára való Violife) vagy szórjuk meg házi vegán parmezánnal (vegán parmezán: kávédarálóban őröljünk le natúr kesudiót füstölt sóval, vagy simával, fokhagyma granulátummal és inaktív sörélesztő pehellyel) és friss bazsalikommal vagy rukkolával kínáljuk.
Második sütési idő 10-15 perc, sütési hőfok 180-200 fok.
Sütési mód: alsó-felső, normál + 3 perc grill
 Házi paradicsomos pizza szósz:
  • 4 púpos evőkanál bio ketchup
  • Szárított bazsalikom, oregánó ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál extra szűz olíva olaj
Ezeket a hozzávalókat egy kanállal jól összekeverjük.

Vagy:

  • Fél doboz konzerv hámozott paradicsom
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
Ezeket a hozzávalókat aprítógépben pépesre kell aprítani.

Tippek Izától:
  •  A magokat Te válaszd ki, olyanokat tegyél bele, amilyeneket szeretnél. Mehet bele tökmag is, fenyőmag is :)
  • A hajdinaliszt helyett teljes kiőrlésű cirokliszttel is próbáltam. Tökéletes vele is, kicsit más az íze.
  • Olyan tepsit válassz amiben kényelmesen elterítheted a chia masszát. Ha ebben a tepsiben vágod fel a pizzát, akkor figyelj arra, hogy olyat használj, aminek nem árt a pizzakés éle.
  • Első sütésnél légkeveréses módban is sütheted, így kicsit szárazabb, ropogósabb lesz a pizzatészta.
  • Ha okosan válogatod össze a feltétet, akkor a clean és vegán, paleo étkezésnek is kiváló alapja lehet ez a pizza.
Ha van kedved nézd meg ezt a videót, ahol megmutatom, hogy milyennek kell lennie a pizzatésztának :)



Plusz egy ráadás videó a TV2 FEM3Café élő adásáról:


Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: