2015. január 31., szombat

Spenótos tükörtojás, laska gombával.



Ez a reggeli fehérjében, rostban gazdag. Ha odafigyelünk hogyan készítjük el, akkor zsírszegény és szénhidrátszegény finomságot is varázsolhatunk az asztalra :)


Mi nagyon szeretjük a tojást és ilyen formában leginkább hétvégén szoktuk csinálni. Ilyenkor több idő jut rá. 
Én elsősorban a tükörtojást szeretem, mert nekem jobban is tetszik kinézetre, mint a rántotta és szerintem jobban is laktat ugyanaz a mennyiség, mintha rántotta formájában fogyasztanánk. Csinálj meg pl. 2 tojásból rántottát és azt fogod látni, hogy ez oly kicsike mennyiség, hogy a fél fogadra sem elég. Ha ezt a 2 tojást megcsinálod tükörtojásnak és hozzá sütsz zöldségeket, akkor jól is fogsz lakni, plusz több vitamint és ásványi anyagot is viszel be. Teljes értékűbb lesz a reggelid.

A reggeli nagyon fontos, hogy miért ezt itt elolvashatod. Már reggel legfőképpen szénhidrátra, rostra, fehérjére van szüksége a szervezetnek. A zsír ilyenkor nem annyira fontos. Amennyi a szénhidrát- és fehérjedús reggelidben van, az elegendő. Ezért pl. ha nincs időd fullos reggelit csinálni, akkor egy zöld turmix, ami avokádót vagy banánt, almát, spenótot tartalmaz, egész délelőttre eltelít és nagyon jót teszel vele magadnak, az egészségednek. 

Néhány zöld turmix ital:
Fiona itala; ezt a cseperedő hercegnőknek készítette.
Összesen 10 féle zöldturmix közül válogathatsz nálam. Ha a keresőbe  beírod, hogy "zöld", akkor megjelenek és csak klikkelj arra a bejegyzés címre, amelyiket szeretnéd megnézni.
Visszatérve a spenótos tojásra;

Hozzávalók (adagot most nem írok, mert ezt Te választhatod meg):
  • Vöröshagyma
  • Friss spenót
  • Tojás
  • Laskagomba vagy bármilyen friss gomba
  • Olíva olaj (vagy olaj nélkül is készíthető)
  • Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors, fokhagyma granulátum, kurkuma, őrölt chili paprika
Elkészítés:
  • A hagymát pici olíva olajon üvegesre díszteljük.
  • Beletesszük a gombát, összekeverjük és egy fedővel lefedjük, hogy a gomba vizet eresszen és elkezdjen főni.
  • Ezután levesszük róla a fedőt, majd szinte a teljes vizet elfőzzük a gombáról. Lepirítjuk a gombát de azért ne szárítsuk ki mert még fog pirulni, mikor a tojások is rákerülnek.
  • Ezután tegyük bele a spenótot, egyet-kettőt keverjünk rajta. A spenótnak félig frissen, ropogósan kell maradni.

  • Üssük rá a tojásokat, fűszerezzük ízlésünk szerint. Én leszoktam ilyenkor fedni, mert a tojásokat a fedő alatti gőz finomra megfőzi (néha ellenőrizd, hogy milyen a tojássárgák keménysége), viszont a hagymás, gombás, spenótos alja nem ég oda.

Nagyon jó étvágyat hozzá!

Tippek Izától:
  • Olaj nélkül is készítheted, ha van egy sérülésmentes, tapadásmentes serpenyőd. A hagymát olaj helyett, pici vízben párolod.
  • Friss idényzöldségekkel (a paradicsom nem idényzöldség télen, de a fekete retek az igen) tálalhatod és mellé egészséges kenyérkét, pl. Sütés nélküli, nyers lenmag kenyérkét, Teljes értékű, sajtos hadina korongokat vagy egy kis pufi rizst, illetve pászkát is fogyaszthatsz.
  • Spenót helyett salátát is tehetsz bele.
  • Ha húsimádó vagy, akár csirkemell sonkát vagy ha nem diétázol, akkor házi (tartósítószer-, adalék-, nitrites só mentes) kolbásszal is készítheted.
Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: