2015. február 1., vasárnap

Nyers répatorta selymes, édes kesukrémmel.



Ez a répatorta azért különleges, mert nyers. Telis tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek nem esnek áldozatul a sütés általi magas hőfoknak, ezért minden értékes enzim és szervezetünket támogató vitamin benne marad. Úgy ahogy a természet megalkotta. Tápegész és igen lakató finomság.
 
Aki velem együtt úgy gondolja, hogy úgy tudjuk megadni szervezetünknek a legjobbat, hogy olyan ételeket fogyasztunk, amelyeket természetes formájukban meg tudunk emészteni, a lehető legtisztább élelmiszereket részesíti előnyben, akkor ezt a répatortát feltétlen készítse el. Aki nyersevő, aki vegán és aki szeretné kipróbálni, hogy a nyers étel ha finoman van elkészítve milyen fincsi, nos mindenképp próbálja ki, szerintem nem fog csalódni, sőt :)


Nem kell hozzá sütési tudomány. Egy jó minőségű turmixgép és zöldségaprító. Nekem 1200 W-os van itthon.

Az inspirációt Emily adta; a receptet oly módon változtattam, hogy lisztet nem teszek bele, helyette lágy zabpelyhet használok. Illetve kókuszolaj helyett, hidegen sajtolt lenmagolajat használok, mert a kókuszolaj 90 %-ban telített zsírokat tartalmaz, míg a lenmagolaj 50-52 %-ban tartalmaz Omega 3 esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavat, amelyet szervezetünk előállítani nem tud, ezért a táplálkozással kell bevinni. Így egészségesebb :)

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

Répa alaphoz:

  • 3-4 friss répa (nekem tisztítva 480 g volt)
  • 100 g lágy zabpehely
  • 390 g áztatott datolya
  • 45 g kókuszreszelék
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál útifűmag héj (Psyllium husk)
  • 1 csipet Himalaya só

Kesu krémhez:
  • 300 g beáztatott kesudió
  • 2 evőkanál frissen facsart citrom leve
  • 2 evőkanál hideg sajtolású lenmag olaj (íze semleges)
  • 120 g juharszirup (a legjobb a ’D’ minősítésű)
  • Pici víz (60-70 ml), éppen annyi, hogy a turmixgép pépessé tudja turmixolni a kesu krémet
Elkészítés:
  • A kesudiót és a datolyát áztassuk be tisztított vízbe kb. 3-4 órára. Majd a kesudiót szűrjük le, a datolyát pedig nyomkodjuk ki.
Kesukrém készítése:
  • Minden hozzávalót tegyünk a turmixgépbe és turmixoljuk pépesre. Tegyük hűtőbe a krémet.




Répás „tészta” készítése:
  • A répát vágjuk apróbb darabokra és úgy tegyük a zöldségaprítóba (foodprocessor). Aprítsuk egészen kicsire, de ne pépesre.
  • Ezután tegyük bele a többi hozzávalót, a datolyát, a kókuszt, a lágy zabpelyhet, az útifűmag héjat, a fahéjat és a sót és jól keverjük össze. A masszát osszuk el 3 egyenlő részre.


  • Vegyünk elő a tortaformát és az aljára nyomkodjuk bele a répás massza 1/3-ad részét.
  • A kesukrémet 3 felé kell osztani úgy, hogy 2 nagyobb rész legyen és egy kicsit hagyjunk a torta tetejére, esetleg oldalára is.
  • A répás alapra halmozzuk rá a kesukrémből az első nagyobb mennyiséget majd tegyük be a mélyhűtőbe fél órára.



  • Ezt ismételjük meg mégy egyszer: répás massza, majd kesukrém, mélyhűtő fél óra majd ismét répás massza végül a tetejére (az oldalára is mehet ha szeretnéd) kesukrém.
  • Ezután díszítsük kedvünkre. Én szárított fehér eperrel, goji bogyóval és aprított kesudióval díszítettem.
  • A tortát végül tegyük hűtőbe.

Nagyon jó étvágyat hozzá!

Tippek Izától:

  • A répás alapba tehetsz a datolya fele helyett szárított ananászt.
  • A fél órás mélyhűtés azért fontos, mert a lágy kesukrémre így tudod ráhalmozni szépen a répás réteget.
  • Díszíteni akár aprított dióval, szárított virágokkal is lehet, ezektől szép, színes lesz a torta.


Nagy ölelés :)

Iza.

5 megjegyzés:

Boglárka Sulyokné Téren írta...

Szia! A tortaforma sugara vagy ármérője 18 cm? Bocs, ha butaságot kérdek, csak készülök megcsinálni a tortát...

Iza. írta...

Nagyon jo a kérdés Boglarka��
Az átmérője 18 cm. Küldesz majd fotót ha elkeszitetted? Nagyon kiváncsi vagyok, hogy hogy sikerül es hogy ízlik-e!?��

Boglárka Sulyokné Téren írta...

Köszönöm a gyors választ, kislányom 1. szülinapjára szánom. :) Küldök képet mindenképp, én is kíváncsian várom az ízeket.:)

Szilvia Baracsi írta...

Szia!
Mindenképpen szeretném kipróbálni ezt a répatortát, mert a kis golyókat már elkészítettem, és az isteni finomra sikeredett. :) Lenne egy olyan kérdésem viszont, hogy a juharszirupot lehet-e valami mással helyettesíteni (esetleg rizssziruppal), és ha igen, akkor ugyanebben a mennyiségben adjuk a krémhez? Tudnál valamit ajánlani? Előre is köszönöm :)

Iza. írta...

Drága Szilvi!
Igen, lehet rizssziruppal helyettesíteni. Ez sűrűbb, mint a juharszirup és íze semlegesebb. Szerintem kóstolgasd, hogy milyen mennyiséget tegyél bele. Szerintem a rizsszirup jobban édesít, mint a juhar. Az állag miatt meg ne aggódj, mert a rizssziruppal picit sűrűbb lesz ami nem baj. Sok sikert kívánok hozzá és ha elkészültél küldj fotót kérlek, hogy megcsodálhassam az alkotásodat.
Szép estét kívánok!
Iza.