Ez a répatorta azért
különleges, mert nyers. Telis tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek
nem esnek áldozatul a sütés általi magas hőfoknak, ezért minden értékes enzim
és szervezetünket támogató vitamin benne marad. Úgy ahogy a természet
megalkotta. Tápegész és igen lakató finomság.
Aki velem együtt úgy
gondolja, hogy úgy tudjuk megadni szervezetünknek a legjobbat, hogy olyan
ételeket fogyasztunk, amelyeket természetes formájukban meg tudunk emészteni, a
lehető legtisztább élelmiszereket részesíti előnyben, akkor ezt a répatortát
feltétlen készítse el. Aki nyersevő, aki vegán és aki szeretné kipróbálni, hogy
a nyers étel ha finoman van elkészítve milyen fincsi, nos mindenképp próbálja
ki, szerintem nem fog csalódni, sőt :)
Nem kell hozzá sütési
tudomány. Egy jó minőségű turmixgép és zöldségaprító. Nekem 1200 W-os van
itthon.
Az inspirációt Emily adta; a receptet oly
módon változtattam, hogy lisztet nem teszek bele, helyette lágy zabpelyhet
használok. Illetve kókuszolaj helyett, hidegen sajtolt lenmagolajat használok,
mert a kókuszolaj 90 %-ban telített zsírokat tartalmaz, míg a lenmagolaj 50-52
%-ban tartalmaz Omega 3 esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavat,
amelyet szervezetünk előállítani nem tud, ezért a táplálkozással kell bevinni.
Így egészségesebb :)
Hozzávalók
(18
cm-es tortaformához)
Répa
alaphoz:
- 3-4 friss répa (nekem tisztítva 480 g volt)
- 100 g lágy zabpehely
- 390 g áztatott datolya
- 45 g kókuszreszelék
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál útifűmag héj (Psyllium husk)
- 1 csipet Himalaya só
Kesu
krémhez:
- 300 g beáztatott kesudió
- 2 evőkanál frissen facsart citrom leve
- 2 evőkanál hideg sajtolású lenmag olaj (íze semleges)
- 120 g juharszirup (a legjobb a ’D’ minősítésű)
- Pici víz (60-70 ml), éppen annyi, hogy a turmixgép pépessé tudja turmixolni a kesu krémet
Elkészítés:
- A kesudiót és a datolyát áztassuk be tisztított vízbe kb. 3-4 órára. Majd a kesudiót szűrjük le, a datolyát pedig nyomkodjuk ki.
Kesukrém
készítése:
- Minden hozzávalót tegyünk a turmixgépbe és turmixoljuk pépesre. Tegyük hűtőbe a krémet.
Répás „tészta” készítése:
- A répát vágjuk apróbb darabokra és úgy tegyük a zöldségaprítóba (foodprocessor). Aprítsuk egészen kicsire, de ne pépesre.
- Ezután tegyük bele a többi hozzávalót, a datolyát, a kókuszt, a lágy zabpelyhet, az útifűmag héjat, a fahéjat és a sót és jól keverjük össze. A masszát osszuk el 3 egyenlő részre.
- Vegyünk elő a tortaformát és az aljára nyomkodjuk bele a répás massza 1/3-ad részét.
- A kesukrémet 3 felé kell osztani úgy, hogy 2 nagyobb rész legyen és egy kicsit hagyjunk a torta tetejére, esetleg oldalára is.
- A répás alapra halmozzuk rá a kesukrémből az első nagyobb mennyiséget majd tegyük be a mélyhűtőbe fél órára.
- Ezt ismételjük meg mégy egyszer: répás massza, majd kesukrém, mélyhűtő fél óra majd ismét répás massza végül a tetejére (az oldalára is mehet ha szeretnéd) kesukrém.
- Ezután díszítsük kedvünkre. Én szárított fehér eperrel, goji bogyóval és aprított kesudióval díszítettem.
- A tortát végül tegyük hűtőbe.
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Tippek Izától:
- A répás alapba tehetsz a datolya fele helyett szárított ananászt.
- A fél órás mélyhűtés azért fontos, mert a lágy kesukrémre így tudod ráhalmozni szépen a répás réteget.
- Díszíteni akár aprított dióval, szárított virágokkal is lehet, ezektől szép, színes lesz a torta.
Nagy ölelés :)
Iza.
5 megjegyzés:
Szia! A tortaforma sugara vagy ármérője 18 cm? Bocs, ha butaságot kérdek, csak készülök megcsinálni a tortát...
Nagyon jo a kérdés Boglarka��
Az átmérője 18 cm. Küldesz majd fotót ha elkeszitetted? Nagyon kiváncsi vagyok, hogy hogy sikerül es hogy ízlik-e!?��
Köszönöm a gyors választ, kislányom 1. szülinapjára szánom. :) Küldök képet mindenképp, én is kíváncsian várom az ízeket.:)
Szia!
Mindenképpen szeretném kipróbálni ezt a répatortát, mert a kis golyókat már elkészítettem, és az isteni finomra sikeredett. :) Lenne egy olyan kérdésem viszont, hogy a juharszirupot lehet-e valami mással helyettesíteni (esetleg rizssziruppal), és ha igen, akkor ugyanebben a mennyiségben adjuk a krémhez? Tudnál valamit ajánlani? Előre is köszönöm :)
Drága Szilvi!
Igen, lehet rizssziruppal helyettesíteni. Ez sűrűbb, mint a juharszirup és íze semlegesebb. Szerintem kóstolgasd, hogy milyen mennyiséget tegyél bele. Szerintem a rizsszirup jobban édesít, mint a juhar. Az állag miatt meg ne aggódj, mert a rizssziruppal picit sűrűbb lesz ami nem baj. Sok sikert kívánok hozzá és ha elkészültél küldj fotót kérlek, hogy megcsodálhassam az alkotásodat.
Szép estét kívánok!
Iza.
Megjegyzés küldése