Én nagyon szeretem a kendermagot :)
Íze a napraforgóhoz hasonlít, csak más a formája. Tápértéke pedig kiemelkedő!
Ne tévesszen meg Benneteket, ez nem tartalmazza a
kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (=THC). A THC ugyanis a növény
virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag
fogyasztásának így semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincsen!
A kender az emberiség történetében az élelemtermelés
kezdete óta termesztett növény. Számtalan felhasználási módja ismert.
Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és
gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek
idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak.
Gyógyító hatása évezredek
óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az
emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak. Ma a kender a „tiltott
város”. A legtöbb embernek a kábítószer jut eszébe róla. Éppen ezért még a
növény termesztését is tiltják a világon. Nem veszik tudomásul, hogy ez őseink
mindennapi étke volt.
A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb
szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. A szervezetünk számára a
fehérjék legfőbb funkciója a szövetek működésének fenntartása és azok
növekedésének elősegítése. A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik,
így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához.
A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki,
amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális
zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során
kell felvenni. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és
megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól.
Amit
biztosan tudunk róla, hogy csökkenti a vérnyomást, támogatja fogyókúránk
sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből, erősíti
az immunrendszert, fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi
teljesítőképességünket.
A kendermag olajban található
zsírsavak:
- Omega-3 19%
- Omega-6 57%
- Omega-9 12%
- Palmitin 6%
- Stearin 2%
- Gamma-linolen 1.7%
- Egyéb 2.3%
Az Omega-3, Omega-6 zsírsav javítja a szív egészségét.
A kendermag olaj jótékony hatásai:
- Az olaj tartalmaz az immunrendszer számára fontos gamma-linolénsavat is (GLA)
- Szintén növeli a prostaglandin képződését és segíti a gyulladások kezelését, csillapítását
- A GLA-nak jótékony hatása van a neurodermitis-re (az ekcéma egy makacs formája)
- A menstruáció előtt fellépő fájdalmak, izületi gyulladások és a cukorbetegség-eredetű idegbántalmak enyhítése
- Az alfa-linolén zsírsav segíthet az érrendszeri betegségek kezelésében
- A kendermagolaj viszonylag magas Omega3 zsírsav tartalommal rendelkezik, aminek szerepe van a koleszterin anyagcserében, megelőzi a vérrögképződést, ahogy meggátolja a vérlemezkék leragadását
- A krónikus gyulladások gyakori kiváltó oka a gyenge immunrendszer, az Omega-3 zsírsavak tompítják ennek tüneteit, ezért ajánlott a kendermagolaj használata izületi gyulladás, a húgyhólyag krónikus gyulladása, vagy pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás és egyéb krónikus bélgyulladások esetén, valamit mozgásszervi rendellenességek kezelésére.
- Az Omega3 zsírsavak – mint a kendermagolaj – kiváló fájdalomcsillapítók.
- Az omega-3 és omega-6 zsírsavak fontos összetevői a sejtmembránnak.
- Anyagcsere folyamatok természetes elősegítése
- Agyi folyamatok megfelelő működése
- Csökkenti a koleszterin szintet
- Csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a vérkeringést
- Regenerálja, fiatalítja a bőrt
Kitűnő forrása az esszenciális zsírsavaknak (Omega-3,
Omega-6 és GLA). Csökkenti a koleszterin szintet (LDL).
Hatásosan csökkenti a
vérnyomást és helyreállítja a vérkeringést. Javítja a szervek működését, a test
immunrendszerét. Emeli az energia- és az anyagcsere szintet. Enyhíti a
menstruációs görcsöket Enyhíti az izületi gyulladással járó tüneteket. Sportolás
után segít az izmok regenerálásában Hatásos száraz bőr kezelésére,
helyreállítja a haj természetes állapotát.
A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető
szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere
folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét.
Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a
megfelelő koleszterinszint fenntartását.
Az Omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsav, ami azt
jelenti, hogy az emberi test képes korlátozott mennyiségben előállítani.
Csökkenti az érfalak lerakódását, a vércukor szintet egyensúlyban tartja és
segít helyreállítani az immunrendszert.
A GLA (gamma-linolén sav) egyike az esszenciális
zsírsavak két fajtájának. Legalább olyan fontos szerepe van a szervezet
számára, mint a vitaminoknak. Hatásos izületi gyulladás, gyulladással járó
rendellenességek, fekélyek gyógyítására. A GLA használatával sikert értek el
már agydaganatos betegek kezelése során is. Az Egyesült Államokban és Európában
ekcéma, valamint a menstruációs ciklussal együtt járó mellfájdalom kezelésére
alkalmazzák.
A hatékony méregtelenítés és az eredményes fogyás
alapfeltétele, hogy csökkentsük a kalória bevitelt, ugyanakkor enyhítsük az
éhségérzetet. A kendermag olaj a gyomor falát vékonyréteggel vonja be, így az
üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját,
ezáltal az éhségérzet csökken.
A legértékesebb összetevőt az omega-3 zsírsav jelenti.
Ez szintén esszenciális, tehát külső forrásból, a táplálékkal kell felvennünk
szervezetünk számára. Az omega-3 zsírsav védi az érfalakat, csökkenti a
trombózis veszélyét a vér viszkozitásának csökkentése által, jó szívritmuszavar
ellen, csökkenti a vérnyomást. A telítetlen zsírsavak bevitele nem növeli a
koleszterinszintet, éppen ellenkezőleg, csökkenti, és fokozza a
zsíranyagcserét. Emiatt kiemelkedő jelentőségük van a szív- és érrendszeri
betegségek megelőzésében. Legnagyobb mennyiségben a halakban fordul elő.
Azokban az országokban, ahol magas a halfogyasztás, kevesebb a cukorbetegség,
alacsonyabb a gyulladásos és allergiás megbetegedések száma. Kutatások szerint
ez egyértelműen az omega-3 zsírsavra vezethető vissza. Hazánkban az alacsony
mértékű halfogyasztás is hozzájárul ahhoz, hogy ezt a fontos zsírsavat
valahogyan pótolnunk kell. A kendermag erre is alternatívát jelent.
És ha mindez még nem lenne elég, a kendermag
rostjainak is figyelemreméltó pozitív tulajdonságai vannak. Segíti a megfelelő
bélműködést, késlelteti szervezetünk öregedését, hatásos savtúltengés ellen,
érfal erősítő, kedvezően hat a vércukorszintre, erősíti látásunkat, és még a fogszuvasodást
is megelőzhetjük vele.
Mivel a kendermag olaj nagyon ízletes, fogyaszthatjuk
úgy is, hogy a napi étkezések során ételünket meglocsoljuk az olajjal,
vagy kedvenc italunkba keverjük. Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez,
salátákhoz, még a vajat is helyettesíthetjük vele.
Tippek Izától:
- Ha otthon készíted a növényi tejet, akkor kendermagolajat is tehetsz bele 1 teáskanállal, ezáltal a "tej" lágyabb, krémesebb lesz.
- Zöld turmixba is tehetsz az olajból.
- Nyers finomságokhoz kiváló.
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése