Ez egy egészséges, könnyű
ebéd vagy akár vacsora is lehet :)
A lényeg, hogy ne öntsd
nyakon olajjal a salátát ;)
A kendermag és a hal
sok fehérjét tartalmaz, a saláta rostokat, szénhidrátot és klorofillt, amely a
növények azon anyaga, amely a nap energiáját elnyeli. Érdekesség, hogy a vérben
lévő hemoglobinmolekulában található hem rész hasonlít a klorofill molekulához.
Ebből is látszik, hogy
ez a saláta kicsattan az egészségtől és mi is ha ilyen finomakat eszünk :)
A makrélát nem én
füstöltem, mert sajnos nincs itthon makréla füstölőm :DD Ilyen füstölt halakat, jó
minőségben sok áruházban lehet kapni (nagyobb áruházláncok). Sőt piacokon is árulnak, nagyon finom.
Ha
voltál már a Fátyol vízesésénél, ott is ehettél és vehettél pl. füstölt
pisztrángot.
Akár makrélát, akár
füstölt pisztrángot vásárolsz, már tettél az egészségedért, mert egyéb ásványi
anyagok mellett nagyon sok Omega 3 esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.
Hogy
miért fogyasszunk halat azt itt
elolvashatod. A kendermagról bővebben pedig itt
olvasgathatsz.
Hozzávalók:
- Friss, megmosott, vegyes salátalevelek
- Friss spenót
- Friss piros retek
- Aszalt paradicsom (az olajától jól kinyomkodva)
- Fekete olíva bogyó
- Kendermag
- Friss bazsalikom levél
- Füstölt makréla, füstölt pisztráng.
- Néhány csepp citrom leve a halra
Nagyon jó étvágyat!
Tippek Izától:
- A salátát fogyaszthatod a sütés nélküli, teljes értékű, gluténmentes hajdina kenyérkével. Elkészítését itt megnézheted.
- Ha ragaszkodsz az öntethez, akkor ehhez a salátához friss citrom levét vagy narancs levét ajánlok. Mehet rá gránátalma leve is vagy egy kis érett avokádót ha leturmixolsz vízzel és bazsalikommal, úgy is nagyon fincsi. Az avokádóból 100 g 29,3 g zsírt tartalmaz, ezek egészséges zsírok de ha diétázol, akkor ezt vedd figyelembe.
Bővebben
a makréláról:
A hal magas fehérjetartalmú, alacsony
kalóriatartalmú étel, melynek számos kedvező hatása van egészségünkre. A
halakon belül a fehér húsú halaknak alacsonyabb a zsírtartalma, mint bármelyik
más állati fehérjeforrásnak. A hihetetlenül alacsony energiatartalmuk mellett
rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
A makréla egy karcsú, olajos, villás farkú hal.
Kapható egészben, filézve, konzervként, steakben. 10 dkg-ja 183 kcal-t
tartalmaz, 20%-a állati eredetű komplett fehérje. Hogy miért emelendő ki a
makréla a tengeri halak közül? Különlegesen magas benne az egészséges
omega-3 zsírsavak aránya, kevés benne a szennyező anyag (tengeri haltelepekről
származik, nem halgazdaságokból). Egyes források szerint a vörösbor mellett ez
az egyetlen alapanyag, amely növeli a vér HDL koleszterin (azaz
"jó" koleszterin, védőkoleszterin) szintjét.
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése