2015. február 3., kedd

Saláta kendermaggal és füstölt makrélával.


Ez egy egészséges, könnyű ebéd vagy akár vacsora is lehet :)


A lényeg, hogy ne öntsd nyakon olajjal a salátát ;)

A kendermag és a hal sok fehérjét tartalmaz, a saláta rostokat, szénhidrátot és klorofillt, amely a növények azon anyaga, amely a nap energiáját elnyeli. Érdekesség, hogy a vérben lévő hemoglobinmolekulában található hem rész hasonlít a klorofill molekulához. 

Ebből is látszik, hogy ez a saláta kicsattan az egészségtől és mi is ha ilyen finomakat eszünk :)

A makrélát nem én füstöltem, mert sajnos nincs itthon makréla füstölőm :DD Ilyen füstölt halakat, jó minőségben sok áruházban lehet kapni (nagyobb áruházláncok). Sőt piacokon is árulnak, nagyon finom.
Ha voltál már a Fátyol vízesésénél, ott is ehettél és vehettél pl. füstölt pisztrángot.

Akár makrélát, akár füstölt pisztrángot vásárolsz, már tettél az egészségedért, mert egyéb ásványi anyagok mellett nagyon sok Omega 3 esszenciális zsírsavakat tartalmaznak. 

Hogy miért fogyasszunk halat azt itt elolvashatod. A kendermagról bővebben pedig itt olvasgathatsz.

Hozzávalók:

  • Friss, megmosott, vegyes salátalevelek
  • Friss spenót
  • Friss piros retek
  • Aszalt paradicsom (az olajától jól kinyomkodva)
  • Fekete olíva bogyó
  • Kendermag
  • Friss bazsalikom levél
  • Füstölt makréla, füstölt pisztráng.
  • Néhány csepp citrom leve a halra

Nagyon jó étvágyat!

 
Tippek Izától: 

  • A salátát fogyaszthatod a sütés nélküli, teljes értékű, gluténmentes hajdina kenyérkével. Elkészítését itt megnézheted.
  • Ha ragaszkodsz az öntethez, akkor ehhez a salátához friss citrom levét vagy narancs levét ajánlok. Mehet rá gránátalma leve is vagy egy kis érett avokádót ha leturmixolsz vízzel és bazsalikommal, úgy is nagyon fincsi. Az avokádóból 100 g 29,3 g zsírt tartalmaz, ezek egészséges zsírok de ha diétázol, akkor ezt vedd figyelembe.
 Bővebben a makréláról:


A hal magas fehérjetartalmú, alacsony kalóriatartalmú étel, melynek számos kedvező hatása van egészségünkre. A halakon belül a fehér húsú halaknak alacsonyabb a zsírtartalma, mint bármelyik más állati fehérjeforrásnak. A hihetetlenül alacsony energiatartalmuk mellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
A makréla egy karcsú, olajos, villás farkú hal. Kapható egészben, filézve, konzervként, steakben. 10 dkg-ja 183 kcal-t tartalmaz, 20%-a állati eredetű komplett fehérje. Hogy miért emelendő ki a makréla a tengeri halak közül? Különlegesen magas benne az egészséges omega-3 zsírsavak aránya, kevés benne a szennyező anyag (tengeri haltelepekről származik, nem halgazdaságokból). Egyes források szerint a vörösbor mellett ez az egyetlen alapanyag, amely növeli a vér HDL koleszterin  (azaz "jó" koleszterin, védőkoleszterin) szintjét.



Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: