2015. február 3., kedd

Gluténmentes, ropogós müzli szelet.


Ez a müzliszelet csupa olyan összetevőkből áll, amelyek 100 %-ban gluténmentesek. Kókuszolajjal és rizssziruppal készítem.

Ami még szuper ebben a müzliszeletben is, hogy bármikor magaddal viheted. Legyen az tízórai vagy uzsonna, tökéletes választás, hogy energiádat szinten tartsd.

Készítettem már müzli szeletet körtés változatban. Az is nagyon finom de míg annál a friss körte egy puhább textúrát eredményezett, ez a müzli szelet extrán ropog. Imádnivaló! :)

Az eredeti receptet Emma Galloway-nál láttam, én kevesebb kókuszolajat használok, illetve amarantot is teszek bele.

 

Hozzávalók:
  • 70 g puffasztott quinoa
  • 50 g puffasztott köles
  • 30 g puffasztott amarant
  • 100 g aszalt füge vagy sárgabarack
  • 20 g natúr kókusz chips (elhagyható)
  • ½-1 teáskanál fahéj
  • Fél narancs reszelt héja
  • 50 ml kókuszolaj
  • 80 ml rizs szirup
Elkészítés:
  • A kókuszolajat és a rizsszirupot melegítsük kicsit össze. Így folyékonyabb lesz, könnyebben el tudjuk oszlatni a többi hozzávalóval.
  • Minden hozzávalót keverjünk össze és egy sütőpapirral kibélelt tepsibe öntsük bele a masszát.


  • Jól nyomkodjuk bele a tepsibe.

  • 150 fokra melegítsük elő a sütőt.
Sütési hőfok: 150˙
Sütési idő: 40 perc
 


  • Ha megsült, hűtsük le szobahőmérsékletűre és egy éles késsel vágjuk darabokra.
  • Tegyük egy zárható dobozba, hogy megőrizze ropogósságát.

 Nagyon jó étvágyat hozzá!
  
Tájékoztatásul: 
A rizsszirup elkészítése fermentáláson alapszik, baktériumok, enzimek segítségével lebontják a rizsből származó rostokat és egészen addig főzik, míg el nem érik a kívánt állagot. Hasonlóan készül a miso is. Az így elkészült szirup 52%-a maltotrióz: oldható összetett szénhidrát, 45%-a maltóz és 3%-a glükóz.
A cukor egyből bekerül a véráramba, míg a maltózt kb.: 1-1,5 órát, az összetett szénhidrátokat (maltotrióz) 3-4 órán keresztül emészti a szervezetünk. Így biztosítja szervezetünk számára a stabil, egyenletes cukor szükségletet.

100 g rizsszirup 73 g szénhidrátot tartalmaz, fehérje és zsírtartalma 0 g. Kalóriatartalma 261 Kcal. Glikémiás indexéről több hazai és külföldi oldalt is olvastam. Ebben úgy látom nincs egyetértés, mert valamelyik oldal alacsony (25), valamelyik oldal pedig magas (98) GI-t ír.

Aki fruktóz felszívódási zavarban (malabszorpció) szenved, ő fogyaszthatja a Házi Patika szerint a rizsszirupot. A makrobiotikus táplálkozás is támogatja a rizsszirup fogyasztását.

Aki diétázik mértékkel fogyassza. Aki cukorbeteg, illetve candida betegségben szenved, továbbá aki a clean étkezést részesíti előnyben, ő nézzen utána, hogy fogyaszthatja e a rizs szirupot. Testépítő oldalak kizárják a rizsszirup fogyasztását. Ennek oka magas a szénhidráttartalma a rizsszirupnak, hiszen nekik szinte grammra ki van számolva a CH napi mennyisége, amelyet fogyaszthatnak. Feltöltésnek és edzés előtt szerintem jó alternatíva lehet.

Az én véleményemet már ismeritek: annyi cukrot kellene fogyasztanunk és olyan természetes formában, amennyi a gyümölcsökben, zöldségekben megtalálható. A 21. században, aki valóban így étkezik szentté kellene avatnunk, így az életszerű az, hogy a lehető legegészségesebb alternatíváját választjuk az ételek alapanyagainak.
Így döntsön mindenki kedvére. Lehetőségetekhez képest válasszátok az egészségesebb hozzávalókat mindenből. 

Ez a házi müzliszelet mindenképpen egészségesebb a boltokban kaphatóktól. Én reggelire szoktam, edzés előtt megenni egy-két szeletet belőle. Ez pedig szükséges, hogy ne szédüljek ki a tréning alatt :)

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: