Ez a müzliszelet csupa
olyan összetevőkből áll, amelyek 100 %-ban gluténmentesek. Kókuszolajjal és
rizssziruppal készítem.
Ami még szuper ebben a
müzliszeletben is, hogy bármikor magaddal viheted. Legyen az tízórai vagy
uzsonna, tökéletes választás, hogy energiádat szinten tartsd.
Készítettem már müzli szeletet
körtés
változatban. Az is nagyon finom de míg annál a friss körte egy puhább textúrát
eredményezett, ez a müzli szelet extrán ropog. Imádnivaló! :)
Az eredeti receptet Emma Galloway-nál láttam, én
kevesebb kókuszolajat használok, illetve amarantot is teszek bele.
Hozzávalók:
- 70 g puffasztott quinoa
- 50 g puffasztott köles
- 30 g puffasztott amarant
- 100 g aszalt füge vagy sárgabarack
- 20 g natúr kókusz chips (elhagyható)
- ½-1 teáskanál fahéj
- Fél narancs reszelt héja
- 50 ml kókuszolaj
- 80 ml rizs szirup
Elkészítés:
- A kókuszolajat és a rizsszirupot melegítsük kicsit össze. Így folyékonyabb lesz, könnyebben el tudjuk oszlatni a többi hozzávalóval.
- Minden hozzávalót keverjünk össze és egy sütőpapirral kibélelt tepsibe öntsük bele a masszát.
- Jól nyomkodjuk bele a tepsibe.
- 150 fokra melegítsük elő a sütőt.
Sütési
hőfok: 150˙
Sütési idő: 40 perc
Sütési idő: 40 perc
- Ha megsült, hűtsük le szobahőmérsékletűre és egy éles késsel vágjuk darabokra.
-
Tegyük egy zárható dobozba, hogy megőrizze ropogósságát.
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Tájékoztatásul:
A rizsszirup
elkészítése fermentáláson alapszik, baktériumok, enzimek segítségével lebontják
a rizsből származó rostokat és egészen addig főzik, míg el nem érik a kívánt
állagot. Hasonlóan készül a miso is. Az így elkészült szirup 52%-a maltotrióz: oldható
összetett szénhidrát, 45%-a maltóz és 3%-a glükóz.
A cukor egyből bekerül a véráramba, míg a maltózt kb.:
1-1,5 órát, az összetett szénhidrátokat (maltotrióz) 3-4 órán keresztül emészti a
szervezetünk. Így biztosítja szervezetünk számára a stabil, egyenletes cukor
szükségletet.
100 g rizsszirup 73 g
szénhidrátot tartalmaz, fehérje és zsírtartalma 0 g. Kalóriatartalma 261 Kcal. Glikémiás
indexéről több hazai és külföldi oldalt is olvastam. Ebben úgy látom nincs
egyetértés, mert valamelyik oldal alacsony (25), valamelyik oldal pedig magas
(98) GI-t ír.
Aki fruktóz
felszívódási zavarban (malabszorpció) szenved, ő fogyaszthatja a Házi
Patika szerint a rizsszirupot. A makrobiotikus
táplálkozás is támogatja a rizsszirup fogyasztását.
Aki diétázik mértékkel fogyassza. Aki
cukorbeteg, illetve candida betegségben szenved, továbbá aki a clean étkezést
részesíti előnyben, ő nézzen utána, hogy fogyaszthatja e a rizs szirupot. Testépítő
oldalak kizárják a rizsszirup fogyasztását. Ennek oka magas a szénhidráttartalma a rizsszirupnak, hiszen nekik szinte grammra ki van
számolva a CH napi mennyisége, amelyet fogyaszthatnak. Feltöltésnek és edzés előtt szerintem jó alternatíva lehet.
Az én véleményemet már
ismeritek: annyi cukrot kellene fogyasztanunk és olyan természetes formában,
amennyi a gyümölcsökben, zöldségekben megtalálható. A 21. században, aki valóban így étkezik szentté kellene avatnunk, így az életszerű az, hogy a lehető legegészségesebb alternatíváját választjuk az ételek alapanyagainak.
Így döntsön mindenki kedvére. Lehetőségetekhez képest válasszátok az egészségesebb hozzávalókat mindenből.
Ez a házi müzliszelet mindenképpen egészségesebb a boltokban kaphatóktól. Én reggelire szoktam, edzés előtt megenni egy-két szeletet belőle. Ez pedig szükséges, hogy ne szédüljek ki a tréning alatt :)
Így döntsön mindenki kedvére. Lehetőségetekhez képest válasszátok az egészségesebb hozzávalókat mindenből.
Ez a házi müzliszelet mindenképpen egészségesebb a boltokban kaphatóktól. Én reggelire szoktam, edzés előtt megenni egy-két szeletet belőle. Ez pedig szükséges, hogy ne szédüljek ki a tréning alatt :)
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése