2015. február 27., péntek

Csirke-, kacsa-, libamell csontozása.A kicsontozott szárnyas mell általában drágább Ft/kg-ra, mint ha csonttal együtt vesszük meg a húst. Persze nem mindig van szükség a csontra, ezért hajlandóak vagyunk többet adni érte. Ugyanakkor egy kis csontból, sok zöldséggel akár alaplét vagy különböző leveseket lehet készíteni. Ha a csontot belefőzzük leveseinkbe, akkor teltebb ízt érhetünk el.

A szárnyas mellét nagyon könnyű kicsontozni, ezt mutatom most meg lépésenként. Amire szükség lenne az egy csontozó kés de nekem mivel nincs itthon, ezért megfentem egy kicsit szélesebb pengéjű kést és kezdődött is a hogyan csontozzuk ki otthon a libamellet projekt :)

Én Édesapámtól kaptam egy gyönyörű, házi libamellett de természetesen bármilyen szárnyassal ugyanez a munkafolyamat.

  • A mellett mossuk meg és egy kicsit töröljük át egy papír törlővel, hogy ne csúszkáljon a kezünk alatt.

  • Előbb az egyik oldaláról választjuk le a húst. Fektessük le magunk elé egy vágódeszkára a csontos húst és hosszanti irányban a csont mentén vágjuk be, teljesen végig, felülről lefelé haladva.
  •  Ezután kezünkkel válasszuk el a húst a csontról. Könnyű lesz. Ha esetleg megakadna, akkor a kés segítségével a csont mentén vágjuk el.  • Végül oldalt is vágjuk el a csont mentén a húst.

  • Most jöhet ugyanígy a másik oldal is és kész is van.

Ugye milyen egyszerű :)

Jó munkát!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: