Ez az ebéd méltó minden
tekintetben egy családi vasárnapi vagy vendégváró ebédhez is. Emellett kérlek,
hogy készítsd el akkor is ha egyedül ebédelsz; kényeztesd magad egy picit ezzel
az íz élménnyel. Elkészíteni kb. 1 és negyed óra, mert mindent a legegyszerűbben
csinálunk :)
Hozzávalók
2 személyre:
- Fél, friss és kicsontozott libamell
- 2-3 db édesburgonya
- 1 közepes répa
- 1 közepes cékla
- 1 édesebb alma
- 1 teáskanál vaj
- 1 teáskanál olíva olaj
- Fűszerek: Himalaya só, frissen őröl bors, friss rozmaring szár
Először
a sült libamellet készítjük el:
- A kicsontozott
libamellet a bőrénél beirdaljuk, majd besózzuk, borsozzuk. Hogy hogyan kell
kicsontozni itt
megnézheted.
- A vajat és az olíva olajat beletesszük serpenyőbe, megolvasszuk.
- A libamellet bőrével lefele beletesszük és kérget pirítunk rá. Kb. 4-5 percig sütjük ezt az oldalát.
- Majd megfordítjuk és ezt az oldalt is sütjük kb. 3-4 percig. Közben dobjunk bele néhány rozmaring szárat. Ha túl sok zsír lenne a serpenyőben akkor öntsünk le róla.
- Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. A rozmaring szárakra tegyük rá a libamellet és tegyük be sütni kb. 35-45 percig. Ha úgy látod, hogy a teteje már megpirult, akkor egy alufóliával takard le, hogy ne égjen meg.
Közben
készítsük el a vitaminsalátát:
- Az almát, répát, céklát reszeljük le. Keverjük össze és tegyük hűtőbe. Egy kis narancs lével lecsorgathatod.
A hús ha megsült vegyük
ki, tegyük egy fa tányérra/vágódeszkára és pihentessük, míg a burgonya
elkészül. (Alufóliával takarjuk le, ezzel melegen tartjuk).
Édesburgonya
elkészítése:
- A burgonyákat egy tiszta dörzsi szivaccsal tisztítsuk meg. (Nem kell meghámozni).
- Vágjuk 8 nagyobb szeletre. Sózzuk, borsozzuk. Néhány csepp olíva olajat és pár rozmaring szárat tegyünk rá, keverjük össze és 230 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig süssük. Fél időnél forgassuk meg a burgonyákat.
Ezután
jöhet a tálalás:
- A husit vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. Halmozzunk a salátából a tányérra és tegyük mellé az édesburgonyát a tányérra vagy egy másik tálkába ahogy nálam látjátok.
Tippek Izától:
- Érdemes már olyan serpenyőben elkezdened a sütését a libamellnek, amit be tudsz később tenni a sütőben. (Azaz ne legyen műanyag fogantyúja).
- A rozmaring helyett kakukkfüvet is használhatsz.
- Ha szereted, akkor egy kis száraz vörösborral is fogyaszthatod ezt a finom ebédet.
-
Az édesburgonyát úgy kell sütni, hogy ne egymáson legyenek a burgonyacikkek, hanem válaszd el, hogy mindenhol tudjon sülni.
Nagyon jó étvágyat!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése