2015. március 1., vasárnap

Sült libamell, sütőben sült édesburgonyával, vitamin salátával.



Ez az ebéd méltó minden tekintetben egy családi vasárnapi vagy vendégváró ebédhez is. Emellett kérlek, hogy készítsd el akkor is ha egyedül ebédelsz; kényeztesd magad egy picit ezzel az íz élménnyel. Elkészíteni kb. 1 és negyed óra, mert mindent a legegyszerűbben csinálunk :)


Hozzávalók 2 személyre:
  • Fél, friss és kicsontozott libamell
  • 2-3 db édesburgonya
  • 1 közepes répa
  • 1 közepes cékla
  • 1 édesebb alma
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 teáskanál olíva olaj
  • Fűszerek: Himalaya só, frissen őröl bors, friss rozmaring szár
Először a sült libamellet készítjük el:
  • A kicsontozott libamellet a bőrénél beirdaljuk, majd besózzuk, borsozzuk. Hogy hogyan kell kicsontozni itt megnézheted.
  • A vajat és az olíva olajat beletesszük serpenyőbe, megolvasszuk.
  • A libamellet bőrével lefele beletesszük és kérget pirítunk rá. Kb. 4-5 percig sütjük ezt az oldalát.

  • Majd megfordítjuk és ezt az oldalt is sütjük kb. 3-4 percig. Közben dobjunk bele néhány rozmaring szárat. Ha túl sok zsír lenne a serpenyőben akkor öntsünk le róla.
  • Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. A rozmaring szárakra tegyük rá a libamellet és tegyük be sütni kb. 35-45 percig. Ha úgy látod, hogy a teteje már megpirult, akkor egy alufóliával takard le, hogy ne égjen meg.

 Közben készítsük el a vitaminsalátát:
  • Az almát, répát, céklát reszeljük le. Keverjük össze és tegyük hűtőbe. Egy kis narancs lével lecsorgathatod.
A hús ha megsült vegyük ki, tegyük egy fa tányérra/vágódeszkára és pihentessük, míg a burgonya elkészül. (Alufóliával takarjuk le, ezzel melegen tartjuk).

 

Édesburgonya elkészítése:
  • A burgonyákat egy tiszta dörzsi szivaccsal tisztítsuk meg. (Nem kell meghámozni).
  • Vágjuk 8 nagyobb szeletre. Sózzuk, borsozzuk. Néhány csepp olíva olajat és pár rozmaring szárat tegyünk rá, keverjük össze és 230 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig süssük. Fél időnél forgassuk meg a burgonyákat.


Ezután jöhet a tálalás:
  • A husit vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. Halmozzunk a salátából a tányérra és tegyük mellé az édesburgonyát a tányérra vagy egy másik tálkába ahogy nálam látjátok.



Tippek Izától:
  • Érdemes már olyan serpenyőben elkezdened a sütését a libamellnek, amit be tudsz később tenni a sütőben. (Azaz ne legyen műanyag fogantyúja).
  • A rozmaring helyett kakukkfüvet is használhatsz.
  • Ha szereted, akkor egy kis száraz vörösborral is fogyaszthatod ezt a finom ebédet.
  • Az édesburgonyát úgy kell sütni, hogy ne egymáson legyenek a burgonyacikkek, hanem válaszd el, hogy mindenhol tudjon sülni.

Nagyon jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: