Ennek a pizzának a
tésztáját nem kel keleszteni, ami
lényegesen lerövidíti az elkészítési időt. A már ismert pizzáktól egészségesebb, mert zab-, illetve teljes
kiőrlésű bio tönköly liszttel készül.
Ezáltal magasabb fehérje- és aminosav
tartalommal rendelkezik. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is
megtalálható, így amellett, hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi
anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor)
tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek
kialakulását is. Aki glutén- vagy lektin (mindkettő a gabona fehérjéje)
érzékeny, az inkább a gluténmentes
extra ropogós chia pizzámat készítse el.
A mostani pizza
receptet a Fittkonyhának
köszönhetem. Nagyon kevés időm volt, hogy valami finom és laktató ebédet üssek
össze. Beindultak az agytekervényeim, hogy mi van itthon és azokból mit lehetne
csinálni. A hűtőben találtam elfekvő de még szavatossági időn belüli light mozzarellát,
házi kolbászkát, stb. Megvan! Pizza lesz :)
A neten beütöttem, hogy ’gyors pizza’;
megnéztem a választékot és megláttam Angi, a Fittkonyha Konyhatündérének
pizzáját. Tudom, hogy nagyon sok finomságot készít, így nem volt kérdés, hogy
az övét csinálom meg ;)
Egy picit változtattam
csak a recepten. Dupla adagot csináltam és a durumliszt helyett zablisztet és fele-fele
arányban teljes kiőrlésű bio tönkölylisztet tettem. A kókuszolaj helyett
hidegen sajtolt, extra szűz olíva olajat csorgattam a tésztába. Ezen kívül szárított oregánó és bazsalikom is került a pizza tésztájába is.
30 cm átmérőjű pizza sütő tepsiben
sütöttem, így kb. fél cm-es lett a pizza, úgy hogy a szélét még egy kicsit
fel is tudtan gyűrni. Ha valaki vékonyabbat szeretne, vegye ketté a tésztát vagy
süssön fél adagot.
A pizza fele húsos
(sonka és kolbász), a másik fele pedig zöldséges és mozzarellás. Ez utóbbi volt
az enyém :)
Hozzávalók:
- 100 g zabpehely liszt
- 100 g teljes kiőrlésű bio tönköly liszt
- 2 egész tojás
- 140 g zsírszegény túró
- 2 csapott teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál Himalaya só
- 20 g hidegen sajtolt extra szűz olíva olaj
- Néhány csipet szárított oregánó és bazsalikom
Elkészítés:
- A hozzávalókat gyúrjuk össze.
- Tegyük be a hűtőbe 15 percre.
- A tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki.
- Az extra szűz olíva olajjal vékonyan kikent tepsibe tegyük bele a pizza tésztát, majd tegyünk rá olyan feltétet amihez kedvünk van.
- 230 fokra előmelegített sütőben süssük a pizzát
Sütési hőfok: 230˙
Sütési idő: 5-10 perc
Tippek Izától:
- A feltét lehet paradicsomos olaszos jellegű vagy akár fokhagymás tejfölös is.
- A paradicsomosnál bio paradicsompürét kevés cukormentes ketchuppal, szárított bazsalikommal, oregánóval, kevés extra szűz olíva olajjal, pici Himalaya sóval keverjünk el és kenjük a pizzára.
- A tejfölösnél zsírszegény tejfölt kevés szárított bazsalikommal, oregánóval, pici Himalaya sóval, 1 gerezd lereszelt fokhagymával és kevés extra szűz olíva olajjal keverjünk el és azt kenjük a pizzára.
- Vegánok esetében a tejföl: néhány órára beáztatott kesudót, citrom levével és kevés cukormentes rizstejjel turmixoljunk tejföl állagúra.
- A feltétet ha rákenjük a pizzára utána jöhet apróra vágott hagyma (vörös vagy egyéb) és utána a húsféleség, majd a zöldségek, míg végül a mozzarella és egyéb sajtok.
- A tetejére vagy friss bazsalikomot vagy friss rukkolát szoktam tenni. Néhány szem olíva bogyó pluszban fokozza az ízélményt.
Nagyon jó étvágyat!
Nagy ölelés :)
Iza.
1 megjegyzés:
Kedves Iza!
Ez a recept valami csodálatos! Múlt héten megcsináltam, igaz, csak zablisztem volt itthon, de isteni lett a tészta, jól megpakoltam mindenféle sajtokkal (imádom a soksajtos pizzát), és vagy három napig ettem (de egy hétig is tudtam volna). :D Köszönöm szépen a receptet, biztos, hogy hamarosan újra megcsinálom!
Judit
Megjegyzés küldése